Treća Europea U Dvorištu počinje gostovanjem slovenske književnice Nataše Kramberger

Autorica romana "Nebo u kupinama" predstavit će se hrvatskim čitateljima već 22. rujna, a nakon nje slijede gostovanja Afonsa Cruza iz Portugala, Tomáša Zmeškala iz Češke i Cristiana Crusata iz Španjolske

Big 941 3073

Treću godinu zaredom u Zagrebu će se od 22. rujna do 24. studenoga održati književni festival Europea U Dvorištu kojem je cilj predstaviti suvremena europska književna imena. Organizator festivala, izdavačka kuća Naklada Ljevak, ove će godine ugostiti Natašu Kramberger iz Slovenije, Afonsa Cruza iz Portugala, Tomáša Zmeškala iz Češke i Cristiana Crusata iz Španjolske, najavljeno je danas na konferenciji za novinare, a festival će se, kao i do sada, održati u zagrebačkom café baru U Dvorištu.

Poticanje publike na znatiželju, razvijanje kritičkog mišljenja u društvu kroz upoznavanje okoline, brisanje granica između autora i čitatelja kroz neposredni dijalog, promišljanje i osjećanje literature od početka su bile ideje koje su organizatore vodile sve do Rusije, Irske, Nizozemske, Češke, Rumunjske, Portugala, Turske..., rekli su direktorica Naklade Ljevak Petra Ljevak, moderatorica tribina Ivana Simić Bodrožić i urednik u Nakladi Ljevak Kristijan Vujičić.

 

Prva gošća festivala bit će Slovenka Nataša Kramberger koja će već sljedećeg utorka, 22. rujna, predstaviti svoj roman "Nebo u kupinama". Promocija počinje u 19 sati, a održat će se u caféu U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2.

 

Nataša Kramberger jedna je od najperspektivnijih slovenskih autorica. Rodila se u Mariboru 1983. godine, a kasnije se preselila u glavni grad, Ljubljanu, pa odande nastavila putovanje, do Utrechta, Milana i Berlina. Godine 2006. osvojila je slovensku nagradu za mlade autore, a njezina knjiga "Nebo u kupinama", roman ispričan u pričama, nominiran je za Kresnikovu nagradu, kao najbolji slovenski roman 2008. Iste godine pobijedila je na međunarodnome natjecanju za kratku priču A Sea of Words, dok je 2009. dobila nagradu Young Euro Connect, za esej "Dva tedna s smetarji" (Dva tjedna sa smetlarima). Godine 2010. spisateljica je za roman "Nebo u kupinama" dobila nagradu Europske unije za književnost.

Afonso Cruz, koji će u Zagrebu gostovati 6. listopada, rođen je 1971. u portugalskom mjestu Figueira da Foz. Pohađao je Fakultet za vizualne umjetnosti u Lisabonu i Institut za vizualne umjetnosti na Madeiri. Dosad je objavio trinaest knjiga, među kojima su najznačajnije: satirični i psihodelični triler "A Carne de Deus" (Božje meso, 2008.), domišljat i zabavan borgesovski roman "Enciclopédia da Estória Universal" (Enciklopedija opće povijesti, 2009.) za koji je dobio Nagradu Camilo Castelo Branco, zatim knjigu za djecu i mlade "Os Livros que Devoraram o Meu Pai" (Knjige koje su proždrle moga oca, 2010.) za koju je dobio Nagradu Maria Rosa Colaço. Nakon toga slijedile su knjige "Kokoschkina lutka" za koju je dobio Nagradu Europske unije za književnost i "A Contradição Humana" (Ljudsko proturječje, 2011.) za koju je dobio nagradu koju zajedno dodjeljuju Portugalsko društvo pisaca i Portugalska radio-televizija.

 

 

Širu pažnju publike i kritike privukao je svojim prvim romanom "Ljubavno pismo klinopisom". Kritike su bez izuzetka bile pohvalne, uspoređujući Zmeškala s njegovim uglednim književnim kolegama, poput Bohumila Hrabala i Jachyma Topola. Roman je ušao u uži izbor za uglednu književnu nagradu Magnesia Litera, a dodijeljena mu je prestižna nagrada Josef Škvorecký 2009. i Nagrada EU za književnost 2011. godine.

Cristian Crusat (1983.) u Zagreb stiže 24. studenoga, a autor je knjiga priča "Estatuas" (Kipovi) i "Tranquilos en tiempos de guerra" (Mirni u ratno doba), te "Breve teoría del viaje y el desierto" (Kratka teorija putovanja i jedna pustinja). Sve izvornike objavila je španjolska izdavačka kuća Pre-Textos. Živio je u Francuskoj, Maroku i Nizozemskoj. Riječ je o jednom od najznačajnijih mladih španjolskih autora. Objavio je eseje, prijevode i članke iz komparativne književnosti u raznim španjolskim i južnoameričkim časopisima. Radi kao lektor za španjolski jezik u inozemstvu. Godine 2010. Crusat je dobio Međunarodnu nagradu za priču "Manuel Llano", a 2013. nagradu Europske unije za književnost (EUPL) za knjigu "Kratka teorija putovanja i jedna pustinja". (N. K.)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više