Tportalovu nagradu za roman godine osvojio Zoran Malkoč

Zoran Malkoč osmi je dobitnik književne nagrade roman@tportal.hr, a za svoj roman "Roki Raketa" (Profil) osvojio je i novčanu nagradu u iznosu od 50 tisuća kuna. Nagrada u obliku tipkovnice uručena mu je večeras na svečanom proglašenju dobitnika u dvorani Müller kina Europa u Zagrebu.

 

U finalu su uz "Rokija Raketu" bili "Svećenica Mjeseca" (Zagrebačka naklada) Milene Benini, "Mima i kvadratura duga" (Algoritam/24sata) Želimira Periša, "Brdo" (VBZ) Ivice Prtenjače i "Puteni nametnik" (Durieux) Igora Rajkija.

 

Prema ocjeni stručnog žirija, u kojemu su bili lanjski dobitnik Kristijan Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, u konkurenciji za tportalovu nagradu ove godine bila su 52 potpuno različita poimanja književnosti, jezika i stvarnosti, a odlučeno je da nagradu dobije djelo koje je svjesno ušlo u konflikt sa sva tri koncepta te pritom ostalo puno duha, stava i autentične emocije.

"Spomenik je to tjesnacima životnih izbora suvremena pisca, onoga koji bira između pozerstva i potpune moralne dekadencije, a samo uz krajnji napor uspijeva ostati čovjekom. No ovaj roman grabi mnogo šire, on secira društvo i pritom se ne boji ići duboko, do stvarnosti, do apsurda i još dalje, do mjesta na kojem stvarnost bez mita i bajke više ne može. Roman koji, pa makar bilo na vlastitu štetu, nikada ne odmiče pogled od patologija, one svijeta književnosti i one svijeta koji tu istu književnost uspješno truje. Autor je pobjedničkoga romana kroz plejadu likova na svjetlo papira istjerao demone hrvatskoga društva u posljednja dva desetljeća, da bi u ključnom trenutku upalio svjetlo na kraju tunela. I dok ima nekoga tko je to u stanju učiniti, čiji glas još nije zatrt, sasvim je svejedno da je li riječ o nekoj tamo šumskoj budali ili o potpuno fantastičnoj blagonaklonoj sili - možda nade ima više nego nam se čini", stoji u obrazloženju žirija.

U proteklih osam godina više od 400 autora prijavilo se za tportalovu književnu nagradu. Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka "Črna mati zemla" u izdanju Algoritma. Prijašnjih godina nagrađeni su debitantski roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" Tahira Mujičića (AGM, 2012.), roman "Adio, kauboju" Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010.), "Tri" Drage Glamuzine (Profil, 2008.) i "Anastasia" Dalibora Šimprage (Durieux, 2007.). Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak, 2011.) i Sibila Petlevski za roman "Vrijeme laži" (Fraktura, 2009.). (N. K.)

Fotografija: Matej Grgić/tportal 

Facebook komentari

Novo u katalogu