John Ralston Saul o mračnim otklonima, a Ivica Prtenjača o životu na brdu

Večerašnji gost festivala kanadski je esejist i pisac, a od 2009. godine i predsjednik međunarodnog P.E.N.-a. Prtenjača je pak osvojio lani VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman i 100 tisuća kuna

Big 938 3069

“Mračni otkloni” roman je koji od prve stranice intrigira svojom neobičnom formom. Epizodni karakter djela, izmjena ambijenata i likova, radnja koju na okupu drži tek sveprisutni glas pripovjedača-protagonista, nestašluk, crni humor i ironija, sve te sastavnice upućuju na novovjeke početke romaneskne vrste koji su se u obliku pikarskog romana odigrali u Španjolskoj. Pa ako se izvorni pikaro skitao nekoć poznatim svijetom i s ironijom komentirao društvenu dekadenciju i anomalije najmoćnijeg carstva onodobne Europe, pikarski pripovjedač Johna Ralstona Saula primijenit će isti postupak na društvo današnjeg najrazvijenijeg dijela zemaljske kugle, onoga zapadnoga, no ne ograničavajući se samo na nj.

John Ralston Saul večerašnji je gost tribine Razotkrivanje koja počinje u 19 sati, a na kojoj će sudjelovati i Giga Gračan, Matija Janeš i Nadežda Čačinovič.

John Ralston Saul, rođen 1947. u Ottawi, kanadski je esejist i romanopisac, borac za slobodu izričaja, a od 2009. predsjednik međunarodnoga P.E.N.-a. Na književnoj sceni pojavljuje se nizom zapaženih romana, nakon kojih se posvećuje publicistici. Svjetsku slavu stekao je svojom filozofskom trilogijom: “Voltaire’s Bastards: The Dictatorship of Reason in the West”, “The Doubter’s Companion: A Dictionary of Aggressive Common Sense” i “The Unconscious Civilization”. “Mračni otkloni” (Edicije Božičević, 2015.) autorov su povratak romanesknoj formi nakon više od petnaest godina bavljenja esejistikom. Za svoj rad primio je brojne nagrade u Kanadi i inozemstvu.

U 17 sati posjetitelji Festivala svjetske književnosti imat će priliku upoznati Ivicu Prtenjaču koji je za svoj roman “Brdo” dobio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, a koja ujedno vrijedi 100 tisuća kuna. Prtenjača, pjesnik i prozaik, gostovat će na tribini Pisac i njegov čitatelj, na kojoj će sudjelovati i njegov urednik Drago Glamuzina, a moderirat će je Roman Simić Bodrožić.

U 20.30 sati u kinu Europa počinje filmska večer Étienneom Davodeauom, a prikazat će se film “Lulu, oslobođena”. Slijede dvije tribine: Potonuli gradovi na kojoj će razgovarati Clemens Meyer, Edo Popović i Damir Karakaš, te uobičajena “noćna” tribin Strip-tiz, na kojoj gostuje Glen Chapron.

Detaljan program cijelog festivala možete naći na www.literaturamundi.com/program/

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod. (N. K.)

 

PROGRAM, 9. 9.

17 sati - Pisac i njegov čitatelj: Ivica Prtenjača i Drago Glamuzina, moderira Roman Simić Bodrožić (Knižnica Bogdana Ogrizovića)

19 sati - Razotkrivanje: John Ralston Saul, Giga Gračan i Matija Janeš, moderira Nadežda Čačinovič (dvorana Müller)

20.30 sati - Filmska večer s Étienneom Davodeauom: Lulu, oslobođena (velika dvorana kina Europa)

21 sat – Potonuli gradovi: Clemens Meyer, Edo Popović i Damir Karakaš, moderira Sven Popović (dvorana Müller)

22.30 sati - Mali noćni strip-tiz: Atentat - Glen Chapron, vodi Vladimir Šagadin (dvorana Müller)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više