Marina Vujčić osvojila VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2015. godine

Roman "Susjed" napeta je psihološka drama koja se čita u jednom dahu te ujedno drugi roman koji je ova književnica i urednica objavila ove godine. Uz tiskanje i distribuciju knjige autorica je osvojila i nagradu od 100 tisuća kuna

Big 963 3145

 

Piše Tanja Tolić

Ovogodišnju nagradu za najbolji roman koju dodjeljuju nakladnička kuća VBZ i Tisak media osvojila je književnica Marina Vujčić za napet i neobičan roman "Susjed" koji se čita u jednom dahu. Nagrada je novčana, pa je autorica, kojoj je ovo inače četvrti roman, osvojila i 100 tisuća kuna, a ček joj je večeras uručen na dodjeli u zagrebačkom klubu Opera.

Ove je godine na VBZ-ov natječaj prijavljeno čak 116 rukopisa, a o pobjedniku je odlučivao peteročlani žiri u sustavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić. Marina Vujčić, otkrila je na dodjeli, svoj je rukopis prijavila pod šifrom Mirakul, a sad više neće moći, našalila se, govoriti kako se od pisanja ne može zaraditi.

Autorica je rođena 1966. godine u Trogiru, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku. Svoj prvi roman za odrasle, "Tuđi život", objavila je u nakladi izdavačke kuće Profil 2010. godine. Drugi roman, "A onda je Božo krenuo ispočetka", objavila je lani u izdanju Hena coma, a roman je ove godine ušao u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost.

 

Kuriozitet je da je Marina Vujčić ove godine objavila čak dva romana: autobiografsku priču "Mogla sam to biti ja" u izdanju Hena coma, gdje radi i kao urednica, i sada "Susjeda" koji je počela pisati dok je prvi roman bio "na hlađenju". Naime, nakon što je završila roman "Mogla sam to biti ja", odlučila ga je ostaviti po strani šest mjeseci, no već idućega dana počela je pisati novu priču.

 

Pored romana, Marina Vujčić piše i drame, a "Sretan kraj", "Čekaonica" i "Umri ženski" objavljene su u izdanju Hena coma 2014. godine u knjizi "Umri ženski".

Glavna junakinja nagrađenog "Susjeda" žena je srednjih godina, podstanarka u prosječnoj stambenoj zgradi izvan centra, s prosječnim zaposlenjem u državnoj službi i prosječnim željama i nadama. Njen se život "mijenja" kad se zaljubljuje u susjeda kojeg svako jutro susreće na stubištu. Osim konvencionalnog "Dobro jutro" ne progovore niti jednu drugu riječ. S tom ljubavnom pričom, koja se odvija samo u njenoj glavi, ta prosječna žena iskoračit će iz svoje prosječnosti i preobraziti se u potpuno drugačiju osobu, a zbivanja u romanu pretvorit će se u napetu psihološku dramu.

Nagrađeni roman bit će u ekskluzivnoj prodaji na svim kioscima Tiska te u knjižarama VBZ-a i Tisak media centrima po cijeni od 49 kuna.

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više