Na pulski sajam knjiga od 3. do 13. prosinca dolazi 146 književnika

Čak 50 autora predstavit će svoja nova djela na Sa(n)jam knjige u Istri, a grupu inozemnih autora predvode dva renomirana imena europske kulturne scene – Terry Eagleton i Erri De Luca. Ovogodišnji sajam održava se uz slogan Otok-Geto-Azil

Big 959 3131

U više od stotinu programa ovogodišnjeg pulskog sajma knjiga, Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se održati od 3. do 13. prosinca, sudjelovat će ukupno 146 književnika, glazbenika i predavača, a čak 50 autora dolazi na sajam sa svojim novim knjigama, najavljeno je danas na prvom predstavljanju sajma u Puli. Grupu inozemnih autora predvode dva izuzetno renomirana imena europske kulturne scene: Terry Eagleton, jedan od najvećih teoretičara književnosti i kulture kojem su ove godine u Hrvatskoj prevedene i izdane dvije knjige, te Erri De Luca, talijanski pisac, prevoditelj i aktivist, kojeg su pisci iz cijeloga svijeta podržavali putem peticija, a zbog sudskog proces na kojem mu se sudilo za verbalni delikt.

 

Ovogodišnji sajam održat će se uz slogan Otok-Geto-Azil, a kad je tema postavljena, organizatori sajma nisu ni slutili da će se ona prožeti s trenutkom u kojem živimo i da će radeći na programu svjedočiti izbjegličkoj krizi, gledati kako se slobodna Europa pretvara u utvrđeni otok, geto i istovremeno azil, da ćemo nemoćno promatrati zatvorene granice, građenje ograda i rastuću kseneofobiju.

 

Kroz mnogobrojne okrugle stolove, knjige suvremenih autora, izložbe, filmove i umjetničke instalacije ovogodišnji će sajam pokušati otvoriti širu raspravu o današnjem trenutku, ali i propitivati teme poput getoizacije slobodne misli, samogetoizacije intelektualaca, cenzure i autocenzure.

Autori koji s posebnim senzibilitetom pristupaju problemskim pitanjima migranata, getoizaciji slobode govora ili pak otoku kao utopijskom mjestu i paradigmi poetičnog i literarnog prostora, na pulski sajam dolaze s Islanda - Jon Kalman Stefansson, iz Ukrajine - Jurij Viničuk i Oleksandr Irvanec, Njemačke - Joachim Sartorius, Švicarske - Lukas Bärfuss, iz Bosne i Hercegovine - Namik Kabil.

Autori koji će u Puli premijerno predstaviti svoje nove naslove bit će: Borivoj Radaković nakon osam godina, publicist Ivica Ivanišević sa svojim romanom prvijencem, scenarist Namik Kabil sa svojim biografskim romanima, Miljenko Jergović s dvije knjige koje govore o Sarajevu, Alem Ćurin sa stripom, Marina Vujčić s novim romanom i Željko Krušelj s intrigantnom knjigom o časopisu Polet. Premijerno predstavljanje imat će i troje mladih Puljana: Andrea Matošević i Igor Duda predstavljaju svoje nove publicističke naslove, a dramaturginja Jasna Žmak svoj prvi roman. Istarski bard Milan Rakovac premijerno predstavlja svoja Izabrana djela, a europski priznat, ali zauvijek Puljanin Dragan Velikić odabrao je svoj grad za hrvatsku premijeru romana "Islednik".

Kroz mnogobrojne programe, nove poput Book F(or)ever, ali i tradicionalne kao što su Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese, Bertijev program, Autor čita autora i Doručak s autorom predstavit će se još i: Zdravko Zima, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Boris Dežulović, Dragan Markovina, Predrag Lucić, Boris Greiner, Borna Vujčić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič i dr. Od zanimljivih gostiju na okruglim stolovima svakako treba izdvojiti: Snješku Knežević, Žarka Puhovskog, poznatu talijansku novinarku Valeriju Brigida, Dragana Živadinova i tursku spisateljicu i aktivistkinju Ece Temelkuran.

 

Posljednje desetljeće sajam redovito predstavlja određenu regiju i njezin kulturni milje. Ove godine regionalno žarište bit će usmjereno na snažnu umjetničku scenu grada Beograda.

 

Program Beograd čita osmišljen je u suradnji s Geopoetikom, a glavni selektor programa je Vladislav Bajac, direktor Geopoetike i član programskog odbora Sajma. Atmosferu suvremenog Beograda u Pulu će prenijeti bardovi ovog osebujnog grada i mlađi beogradski autori, među kojima su: Slobodan Šijan, Goran Marković, Božo Koprivica, Slavimir Stojanović (Futro), Slavoljub Stanković, Đorđe Miketić, Dana Todorović, Vesna Goldsworthy i Predrag Miki Manojlović. Program Beograd čita u jednom je dijelu i posveta filmskoj Puli, jer dolaze miljenici pulske filmske publike - Goran Marković, Slobodan Šijan i Miki Manojlović. (N. K.)

Fotografija: Tanja Draškić Savić

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više