Cees Nooteboom večeras gostuje u Zagrebu

Filozof i bon viveur, vragolan i sanjar, nomad i kozmopolit, metafizičar i melankolik – sve to u jednoj osobi, kako ga opisuje njegov izdavač Fraktura – večeras ponovo dolazi u Zagreb.

 

Nizozemski književnik gostovat će na tribini Razotkrivanje s početkom u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, a s njim će, uz simultani prijevod s engleskog, razgovarati Roman Simić Bodrožić.

 

Cees Nooteboom rođen je 31. srpnja 1933. u Den Haagu. Od sedamnaeste se počeo bavio novinarstvom, a ubrzo je objavio i prvi roman "Filip i ostali" (1955). Dosad je objavio brojne knjige poezije, proze, putopisa i eseja. Dobitnik je najvažnijih nizozemskih književnih nagrada: za roman "Rituali" primio je Bordewijk Prize i Pegasus Prize, za roman "Priča koja slijedi" europsku nagradu Aristeion, za djelo "Berlinske bilješke" dobio je Njemačku književnu nagradu povodom 3. listopada, a za cjelokupno djelo nagradu Constantijn Huygens, Compostella-Preis, Hansischer Goethe-Preis, Austrijsku državnu nagradu za europsku književnost, te prestižnu nizozemsku nagradu P. C. Hooft.

Njegova djela prevedena su na više od dvadeset jezika, a zagrebačka Fraktura dosad je na hrvatski prevela šest knjiga - "Rituali", "Izgubljeni raj", "Kako biti Europljanin", "Pisma Posejdonu", "Skitnje do Santiaga" i "Noću dolaze lisice". Ulaz na večerašnju tribinu je besplatan, a prodavat će se i autorove knjige uz popust. Posjetitelj će imati prilike dobiti i Nooteboomov potpis. (N. K.)

 

Facebook komentari

Novo u katalogu