Objavljena imena petero finalista tportalove nagrade za roman godine

Milena Benini, Zoran Malkoča, Želimir Periš, Ivica Prtenjača i Igor Rajki ovogodišnji su finalisti tportalove književne nagrade, roman@tportal.hr, koja će biti dodijeljena po osmi put, a nagrađeni autor dobit će i 50 tisuća kuna

Big 944 3079

Milena Benini, Zoran Malkoča, Želimir Periš, Ivica Prtenjača i Igor Rajki ovogodišnji su finalisti tportalove književne nagrade, roman@tportal.hr, koja će biti dodijeljena po osmi put, a nagrađeni autor dobit će i 50 tisuća kuna.

Tročlani žiri, koji čine lanjski dobitnik tportalove književne nagrade Kristian Novak te književni urednici, pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, odabrao je pet finalista birajući među 52 naslova prijavljena na ovogodišnji natječaj na koji su autori i izdavači mogli prijaviti romane izdane u 2014. godini u Hrvatskoj.

Kako piše tportal, prvi put u finale njihove nagrade za roman godine ušao je fantasy roman, a riječ je o “Svećenici Mjeseca” Mirele Benini. Izdala ga je Zagrebačka naklada, a prema ocjeni tportalovog žirija, radi se o romanu koji može stajati uz bok najboljih svjetskih djela toga žanra.

U konkurenciji je i roman “Roki Raketa” Zorana Malkoča, u izdanju Profila, a žiri u svojoj recenziji, među ostalim, kaže kako ova mjestimice montipajtonovska bajkovita priča iz naše današnjice i nedavne prošlosti crnohumorno i kritički secira brojne nam društvene, književne, političke i ine patologije.

Svojim prvim romanom “Mima i kvadratura duga” (Algoritam i 24 sata) u finale ulazi i Želimir Periš, a žiri ističe da se radi o prvom tehnotrileru koji je iznjedrila ponovna popularnost krimića i pokretanje biblioteke Balkan Noir. Za tportalovu nagradu konkurira i Ivica Prtenjača romanom “Brdo” koji je objavio VBZ, nakon što je autor lani pobijedio na njihovu natječaju za najbolji neobjavljeni roman i osvojio nagradu od 100 tisuća kuna.

Igor Rajki, prije tri godine također finalist tportalove književne nagrade, ostaje u izboru romanom “Puteni nametnik”, u izdanju Durieuxa. Žiri kao posebnu prednost ističe jezičnu razinu ovoga romana, ustvrdivši da se “po tome Igor Rajki razlikuje od svojih suvremenika jer njegovo iskustvo riječi i jezika nije sporedan rezultat njegova rada, nego bunt protiv epohe intelektualnog i jezičnog zaglupljivanja”, piše tportal.

Književna nagrada roman@tportal bit će dodijeljena 27. listopada u dvorani Müller kina Europa. (N. K.)
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više