Festival svjetske književnosti zatvara Filip David

Posljednji dan festivala u organizaciji Frakture bogat je programom. Uz Filipa Davida, čitateljima će se predstaviti i Tomislav Zajec, Tanja Radović i Oto Horvat

Big 940 3071

Albert Vajs jedan je od preživjelih, jedan od onih koji su ostali da svjedoče, no njegova krivnja što nije pronašao mlađega brata kada su ih roditelji spasili iz vlaka koji ih je vodio u smrt proganja ga cijeli život, kao i pitanje koje postoji otkako je čovjeka: zašto je zlo toliko moćno i je li ono prevladavajući element u našem svijetu? Albert Vajs cijeli svoj život traga za odgovorom što je trebao učiniti te zimske noći. Treba li se sjećati ili zaboraviti, treba li odustati od potrage ili nastaviti tražiti uzroke zla, hoće li postati netko drugi ili ostati takav kakav jest?

Stalni zvuk vlaka koji klopoće po željezničkim prugama diljem Europe, vlaka koji je donio red u vrijeme, ali i postao instrument koji je omogućio učinkovitost zla, od prevoženja trupa na bojišta u Prvome svjetskome ratu do savršene organizacije kompozicija čija su krajnja odredišta bila Auschwitz, Treblinka, Sobibór, lajtmotiv je remek-djela "Kuća sećanja i zaborava" Filipa Davida koji je večerašnji gost Festivala svjetske književnosti. S njim će u 21 sat na tribini Razotkrivanje razgovarati Vlaho Bogišić. Filip David ujedno je i zadnji gost festivala koji se danas zatvara.

Filip David rođen je 1940. u Kragujevcu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV, smjer dramaturgija. Književnik, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd, smijenjen 1992. Jedan od osnivača Nezavisnih pisaca, udruge osnovane 1989. u Sarajevu, koja je okupljala najznačajnije pisce iz svih dijelova bivše Jugoslavije, osnivač Beogradskog kruga (1990.), udruge nezavisnih intelektualaca, Foruma pisaca i član međunarodne književne asocijacije "Grupa 99", osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Napisao je više televizijskih drama i filmskih scenarija. Objavio tri knjige pripovijedaka: "Bunar u tamnoj šumi", "Zapisi o stvarnom i nestvarnom", "Princ vatre"; romane "Hodočasnici neba i zemlje", "San o ljubavi i smrti"; knjige eseja "Fragmenti iz mračnih vremena", "Jesmo li čudovišta", "Svetovi u haosu". S Mirkom Kovačem objavio "Knjigu pisama 1992-1995". Kao dramaturg, suscenarist ili scenarist radio na filmovima: "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije", "Ko to tamo peva", "Bure baruta", "Poseban tretman", "Paviljon 6", "San zimske noći", "Optimisti" i dr. Redovni je profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Program posljednjeg dana festivala počinje u 12 sati, književnom tribinom za srednjoškolce, na kojoj će Tomislav Zajec predstaviti svoj roman "Lunapark".

U 17 sati Branko Čegec i Neven Svilar na tribini Pisac i njegov čitatelj predstavit će roman "Pitanje Nade" i njegovu autoricu Tanju Radović.

U 19 sati slijedi prva tribina Razotkrivanje, na kojoj gostuje Oto Horvat, autor romana "Sabo je stao".

Detaljan program cijelog festivala možete naći na www.literaturamundi.com/program/

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod. (N. K.)



PROGRAM, 11. 9.

12 sati - Književna matineja za srednjoškolce: Tomislav Zajec, Lunapark, moderiraju učenici V. gimnazije (velika dvorana kina Europa)

17 sati - Pisac i njegov čitatelj: Tanja Radović i Branko Čegec, moderira Neven Svilar (Knjižnica Bogdana Ogrizovića)

19 sati – Razotkrivanje: Oto Horvat, vodi Goran Ferčec (dvorana Müller)

20.30 sati - Filmska večer s Clemensom Meyerom: Kad smo sanjali (velika dvorana kina Europa)

21 sat - Razotkrivanje: Filip David, vodi Vlaho Bogišić (dvorana Müller)

22.30 sati - DJ Filippo Lippi (na zatvaranju u predvorju kina Europa)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više