Ernesto Mallo večeras otkriva tajne inspektora Lascana

Ono što korumpirani policajci i političari Buenos Airesa nisu uspjeli postići prijetnjama i pokušajem ubojstva, na koncu će uspjeti zahvaljujući birokraciji: eliminirati inspektora Lascana, zvanog Pseto, iz redova policije otjeravši ga u mirovinu. Pseto odlazi iz službe, ali ne i od problema. U njegovom se životu iznenada pojavi zaboravljena rođakinja, milijunašica s neobičnim zahtjevom: želi ući u trag unučici koja je nestala prije nekoliko godina zajedno s majkom koja je pak pronađena mrtva. Zadatak će odvesti Lascana u poznato argentinsko ljetovalište Mar del Platu, gdje će uroniti u prljav svijet trgovine ljudima i prostitucije, tog najbesramnijeg oblika ropstva u 21. stoljeću.

Inspektor Lascano glavni je junak tri romana Ernesta Malla, “Zločin u židovskoj četvrti”, “Argentinac” i “One koje plaču”, koje je objavilo zagrebačko Znanje, a Mallo će se danas na tribini Razotkrivanje u sklopu Festivala svjetske književnosti predstaviti hrvatskoj publici. S njim će od 19 sati razgovarati Patricija Vodopija.

Ernesto Mallo (1948) argentinski je pisac, novinar, kolumnist i esejist. Ovaj bivši revolucionar i protivnik diktature, svjetski uspjeh postigao je upravo trilogijom o policijskom inspektoru Lascanu, po kojoj je u Argentini već snimljen i film. Prvi roman, “Zločin u židovskoj četvrti”, osvojio je nagradu Memorial Silverio Canada za najbolji prvijenac na Noir festivalu u Gijonu.

U 17 sati na tribini Pisac i njegov čitatelj gostuje Ognjen Spahić, rođen u Podgorici 1977. godine. Objavio je tri knjige kratkih priča: “Sve to”, “Zimska potraga” i “Puna glava radosti”. Za roman “Hansenova djeca” dobio je 2005. godine nagradu Meša Selimović (najbolji ro¬man objavljen u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori u 2004. godini), a roman je preveden na francuski, mađarski, arapski, talijanski, engleski, slovenski, makedonski i rumunjski jezik. Za knjigu “Puna glava radosti” Spahić je dobio Nagradu Europske unije za književnost za 2014. godinu.

U 21 sat u velikoj dvorani kina Europa bit će prikazan film “Škola čula”, u sklopu filmske večeri posvećene Péteru Esterházyju.

Detaljan program cijelog festivala možete naći na www.literaturamundi.com/program/

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod. (N. K.)PROGRAM, 8. 9.

17 sati - Pisac i njegov čitatelj: Ognjen Spahić i Seid Serdarević, moderira Andrija Škare (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)

19 sati - Razotkrivanje: Ernesto Mallo, vodi Patricija Vodopija (dvorana Müller)

20.30 sati - Filmska večer posvećena Péteru Esterházyju, Škola čula (velika dvorana kina Europa)

21 sat - Dobro došli u pustinju postsocijalizma: Igor Štiks, Srećko Horvat i Andrej Nikolaidis (dvorana Müller)

22.30 - Mali noćni strip-tiz: Bešumna kretanja Helene Klakočar, Helena Klakočar, Veljko Krulčić i Maja Hrgović, moderira Matko Vladanović (dvorana Müller)Facebook komentari

Novo u katalogu