Aleksandar Hut Kono predstavlja novu zbirku poezije

Jedan od najzanimljivijih pjesničkih glasova najmlađe generacije pjesnika već je svojom prvom zbirkom "Nabrajanja" najavio da je riječ o iznimnom pjesniku. U svojim pjesmama Aleksandar Hut Kono daje drugačiju sliku svijeta. Njegova poezija može se nazvati kozmopolitskom, ali je usto prepuna novog iskustva svijeta u kojem živimo, svježih, drugačijih metafora, ostvaruje se ne radi sebe same, već radi svojih čitatelja.

 

Novu knjigu pjesama Aleksandra Huta Kona "Padajući izbornik" Fraktura će predstaviti u srijedu, 27. siječnja, u 19 sati u zagrebačkom Velvet Caféu, Dežmanova 9. Uz autora o zbirci će govoriti Ana Brnardić i Jadranka Pintarić.

 

Nova zbirka "Padajući izbornik" pokazuje da je riječ o zrelom glasu, pjesnički istančanom, koji itekako dobro poznaje svoje pjesničke prethodnike, i to ne samo hrvatske već i svjetske, ali i pronalazi novi, svježi pristup temama kojima se bavi te, još i više, načinu na koji obrađuje pjesničku građu.

Hut Kono jedan je od onih zanimljivih pjesničkih glasova koji se rijetko javljaju, jedan od autora koji kroz poeziju izriče ono što se događa oko nas danas vješto spajajući i, što je još važnije, nadograđujući i proširujući pjesničke horizonte svojih suvremenika i neposrednih prethodnika. Smirenim tonom Hut Kono izvještava nas o bolnim promjenama, o ustreptalom stanju duha koji ne zna kamo krenuti te na taj način daje i pokazuje ono što je moguće izraziti samo pjesmama.

 

 

Godine 2013. Hrvatsko društvo pisaca objavljuje mu zbirku pjesama "Nabrajanja", a knjiga je nominirana za književnu nagradu Janko Polić Kamov 2014. Pjesništvo mu je nagrađeno dvjema nagradama: Ulaznica, Zrenjanin (2011) i Fernando Pessoa Portugalskog veleposlanstva u Zagrebu (2013), a svojim nastupima Hut Kono uspijeva poeziju približiti čaki nesklonoj publici.

Aleksandar Hut Kono živi u Londonu, gdje je na svjetski uglednoj muzičkoj i dramskoj akademiji Guildhall School of Music and Drama magistrirao opernu libretistiku. Autor je dviju opera i prvi je hrvatski pisac čija je opera praizvedena u Kraljevskoj opernoj kući u Covent Gardenu. (N. K.) 

Facebook komentari

Novo u katalogu