Clemens Meyer večeras o prostituciji, a Ivančica Đerić o zagonetnom ubojstvu u Zagrebu

Njemački autor koji gostuje na Festivalu svjetske književnosti dobitnik je brojnih književnih nagrada i stipendija, a upravo mu je preveden roman "U kamenu". Ivančica Đerić, koja je rođena u Sisku, a danas živi u Kanadi, predstavit će svoj roman "Sva je priroda divlja i surova"

Big 939 3070

Kaleidoskop Meyerovih slikovitih likova svjedočio je padu Zida 1989. godine te političkoj, ekonomskoj i zakonodavnoj tranziciji prema novim oblicima sloboda, koje se i dan-danas često iskrivljavaju. Te su osobe na razne načine uključene u seksualni rad, u nekome neimenovanom gradu koji snažno podsjeća na Leipzig. Roman "U kamenu" svjedočanstvo je o rubovima društva, prostituciji, svodništvu i s njima povezanim sudbinama, a otvara nove vidike vezane uz tu ekonomsku granu koja postaje sve moćnijom i sve dostupnijom, no koja i dalje nije lišena kriminala i eksploatacije.

Clemens Meyer za svoj je upravo objavljeni roman u izdanju Naklade OceanMore istraživao petnaest godina, a na njemu je intenzivno radio oko osam godina. On je večerašnji gost Festivala svjetske književnosti, a s njim će od 19 sati na tribini Razotkrivanje u kinu Europa razgovarati Roman Simić Bodrožić.

Clemens Meyer (rođen 1977. u Halleu) autor je brojnih proznih tekstova i scenarija, a piše i kazališne komade i novinske kolumne. Dobitnik je brojnih njemačkih književnih nagrada i stipendija, a za zbirku priča "Noć, svjetla" (OceanMore, 2010.) nagrađen je 2008. godine i Nagradom Leipziškog sajma knjiga. Objavio je i roman "Als wir träumten" (Kad smo sanjali) 2006. i knjigu autobiografskih proza "Gewalten" (Sile), 2010. godine. Za roman "U kamenu" 2014. dobio je Književnu nagradu grada Bremena. Za scenarij "In den Gängen" (U hodnicima), koji se temelji na njegovoj kratkoj priči, Meyer je zajedno s Thomasom Stuberom 2015. godine osvojio Nagradu njemačkih scenarista.

U 17 sati, na tribini Pisac i njegov čitatelj, posjetitelji će imati prilike upoznati Ivančicu Đerić, autoricu pet romana i dvije zbirke pjesama, čiji je roman "Sva je priroda divlja i surova" upravo objavljen u Hrvatskoj. Ivančica Đerić rođena je u Sisku 1969., odrasla je u Prijedoru u Bosni i Hercegovini, a diplomirala je na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Danas živi u Kanadi gdje je i magistrirala i radi u informatičkoj industriji. Radnja njezinog romana "Sva je priroda divlja i surova" smještena je u Zagreb, u studentski dom gdje je krajem 1980-ih ubijena jedna studentica. S Ivančicom Đerić razgovarat će Iva Karabaić i Andrija Škare.

Fimska večer danas je posvećena Filipu Davidu, a u velikoj dvorani kina Europa posjetitelji će moći pogledati film "Kad svane dan".

Detaljan program cijelog festivala možete naći na www.literaturamundi.com/program/

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod. (N. K.)



PROGRAM, 10. 9.

12 sati - Književna matineja za srednjoškolce, moderiraju učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina (velika dvorana kina Europa)

17 sati - Pisac i njegov čitatelj: Ivančica Đerić i Iva Karabaić, moderira Andrija Škare (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)

19 sati - Razotkrivanje: Clemens Meyer, vodi Roman Simić Bodrožić (dvorana Müller)

20.30 sati - Filmska večer s Filipom Davidom: Kad svane dan (velika dvorana kina Europa)

21 sat - Osobne povijesti: Filip David, Ernesto Mallo i Samira Kentrić, moderira Seid Serdarević (dvorana Müller)

22.30 sati - Mali noćni strip-tiz: O Lulu, vinima i još ponečemu – Étienne Davodeau, vodi Miljenko Jergović (dvorana Müller)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više