Izbor Tene Štivičić uvršten u prestižnu antologiju 'Pjesme koje mogu rasplakati odrasle žene'

Tena Štivičić, najizvođenija i najnagrađivanija hrvatska spisateljica u inozemstvu, našla se u ekskluzivnom društvu svjetskih umjetnica koje su odabrale pjesme za antologijsku zbirku "Pjesme koje mogu rasplakati odrasle žene". Knjigu, u originalu "Poems That Make Grown Women Cry", objavila je nakladnička kuća Simon & Schuster krajem veljače, a nastavak je sada već kultne knjige, inače muške verzije, "Poems That Make Grown Men Cry", koja je objavljena 2014. godine. Knjigu su uredili Anthony Holden i njegov sin Ben Holden.

 

"Muško izdanje bilo je, naravno, namjerno provokativno, ali i sa snažnim utjecajem (ili bar mi tako volimo misliti) autosatire. Očito je uzdrmalo prastari stereotip da odrasli muškarci ne plaču – ili barem da ne bi trebali plakati, ni privatno ni u javnosti. Znali smo, međutim, da muška antologija neće biti potpuna bez ženskog nastavka, pratećeg izdanja", izjavio je Anthony Holden, urednik obje antologije.

 

"Pjesme koje mogu rasplakati odrasle muškarce smjesta su zaintrigirale Amnesty jer potkopavaju dobro znani i rodno-diskriminirajući stereotip: da muškarci ne bi trebali plakati. S druge pak strane, ova nova knjiga naizgled potiče klišej da su baš žene te koje plaču. Međutim, zapravo nije tako, na ovaj se način propituje takva tvrdnja predstavljanjem izbora jakih žena koje su lomile staklene stropove da bi prevladale nejednakosti. Neke su žene manje sklone plakanju nego ostale: u 21. smo stoljeću i nakon svega žene i dalje imaju bitki za voditi, kao što Amnesty dobro zna. U Afganistanu su neke žene ubijene zbog pisanja poezije. Uzevši u usporedbu ove dvije antologije, vidimo kako poezija izlazi iz okvira roda, i dotiče se univerzalnog iskustva. To je izvrstan most", rekao je Nicky Parker, predsjednik uprave izadavačke kuće Amnesty UK, koja je pomogla izdavanje knjige.

Za žensku verziju knjige, pjesme su, uz našu Tenu Štivičić, odabrale, primjerice, Yoko Ono, Joan Baez, Vanessa Reedgrave, Annie Lenox, Julie Christie, Judi Dench, Chimamanda Ngozi Adichie, Olivia Colman, Joanna Lumley, Michelle Williams, Miranda Hart, Pam Ayres, Meera Syal, Mary Beard, Victoria Coren Mitchell, Imtiaz Dharker, Carol Ann Duffy i Elena Ferrante.

 

Ostale značajne suradnice uključuju Malu Tribich, ženu koja je preživjela holokaust, Helen Pankhurst, prapraunuku pobornice ženskih prava Emmeline Pankhurst i Sunny Jacobs koja je nepravedno optužena provela 17 godina u zatvoru, i čiji je partner Jesse Tafero kažnjen smrću za zločin koji nije počinio.

 

Svaka od sudionica u uvodu objašnjava zašto je odabrala određenu pjesmu. Pjesme obuhvaćaju 12 stoljeća (od 8. stoljeća do danas) s temama od ljubavi i gubitka, preko smrtnosti i misterija, do rata i mira. Suradnice – slavne žene - doprinose tome da ova jedinstvena antologija pruži snažan uvid u umove žena čije su pisanje, gluma i razmišljanje predmet divljenja diljem svijeta.

Tena Štivičić odabrala je poemu Percyja Bysshea Shelleyja, "The Masque of Anarchy", odnosno "Maska anarhije", objavljenu 1832. godine. (N. K.)

 

Facebook komentari

Novo u katalogu