A. S. Byatt osvojila nagradu Erasmus od 150 tisuća eura za izniman doprinos kulturi

Hrvatski čitatelji autoricu poznaju po romanima "Zaposjedanje" i "Džin iz slavujeva oka" koje je objavila nakladnička kuća Vuković & Runjić. Nagradu Erasmus dosad su dobili, primjerice, Wikipedia (2015), umjetnik Henry Moore (1968), pisac i bivši predsjednik Češke Václav Havel (1986)

Big 971 3156

Piše Tanja Tolić

Britanska književnica Antonia Susan Byatt, hrvatskoj publici poznata po romanima "Zaposjedanje" i "Džin iz slavujeva oka", koje je objavila nakladnička kuća Vuković & Runjić, osvojila je najvažniju nizozemsku nagradu za umjetnost i kulturu, Erasmus, u vrijednosti od 150 tisuća eura.

 

 

Jedan od takvih romana upravo je "Zaposjedanje" (Possession), objavljen 1990. godine i ovjenčan Bookerovom nagradom. "Zaposjedanje" spada među najvažnije romaneskne naslove britanske književnosti u posljednjih nekoliko desetljeća, a taj je svoj status roman potvrdio ne samo Bookerom, već i uvrštavanjem u popise obavezne literature na mnogim svjetskim anglistikama. Po svojim je pripovjednim interesima, ali i po značaju za povijest književnosti, “Zaposjedanje” usporedivo sa “Ženskom francuskog poručnika” Johna Fowlesa. Slično Fowlesovome, navodi se na koricama romana, i roman Antonije Susan Byatt iz pozicije suvremene književne i kulturne teorije ocrtava djelokrug viktorijanske književnosti i kulture, i to kao baštine u temelju samih teorija kojima se danas koristimo kako bismo analizirali ne samo historijske zaloge, već i suvremenost vlastitih analitičkih pozicija.

Fabularno, roman je dvostruka ljubavna priča koja se odvija u moderno i viktorijansko vrijeme. U današnjem vremenu pratimo dvoje učenjaka, Rolanda Michella i dr. Maud Bailey, koji istražuju dotad nepoznatu ljubavnu vezu između dvoje viktorijanskih pjesnika Randolpha Henryja Asha i Christabel LaMotte. Otkrivaju njihova ljubavna pisma, ali i koliko su, što dotad nije bilo poznato, utjecali na književno stvaralaštvo onog drugog. I Ash i LaMotte su izmišljene ličnosti, no A. S. Byatt je, za potrebe svojega romana, napisala i njihova književna djela pa je ovaj roman od 544 stranice ispresijecan pismima, izvatcima iz dnevnika, pjesmama i poemama napisanima u viktorijanskom stilu. Prema romanu je 2002. godine snimljen i istoimeni film, nažalost loš, s Gwyneth Paltrow i Aaronom Eckhartom u glavnim ulogama.

 

A. S. Byatt (1936), kako se potpisuje na svojim romanima, prisutna je na književnoj sceni od 60-ih godina kao autorica niza romana i kratkih priča. Prekretnicom u njezinu stvaralačkom i javnom životu zasigurno se može uzeti upravo objavljivanje romana “Zaposjedanje”. Taj joj je roman, peti po redu, 1990. godine donio Bookerovu nagradu za književnost i postigao milijunske naklade, te skrenuo pozornost publike i kritike na ponovnu procjenu njezinih djela među kojima se ističu i zbirke kraće proze “Matisseove priče”, “Džin iz slavujeva oka” i “Elementali: priče vatre i leda”.

 

Nagradu Erasmus dosad su dobili, primjerice, Wikipedia (2015), umjetnik Henry Moore (1968), pisac i bivši predsjednik Češke Václav Havel (1986). Nagradu od 1958. godine dodjeljuje fondacija Praemium Erasmianum, čiji je pokrovitelj nizozemski monarh kralj Willem-Alexander. Svake godine, odbor fondacije određuje područje u kojem će nagrada biti dodijeljena, a potom savjetničko vijeće predloži popis laureta nakon savjetovanja sa stručnjacima. Nagrada se dodjeljuje za iznimna postignuća u karijeri, ne kao stimulacija za mlade talente.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više