Preminula Harper Lee, autorica romana 'Ubiti pticu rugalicu'

Roman "Ubiti pticu rugalicu", za koji je dobila Pulitzerovu nagradu 1961. godine, prodan je u više od 40 milijuna primjeraka u cijelome svijetu, dok je "Idi, postavi stražara", objavljen u ljeto 2015. godine, prodan u 1,6 milijuna primjeraka

Big 982 3177

Harper Lee, američka književnica koja je nagrađena Pulitzerovom nagradom za roman "Ubiti pticu rugalicu" 1961. godine preminula je danas u 89. godini života. Tužnu vijest za njezine čitatelje potvrdili su njezin agent Andrew Nurnberg te predsjednik i nakladnik HaperCollinsa Michael Morrison, izdavačke kuće koja je objavila njezin kultni roman "Ubiti pticu rugalicu" i "Idi, postavi stražara", stari rukopis koji je objavljen tek lani.

"Svijet poznaje Harper Lee kao iznimnu spisateljicu, no mnogi ne znaju da je bila i izvanredna žena puna radosti, poniznosti i dobrote. Proživjela je svoj život onako kako je htjela – u privatnosti – okružena knjigama i ljudima koji su je voljeli. Uvijek ću cijeniti vrijeme koje sam proveo s njom", napisao je u priopćenju Morrison.

 

Roman "Ubiti pticu rugalicu" prodan je u više od 40 milijuna primjeraka u cijelome svijetu, dok je „Idi, postavi stražara“, objavljen u ljeto 2015. godine, prodan u 1,6 milijuna primjeraka.

 

Nelle Harper Lee je rođena 1926. godine u Alabami kao najmlađa od četvoro djece. Njezin je otac bio urednik novina i pravnik. Kao dijete voljela je čitati i uživala je u druženju sa školskim kolegom i susjedom Trumanom Capoteom. Upisala je pravo na Sveučilištu Alabama koje nikada nije diplomirala. Roman "Ubiti pticu rugalicu" dovršila je 1959. godine, a 1961. godine je za njega dobila Pulitzerovu nagradu. Knjiga je odmah po izdavanju postala bestseler, a to je ostala i do danas. Časopis Library Journal knjigu je 1999. proglasio "najboljim romanom stoljeća". Godine 2007. spisateljica je za svoj doprinos književnosti odlikovana Predsjedničkom medaljom slobode.

"Ubiti pticu rugalicu", govori o odrastanju, u doba gospodarske krize 1930-ih u mjestašcu Maycomb u Alabami. Priču nam pripovijeda pametna i pronicava malena Scout, punim imenom Jean Louise Finch, koja radosti i nevolje svoga djetinjstva upotpunjuje i zaokružuje kako posebnim temama američkog juga gdje su rasizam i predrasude duboko ukorijenjeni, a još je živo i sjećanje na Konfederaciju, tako i općim problemima shvaćanja dobra i zla, razumijevanja svijeta koji je sve, samo ne pravedan. Zajedno sa starijim bratom Jemom i prijateljem Dillom ona istražuje i tajne susjedstva i otkriva mračan svijet siromaštva i grubosti.

 

Prema internetskoj anketi agencije OnePoll roman "Ubiti pticu rugalicu" američke književnice Harper Lee za većinu ispitanika je inspirativnije djelo od Biblije.

 

Prema knjizi 1962. godine snimljen je film s Gregory Peckom u glavnoj ulozi. Za ulogu južnjačkog odvjetnika koji brani crnca optuženog za silovanje nagrađen je Oscarom.

Nakon više od pola stoljeća, Harper Lee objavila je pak lani nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana. Roman "Idi, postavi stražara" postao je književna senzacija, a u njemu se junakinja poznate priče, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Dvadeset šest joj je godina i vraća se iz New Yorka u svoj rodni gradić Maycomb kako bi posjetila svojeg ostarjelog oca, odvjetnika Atticusa. Naviru sjećanja na uzbudljivo i neobuzdano djetinjstvo, izranjaju likovi iz "Ptice rugalice", ali Jean Louise, sada mlada žena, s naporom se nosi s turbulentnim promjenama novog vremena, s uznemirujućim istinama o svojoj obitelji, gradu i bliskim joj osobama, teško prihvaća gubitak vlastitih iluzija iz djetinjstva, kao i posljedice promjena u odnosu prema crncima i ljudskim pravima koje su zahvatile američki Jug. (N. K.)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više