Čitanje poezije za Ashrafa Fayadha u četvrtak u Booksi

Saudijska Arabija optužila je pjesnika palestinskog porijekla za blasfemiju i ateizam te ga osudila na smrt. Tijekom zatvora i suđenja nije imao pravo na odvjetnika. U četvrtak, 14. siječnja, u 30 zemalja održat će se više od 100 čitanja poezije kako bi se upozorilo na njegov slučaj i spasilo ga se od smrti

Big 969 3153

U četvrtak, 14. siječnja, održat će se najmanje sto čitanja poezije u trideset zemalja za pjesnika Ashrafa Fayadha osuđenog na smrt u Saudijskoj Arabiji. Hrvatski P.E.N., Hrvatsko društvo pisaca i Booksa pridružuju se svjetskoj inicijativi Literatur festivala u Berlinu čitanjem poezije Ashrafa Fayadha na hrvatskom jeziku te pjesama domaćih pjesnika i pjesnikinja koji su se priključili ovoj akciji.

 

Poeziju će u četvrtak u zagrebačkom klubu Booksa, Martićeva 14, od 18 sati čitati Sibila Petlevski, Sonja Manojlović, Sanja Lovrenčić, Branko Čegec, Miroslav Mičanović, Ivan Herceg, Ervin Jahić, Dinko Telećan, Tomislav Domović, Monika Herceg i Kemal Mujičić Artnam.

 

Ashrafa Fayadha, 35-godišnjeg palestinskog pjesnika i kustosa koji živi u Saudijskoj Arabiji, saudijski sud osudio je na smrt 17. studenoga 2015. godine jer je počinio „zločin izdaje“. Tijekom zatvora i suđenja nije imao pravo na odvjetnika. Osim što je optužen za odbijanje islama, Fayadha je saudijski sud optužio i za blasfemiju te promoviranje ateizma kroz zbirku poezije, „Upute iznutra“, objavljenu 2008. godine. Fayadh se branio riječima kako pjesme govore o njegovom iskustvu palestinskog izbjeglice, o kulturnim i filozofskim pitanjima. No religijski ekstremisti protumačili su njegovu poeziju kao destruktivne ideje usmjerene protiv boga.

Fayadh je ključna osoba koja je predstavila sudijsku modernu umjetnost globalnoj publici. Chris Dercon, direktor galerije Tate Modern i pjesnikov prijatelj, opisao ga je kao otvorenu i hrabru osobu. Pjesnikovi prijatelji vjeruju kako je zapravo kažnjen jer je na internetu objavio video u kojem je prikazano kako religijska policija bičuje čovjeka u javnosti.

Slučaj Ashrafa Fayadha nije samo priča o jednome čovjeku, nego je pjesnik postao simbol svih žrtava saudijskog represivnog režima. Taj režim, nažalost, podržavaju zapadne vlade, upravo one koje tvrde da cijene slobodu i demokraciju iznad svega, stoji u inicijativi Literatur festivala. Saudijska Arabija članica je Vijeća za ljudska prava UN-a, tijela čiji bi članovi trebali biti oni koji zagovaraju najviše standarde u građanskim slobodama.

Cilj je ove inicijative da se od Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Dražava zatraži da interveniraju u korist Ashrafa Fayadha te da to bude prvi korak u podizanju standarda ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. Također, inicijativa Literatur festivala zahtijeva i da se Saudijska Arabija suspendira iz Vijeća za ljudska prava dok se ne popravi stanje ljudskih prava. (N. K.)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više