U Zagrebu 3. studenoga gostuje češki pisac Tomáš Zmeškal

Zmeškal će predstaviti svoj novi roman, ”Životopis crno-bijeloga janjeta”, a hrvatskoj je publici otprije poznat kao autor ”Ljubavnog pisma klinopisom”, knjige koja je odmah po objavljivanju postala izdavačka senzacija

Big 953 3105

Lucija i Václav blizanci su crne boje kože koji odrastaju u Pragu u doba Hladnog rata. Tijekom odrastanja blizanci su suočeni s predrasudama prema ljudima druge boje kože, no to ne znači da i oni nemaju svoje predrasude. Njihova baka Božena brani svoje unuke i zagovara jednakost svih ljudi, ali s druge strane izražava svoje predrasude prema narodima susjednih zemalja: Poljacima, Nijemcima, Mađarima... To je ukratko sadržaj novog romana uglednog češkog romanopisca Tomáša Zmeškala, ”Životopis crno-bijeloga janjeta”, koji je hrvatskoj publici poznat kao autor ”Ljubavnog pisma klinopisom”, knjige koja je odmah po objavljivanju postala izdavačka senzacija, književni događaj u Češkoj i izvan nje.

 

Tomáš Zmeškal gostovat će u utorak, 3. studenoga, na Europei u Dvorištu, književnom festivalu koji organizira Naklada Ljevak, a čitateljima će se predstaviti u 19 sati, u caféu U Dvorištu (Žerjavićeva 7/2). Njegov roman predstavit će prevoditelj Alen Novosad i književna kritičarka Jadranka Pintarić, a razgovor će moderirati Ivana Simić Bodrožić. Ulaz je slobodan.

 

Tomáš Zmeškal rođen je 1966. godine u Pragu, diplomirao je engleski jezik i književnost. Niz godina živio je u Londonu. Tijekom 1980-ih neko je vrijeme svirao u poznatom rock-sastavu Psí vojáci, zajedno sa svojim kolegom piscem i glazbenikom Filipom Topolom. Danas živi u Pragu i radi kao srednjoškolski nastavnik engleskog jezika te kao prevoditelj.

Širu pažnju publike i kritike privukao je svojim prvim romanom, ”Ljubavno pismo klinopisom”, neobičnom ljubavnom pričom koja daje postmodernističku sliku Češke u drugoj polovici 20. stoljeća – od završetka Drugog svjetskog rata do “baršunaste revolucije”. Kritike su bez izuzetka bile pohvalne, uspoređujući Zmeškala s njegovim uglednim književnim kolegama, poput Bohumila Hrabala i Jachyma Topola. Roman je ušao u uži izbor za uglednu književnu nagradu Magnesia Litera, a dodijeljena mu je prestižna nagrada Josef Škvorecký 2009. i Nagrada EU za književnost 2011. godine.

Godine 2009. objavljen mu je drugi roman, ”Životopis crno-bijeloga janjeta”, napisan puno prije Zmeškalovog prvijenca ”Ljubavno pismo klinopisom”. Prvi je to roman na češkom jeziku koji se bavi iskustvom Afrikanaca u zemljama Istočne Europe. (N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više