Tportalovu nagradu za roman godine osvojio Zoran Malkoč

Žiri tportalove književne nagrade između 52 prijavljena naslova najboljim je proglasio roman „Roki Raketa“ Zorana Malkoča. Autor je osvojio novčanu nagradu od 50 tisuća kuna

Big 955 3106

Zoran Malkoč osmi je dobitnik književne nagrade roman@tportal.hr, a za svoj roman "Roki Raketa" (Profil) osvojio je i novčanu nagradu u iznosu od 50 tisuća kuna. Nagrada u obliku tipkovnice uručena mu je večeras na svečanom proglašenju dobitnika u dvorani Müller kina Europa u Zagrebu.

 

U finalu su uz "Rokija Raketu" bili "Svećenica Mjeseca" (Zagrebačka naklada) Milene Benini, "Mima i kvadratura duga" (Algoritam/24sata) Želimira Periša, "Brdo" (VBZ) Ivice Prtenjače i "Puteni nametnik" (Durieux) Igora Rajkija.

 

Prema ocjeni stručnog žirija, u kojemu su bili lanjski dobitnik Kristijan Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, u konkurenciji za tportalovu nagradu ove godine bila su 52 potpuno različita poimanja književnosti, jezika i stvarnosti, a odlučeno je da nagradu dobije djelo koje je svjesno ušlo u konflikt sa sva tri koncepta te pritom ostalo puno duha, stava i autentične emocije.

"Spomenik je to tjesnacima životnih izbora suvremena pisca, onoga koji bira između pozerstva i potpune moralne dekadencije, a samo uz krajnji napor uspijeva ostati čovjekom. No ovaj roman grabi mnogo šire, on secira društvo i pritom se ne boji ići duboko, do stvarnosti, do apsurda i još dalje, do mjesta na kojem stvarnost bez mita i bajke više ne može. Roman koji, pa makar bilo na vlastitu štetu, nikada ne odmiče pogled od patologija, one svijeta književnosti i one svijeta koji tu istu književnost uspješno truje. Autor je pobjedničkoga romana kroz plejadu likova na svjetlo papira istjerao demone hrvatskoga društva u posljednja dva desetljeća, da bi u ključnom trenutku upalio svjetlo na kraju tunela. I dok ima nekoga tko je to u stanju učiniti, čiji glas još nije zatrt, sasvim je svejedno da je li riječ o nekoj tamo šumskoj budali ili o potpuno fantastičnoj blagonaklonoj sili - možda nade ima više nego nam se čini", stoji u obrazloženju žirija.

U proteklih osam godina više od 400 autora prijavilo se za tportalovu književnu nagradu. Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka "Črna mati zemla" u izdanju Algoritma. Prijašnjih godina nagrađeni su debitantski roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" Tahira Mujičića (AGM, 2012.), roman "Adio, kauboju" Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010.), "Tri" Drage Glamuzine (Profil, 2008.) i "Anastasia" Dalibora Šimprage (Durieux, 2007.). Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak, 2011.) i Sibila Petlevski za roman "Vrijeme laži" (Fraktura, 2009.). (N. K.)

Fotografija: Matej Grgić/tportal



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više