Ernesto Mallo večeras otkriva tajne inspektora Lascana

U 17 sati na Festivalu svjetske književnosti gostovat će Ognjen Spahić koji je za knjigu "Puna glava radosti" dobio Nagradu Europske unije za književnost za 2014. godinu

Big 937 3068

Ono što korumpirani policajci i političari Buenos Airesa nisu uspjeli postići prijetnjama i pokušajem ubojstva, na koncu će uspjeti zahvaljujući birokraciji: eliminirati inspektora Lascana, zvanog Pseto, iz redova policije otjeravši ga u mirovinu. Pseto odlazi iz službe, ali ne i od problema. U njegovom se životu iznenada pojavi zaboravljena rođakinja, milijunašica s neobičnim zahtjevom: želi ući u trag unučici koja je nestala prije nekoliko godina zajedno s majkom koja je pak pronađena mrtva. Zadatak će odvesti Lascana u poznato argentinsko ljetovalište Mar del Platu, gdje će uroniti u prljav svijet trgovine ljudima i prostitucije, tog najbesramnijeg oblika ropstva u 21. stoljeću.

Inspektor Lascano glavni je junak tri romana Ernesta Malla, “Zločin u židovskoj četvrti”, “Argentinac” i “One koje plaču”, koje je objavilo zagrebačko Znanje, a Mallo će se danas na tribini Razotkrivanje u sklopu Festivala svjetske književnosti predstaviti hrvatskoj publici. S njim će od 19 sati razgovarati Patricija Vodopija.

Ernesto Mallo (1948) argentinski je pisac, novinar, kolumnist i esejist. Ovaj bivši revolucionar i protivnik diktature, svjetski uspjeh postigao je upravo trilogijom o policijskom inspektoru Lascanu, po kojoj je u Argentini već snimljen i film. Prvi roman, “Zločin u židovskoj četvrti”, osvojio je nagradu Memorial Silverio Canada za najbolji prvijenac na Noir festivalu u Gijonu.

U 17 sati na tribini Pisac i njegov čitatelj gostuje Ognjen Spahić, rođen u Podgorici 1977. godine. Objavio je tri knjige kratkih priča: “Sve to”, “Zimska potraga” i “Puna glava radosti”. Za roman “Hansenova djeca” dobio je 2005. godine nagradu Meša Selimović (najbolji ro¬man objavljen u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori u 2004. godini), a roman je preveden na francuski, mađarski, arapski, talijanski, engleski, slovenski, makedonski i rumunjski jezik. Za knjigu “Puna glava radosti” Spahić je dobio Nagradu Europske unije za književnost za 2014. godinu.

U 21 sat u velikoj dvorani kina Europa bit će prikazan film “Škola čula”, u sklopu filmske večeri posvećene Péteru Esterházyju.

Detaljan program cijelog festivala možete naći na www.literaturamundi.com/program/

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod. (N. K.)



PROGRAM, 8. 9.

17 sati - Pisac i njegov čitatelj: Ognjen Spahić i Seid Serdarević, moderira Andrija Škare (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)

19 sati - Razotkrivanje: Ernesto Mallo, vodi Patricija Vodopija (dvorana Müller)

20.30 sati - Filmska večer posvećena Péteru Esterházyju, Škola čula (velika dvorana kina Europa)

21 sat - Dobro došli u pustinju postsocijalizma: Igor Štiks, Srećko Horvat i Andrej Nikolaidis (dvorana Müller)

22.30 - Mali noćni strip-tiz: Bešumna kretanja Helene Klakočar, Helena Klakočar, Veljko Krulčić i Maja Hrgović, moderira Matko Vladanović (dvorana Müller)



Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više