Večeras u Zagrebu gostuje portugalski pisac Afonso Cruz

Autor će u 19 sati, u caféu U Dvorištu (Žerjavićeva 7/2), predstaviti svoj roman "Kokoschkina lutka" koji je na hrvatski prevela Naklada Ljevak. Cruz je za taj roman dobio nagradu Europske unije za književnost 2012. godine

Big 947 3094

Slikar Oskar Kokoschka bio je toliko zaljubljen u Almu Mahler da je, po završetku njihove veze, dao izraditi lutku u prirodnoj veličini i sa svim pojedinostima koje su pripadale tijelu njegove voljene. Daleko od toga da bi skrivao svoju strast, Kokoschka je vodio lutku u šetnju gradom i u operu. Zasitivši je se, jednoga dana razbio joj je bocu crnoga vina o glavu i bacio je u smeće.

Protagonist romana „Kokoschkina lutka“ je Isaac Dresner, Židov koji je počeo šepati na lijevu nogu opterećen sjećanjem na pogibiju najboljeg prijatelja u Drugom svjetskom ratu. Čitatelj se također upoznaje s Bonifazom Vogelom, vlasnikom prodavaonice ptica, Tsilijom Kacev, ortodoksnom Židovkom koja dobiva stigme, i Zsigmondom Vargom, milijunašem koji želi izvagati ljudsku dušu vagom. U priči prožetoj glazbom pojavljuju se još poraženi pjesnik, sama Kokoschkina lutka te gitarist za kojega se ljudi dijele na kategorije koje odgovaraju gitarskim akordima…

Autora ovoga romana, portugalskog književnika Afonsa Cruza, koji je za "Kokoschkinu lutku" dobio nagradu Europske unije za književnost 2012. godine, domaća publika imat će prilike upoznati večeras na festivalu Europea U Dvorištu.

 

Tribina pod nazivom "Najvažniji Drugi" počinje u 19 sati u caféu U Dvorištu (Žerjavićeva 7/2), a uz autora na njoj će gostovati i prevoditelji Dean Trdak i Tanja Tarbuk te Cruzov hrvatski urednik Kristijan Vujičić.

 

Afonso Cruz rodio se 1971. u portugalskom mjestu Figueira da Foz. Pohađao je umjetničku školu António Arroio i Fakultet za vizualne umjetnosti u Lisabonu. Dosad je objavio desetak knjiga: satirični i psihodelični triler "A Carne de Deus" (Božje meso, 2008.), domišljat i zabavan borhesovski roman "Enciclopédia da Estória Universal" (Enciklopedija opće povijesti, 2009.) za koji je primio Nagradu Camilo Castelo Branco, potom knjigu za djecu i mlade "Os Livros que Devoraram o Meu Pai" (Knjige koje su proždrle moga oca, 2010.) za koju je dobio Nagradu Maria Rosa Colaço.

Nakon toga slijedile su knjige "Kokoschkina lutka" i "A Contradição Humana" (Ljudsko proturječje, 2011.) za koju je dobio nagradu koju zajedno dodjeljuju Portugalsko društvo pisaca i Portugalska radio-televizija. Usto je, među ostalim, objavio roman "Jesus Cristo Bebia Cerveja" (Isus Krist je pio pivo, 2012.) koji su časopis Time-Out Lisbon i dnevnik Público proglasili najboljom knjigom te godine, kao i djelo "Para Onde Vão os Guarda-Chuvas" (Kamo idu kišobrani, 2013.), za koje je dobio Nagradu Portugalskog društva pisaca.

 

 

Treću godinu zaredom, Naklada Ljevak projektom Europea U Dvorištu oživljava jesensku kulturnu i književnu scenu grada Zagreba, dovodeći ponajbolje europske pisce s ciljem što boljeg prezentiranja suvremene europske književnosti. (N. K.)
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više