Etgar Keret vodi vas u Pizzeriju Kamikaze, a Andrej E. Skubic otkriva kako oprostiti preljub

Na trećem danu Festivala europske književnosti gostuje slavni izraelski kratkopričaš, poznat publici i kao filmski redatelj, a slovenski književnik prestavit će svoj roman "Koliko si moja?". Navečer slijedi projekcija filma te dvije tribine

Big 934 3065

Da se može napraviti, karta svijeta po Etgaru Keretu imala bi svoj Teksas i svoj Tel Aviv, svoje šutljive anđele i ambiciozne vozače autobusa. Na nju bi bili ucrtani selo u Uzbekistanu gdje još i danas stoji ulaz u Pakao i mjesto na koje nakon smrti odlaze samoubojice – gdje slavni pjevač, izvjesni Kurt, ne prestaje jamrati, a arapski se teroristi odaju alkoholizmu, jer u tamošnje barove ne zalaze obećane im hurije. Da se može nacrtati, karta svijeta po Etgaru Keretu na sebi bi imala pregažene pse, beznadno trezvene roditelje, prve ljubavi i izdaje, neodoljive kasice-prasice, i dobrim bi dijelom odgovarala karti djetinjstva: sve na njoj bilo bi nam poznato, ali i kao da sve to vidimo prvi put.


Takav apsurdan, malo luđi, ali i malo ljepši svijet ispisuje u svojim pričama Etgar Keret, zvijezda trećeg dana Festivala svjetske književnosti, koji će se hrvatskoj publici predstaviti u 19 sati u kinu Europa na tribini koju moderira Roman Simić Bodrožić.

Etgar Keret rođen je u Tel Avivu 1967. i jedan je od najpopularnijih izraelskih književnika današnjice. Osim što su bestseleri u Izraelu, njegove knjige osvojile su najuglednija međunarodna priznanja i prevedene su na dvadesetak jezika. I kao filmski redatelj Keret je ostvario zapaženu međunarodnu karijeru: njegov film "Skin Deep" osvojio je prve nagrade na više međunarodnih filmskih festivala i dobio izraelski Oscar, a za film "Meduze" Keret je 2007. osvojio nagradu Camera d’Or filmskog festivala u Cannesu. Domaćoj publici Keret je poznat po prijevodima zbirki priča "8% ni od čega" i "Iznenada netko pokuca", a odnedavno i po noveli "Pizzerija Kamikaze" koju je upravo objavila Fraktura.

U 17 sati, na tribini Pisac i njegov čitatelj, posjetiteljima festivala predstavit će se slovenski pisac Andrej E. Skubic sa svojom knjigom "Koliko si moja?" (MeandarMedia, 2015.).

U njoj je glavni junak, koji je cijelo vrijeme u samorefleksivnom stanju, sam sebi najveća zagonetka. Može li se iznova zbližiti sa ženom koja ga je prevarila? Može li prihvatiti dijete koje je začeto s nekim drugim? Je li sposoban oduprijeti se tipičnom mačističkom refleksu moći i kontrole i u sebi naći bezuvjetnu ljubav i opraštanje? Tu su još suptilni pogled u psihu junaka, subverzivnost koja izvire iz pitanja kakve su danas uloge spolova i maštovita romaneskna struktura koja omogućava savitljivost i slojevitost priče. Najbitnija, a ujedno i najdirljivija strana romana je, pak, da si glavni protagonist ne postavlja samo pitanje - koliko si moja, već i pitanje - koliko sam tvoj, i time mjeri udaljenosti koje svima nama neprestano pobuđuju pitanja – udaljenosti srca.

Cijenjeni i nagrađivani slovenski pisac i prevoditelj Andrej E. Skubic rođen je 1967. u Ljubljani. Završivši studij slavistike i anglistike na ljubljanskom Filozofskom fakultetu, posvećuje se prozi i književnom prevođenju. Nakon niza zapaženih prijevoda (Flann O’Brien, Irvine Welsh, Patrick McCabe, James Joyce, Samuel Beckett, Gertrude Stein) i dugogodišnje suradnje u književnim časopisima, 1999. izlazi njegov prvi roman "Grenki med" (Gorki med), za koji dobiva nagradu Kresnik za roman godine i nagradu Udruženja nakladnika Slovenije za najbolji prvijenac. Dvije godine poslije objavljuje roman "Fužinski bluz", a potom i zbirku kratkih priča "Norišnica" (Ludnica). Za svoj treći roman "Popkorn" (Fraktura, 2010.) dobio je nagradu Cankarjeve založbe za najbolji roman o suvremenom životu.

U 20.30 sati posjetitelji u velikoj dvorani kina Europa mogu pogledati film "Trebalo bi prošetati psa" Tomislava Zajeca.

Detaljan program cijelog festivala možete naći na www.literaturamundi.com/program/

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod. (N. K.)



PROGRAM, 5. 9.

17 sati – Pisac i njegov čitatelj: Andrej E. Skubic i Anita Peti-Stantić, moderira Branko Čegec (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)

19 sati – Razotkrivanje: Etgar Keret, vodi Roman Simić Bodrožić (dvorana Müller)

20.30 sati – Filmska večer s Tomislavom Zajecom: Trebalo bi prošetati psa (velika dvorana kina Europa)

21 sat – Rat kao gubitak ili traženje identiteta: Diego Marani, Philipp Blom, Slavko Goldstein i Miljenko Jergović, moderira Dario Špelić (dvorana Müller)

22.30 sati – Mali noćni strip-tiz: Biografije u stripu – nacrtani životi, Reinhard Kleist, Frano Petruša i Matko Vladanović, moderira Vladimir Šagadin (dvorana Müller)

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više