Na Festivalu svjetske književnosti danas Sofi Oksanen i Claire-Louise Bennett

Filmska večer posvećena je Patricku Modianu, a navečer slijede i dvije zanimljive tribine. Na prvoj će razgovarati Ognjen Spahić, Kristian Novak i Andrej E. Skubic, a na drugoj, o 80 godina stripa u Hrvatskoj, Borivoj Dovniković, Pero Kvesić i Ivica Ivanišević

Big 936 3067

Na Festivalu svjetske književnosti publika će se danas imati prilike družiti s poznatim licem – suvremenom finskom spisateljicom Sofi Oksanen koja je već gostovala u Zagrebu, a hrvatskoj je publici poznata po romanima "Kad su golubice nestale" i "Čišćenje". S njom će u 19 sati na tribini Razotkrivanje u kino Europa razgovarati Roman Simić Bodrožić.

Oksanen je rođena 1977. u gradu Jyväskylä u središnjoj Finskoj. Studirala je dramaturgiju i književnost. Prvi roman "Staljinove krave" (2003.), priča o djevojci s poremećajem u prehrani, lansirao ju je među najutjecajnije mlade finske autore. Nominirana je za književnu nagradu Runeberg. Dvije godine poslije objavila je roman "Baby Jane", u kojem progovara o anksioznom poremećaju i nasilju u lezbijskim vezama. Njezina prva predstava "Čišćenje" postavljena je 2007. u Finskome narodnom kazalištu. Iduće godine napisala je istoimeni roman, koji je osvojio brojne nagrade u Finskoj i inozemstvu, uključujući najveću književnu nagradu norveških zemalja Nordic Council Literature Prize 2010. godine.

Druga današnja gošća, s kojom će Dijana Matković razgovarati u 17 sati na tribini Pisac i njegov čitatelj, književnica je Claire-Louise Bennett. Rođena je na jugozapadu Engleske, u Wiltshireu, a nakon što je studirala književnost i dramu na londonskom Sveučilištu Roehampton, preselila se u Galway. Objavljivala je kratke priče i eseje, a "Pond" je njezina prva zbrika kratkih priča, objavljena u travnju ove godine.

Današnja filmska večer posvećena je Patricku Modianu, a bit će prikazan film "Sretan put", snimljen prema njegovom djelu.

Detaljan program cijelog festivala možete naći na www.literaturamundi.com/program/

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod. (N. K.)



PROGRAM, 7. 9.

17 sati - Pisac i njegov čitatelj: Claire-Louise Bennett i Dijana Matković (dvorana Müller)

19 sati - Razotkrivanje: Sofi Oksanen, vodi Roman Simić Bodrožić (dvorana Müller)

20.30 sati - Filmska večer posvećena Patricku Modianu: Sretan put (velika dvorana kina Europa)

21 sat - Mikrokozmi kao jedina moguća literarna stvarnost: Ognjen Spahić, Kristian Novak i Andrej E. Skubic, moderira Patricija Vodopija (dvorana Müller)

22.30 sati - Mali noćni strip-tiz: 80 godina stripa u Hrvatskoj, Borivoj Dovniković i Pero Kvesić, moderira Ivica Ivanišević (dvorana Müller)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više