Slovenska spisateljica Nataša Kramberger večeras predstavlja svoj roman u pričama

Jana, djevojka iz slovenske provincije, u Amsterdamu susreće Bepija, starca iz istočne Italije koji na tržnici prodaje ribu. Svatko od njih, Jana i Bepi, ali i riba, sa sobom nosi pripovijesti i priče koje se međusobno prepleću, stvarajući mješavinu smiješnih, čudnih, neugodnih, bajkovitih i romantičnih priča koje putem seoskih figura, gradskih avantura i mističnih elemenata teku kao rijeka prema ušću. Tako priča nikada ne završava, a kraj romana istodobno je i njegov početak.

 

To je ukratko sadržaj romana u pričama “Nebo u kupinama“ slovenske spisateljice Nataše Kramberger, prve gošće ovogodišnjeg književnog festivala Europea U Dvorištu. Autorica će se domaćoj publici predstaviti večeras, s početkom u 19 sati, u caféu U Dvorištu (Žerjavićeva 7/2), a uz nju će na tribini gostovati i njezina prevoditeljica Jagna Pogačnik, ujedno književna kritičarka, te moderatorica Ivana Simić Bodrožić.

 

Nataša Kramberger rodila se u Mariboru 1983. godine, djetinjstvo je provela u Jurovskom Dolu, a studirala je u Ljubljani i nizo¬zemskome Utrechtu. Godine 2006. pobijedila je na slovenskom festivalu za mlade autore Urška, a njezina knjiga “Nebo u kupinama“, roman ispričan u pričama, nominiran je 2008. za Kresnikovu nagradu (za najbolji slovenski roman). Iste godine autorica je pobijedila na međunarodnom natjecanju za kratku priču “A Sea of Words“, koje financijski potpomaže zaklada Anne Lindh, dok je 2009. dobila nagradu Young Euro Connect za esej “Dva tedna s smetarji“ (“Dva tjedna sa smetlarima“). Godine 2010. spisateljica je za roman “Nebo u kupinama“ dobila nagradu Europske unije za književnost.

Autorica danas radi kao slobodna spisateljica i novinarka, a njezina djela prevedena su na više europskih jezika. Piše članke, eseje i kolumne za dnevne listove u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji, a radi i na scenarijima za dokumentarne filmove. Godine 2009. utemeljila je eko-umjetnički kolektiv Green Central (www.greencentral.eu), u kojem nastoji promicati ekologiju i umjetnost. Živi u Berlinu, ali i dalje njeguje ljubav prema Jurovskom Dolu i često putuje. (N. K.)

 

Facebook komentari

Novo u katalogu