Etgar Keret vodi vas u Pizzeriju Kamikaze, a Andrej E. Skubic otkriva kako oprostiti preljub

Da se može napraviti, karta svijeta po Etgaru Keretu imala bi svoj Teksas i svoj Tel Aviv, svoje šutljive anđele i ambiciozne vozače autobusa. Na nju bi bili ucrtani selo u Uzbekistanu gdje još i danas stoji ulaz u Pakao i mjesto na koje nakon smrti odlaze samoubojice – gdje slavni pjevač, izvjesni Kurt, ne prestaje jamrati, a arapski se teroristi odaju alkoholizmu, jer u tamošnje barove ne zalaze obećane im hurije. Da se može nacrtati, karta svijeta po Etgaru Keretu na sebi bi imala pregažene pse, beznadno trezvene roditelje, prve ljubavi i izdaje, neodoljive kasice-prasice, i dobrim bi dijelom odgovarala karti djetinjstva: sve na njoj bilo bi nam poznato, ali i kao da sve to vidimo prvi put.


Takav apsurdan, malo luđi, ali i malo ljepši svijet ispisuje u svojim pričama Etgar Keret, zvijezda trećeg dana Festivala svjetske književnosti, koji će se hrvatskoj publici predstaviti u 19 sati u kinu Europa na tribini koju moderira Roman Simić Bodrožić.

Etgar Keret rođen je u Tel Avivu 1967. i jedan je od najpopularnijih izraelskih književnika današnjice. Osim što su bestseleri u Izraelu, njegove knjige osvojile su najuglednija međunarodna priznanja i prevedene su na dvadesetak jezika. I kao filmski redatelj Keret je ostvario zapaženu međunarodnu karijeru: njegov film "Skin Deep" osvojio je prve nagrade na više međunarodnih filmskih festivala i dobio izraelski Oscar, a za film "Meduze" Keret je 2007. osvojio nagradu Camera d’Or filmskog festivala u Cannesu. Domaćoj publici Keret je poznat po prijevodima zbirki priča "8% ni od čega" i "Iznenada netko pokuca", a odnedavno i po noveli "Pizzerija Kamikaze" koju je upravo objavila Fraktura.

U 17 sati, na tribini Pisac i njegov čitatelj, posjetiteljima festivala predstavit će se slovenski pisac Andrej E. Skubic sa svojom knjigom "Koliko si moja?" (MeandarMedia, 2015.).

U njoj je glavni junak, koji je cijelo vrijeme u samorefleksivnom stanju, sam sebi najveća zagonetka. Može li se iznova zbližiti sa ženom koja ga je prevarila? Može li prihvatiti dijete koje je začeto s nekim drugim? Je li sposoban oduprijeti se tipičnom mačističkom refleksu moći i kontrole i u sebi naći bezuvjetnu ljubav i opraštanje? Tu su još suptilni pogled u psihu junaka, subverzivnost koja izvire iz pitanja kakve su danas uloge spolova i maštovita romaneskna struktura koja omogućava savitljivost i slojevitost priče. Najbitnija, a ujedno i najdirljivija strana romana je, pak, da si glavni protagonist ne postavlja samo pitanje - koliko si moja, već i pitanje - koliko sam tvoj, i time mjeri udaljenosti koje svima nama neprestano pobuđuju pitanja – udaljenosti srca.

Cijenjeni i nagrađivani slovenski pisac i prevoditelj Andrej E. Skubic rođen je 1967. u Ljubljani. Završivši studij slavistike i anglistike na ljubljanskom Filozofskom fakultetu, posvećuje se prozi i književnom prevođenju. Nakon niza zapaženih prijevoda (Flann O’Brien, Irvine Welsh, Patrick McCabe, James Joyce, Samuel Beckett, Gertrude Stein) i dugogodišnje suradnje u književnim časopisima, 1999. izlazi njegov prvi roman "Grenki med" (Gorki med), za koji dobiva nagradu Kresnik za roman godine i nagradu Udruženja nakladnika Slovenije za najbolji prvijenac. Dvije godine poslije objavljuje roman "Fužinski bluz", a potom i zbirku kratkih priča "Norišnica" (Ludnica). Za svoj treći roman "Popkorn" (Fraktura, 2010.) dobio je nagradu Cankarjeve založbe za najbolji roman o suvremenom životu.

U 20.30 sati posjetitelji u velikoj dvorani kina Europa mogu pogledati film "Trebalo bi prošetati psa" Tomislava Zajeca.

Detaljan program cijelog festivala možete naći na www.literaturamundi.com/program/

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod. (N. K.)PROGRAM, 5. 9.

17 sati – Pisac i njegov čitatelj: Andrej E. Skubic i Anita Peti-Stantić, moderira Branko Čegec (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)

19 sati – Razotkrivanje: Etgar Keret, vodi Roman Simić Bodrožić (dvorana Müller)

20.30 sati – Filmska večer s Tomislavom Zajecom: Trebalo bi prošetati psa (velika dvorana kina Europa)

21 sat – Rat kao gubitak ili traženje identiteta: Diego Marani, Philipp Blom, Slavko Goldstein i Miljenko Jergović, moderira Dario Špelić (dvorana Müller)

22.30 sati – Mali noćni strip-tiz: Biografije u stripu – nacrtani životi, Reinhard Kleist, Frano Petruša i Matko Vladanović, moderira Vladimir Šagadin (dvorana Müller)

 

 

Facebook komentari

Novo u katalogu