U utorak u Zagrebu gostuje španjolski književnik Cristian Crusat

Crusat dolazi u Zagreb u sklopu književnog festivala Europea U Dvorištu, a predstavit će svoju knjigu "Kratka teorija putovanja i jedna pustinja" za koju je dobio nagradu Europske unije za književnost u 2013. godini. Promocija počinje u 19 sati, u Žerjavićevoj 7/2

Big 961 3138

Duša traži promjenu, pa je stoga svaka nepomičnost zapravo polagana smrt, kaže Cristian Crusat, španjolski književnik koji će u utorak, 24. studenoga, gostovati na književnom festivalu Europea U Dvorištu u organizaciji Naklade Ljevak i tom prilikom predstaviti svoju knjigu "Kratka teorija putovanja i jedna pustinja".

 

Promocija počinje u 19 sati, u Žerjavićevoj 7/2, a sa Crusatom će razgovarati prevoditelj Matija Janeš, pisac i urednik Branko Čegec te moderatorica Ivana Simić Bodrožić.

 

"Kratka teorija putovanja i jedna pustinja" predstavlja pravi izazov većini konvencija prihvaćenih u našoj književnosti, a koje se odnose na to kakva bi trebala biti formalna priroda pripovijetke. Autorovih šest pripovijedaka što se otvaraju ljudskome iskustvu, smještajući nas u neki kutak svijeta – između šturih krajolika mediteranske obale i genijalnih stranica srpskoga pisca Milorada Pavića – označavaju ovdje putovanje. Zahvaljujući vrlo gipkoj prozi nomadske strukture koja se prilagođuje različitim duhovnim, fizičkim ili imaginarnim mjestima svake priče i krhkoj individualnosti njezinih stanovnika, Crusat vodi te pročišćene likove do ponora strahova, sumnja i žudnja što oblikuju suvremeni svijet. Svi oni čekaju, traže ili istražuju mogućnost jednoga otkrića koje ne stiže do njihove obamrle sadašnjosti, a s druge strane, što je zanimljivo, nisu, čini se, sposobni poduzeti nikakav učinkovit potez, osim možda zavodljive Lene koja nam piše iz plutajućega svijeta snova.

Cristian Crusat (1983) autor je knjiga priča "Estatuas" (Kipovi, 2006.) i "Tranquilos en tiempos de guerra" (Mirni u ratno doba, 2010.) te knjige "Kratka teorija putovanja i jedna pustinja" (2011). Sve izvornike objavila je španjolska izdavačka kuća Pre-Textos. Živio je u Francuskoj, Maroku i Nizozemskoj. Riječ je o jednom od najznačajnijih mladih španjolskih autora. Objavio je eseje, prijevode i članke iz komparativne književnosti u raznim španjolskim i južnoameričkim časopisima, kao što su Revista de Occidente, Letra Internacional, Punto de partida ili Revista Atlántica. Radi kao lektor za španjolski jezik u inozemstvu. Godine 2010. Crusat je dobio Međunarodnu nagradu za priču "Manuel Llano", a 2013. nagradu Europske unije za književnost (EUPL) za knjigu "Kratka teorija putovanja i jedna pustinja". (N. K.)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više