Nova knjiga Stephena Hawkinga, “The Grand Design”, u prodaji od 7. rujna u Sjedinjenim Državama

Ovo je prva nova Hawkingova knjiga u deset godina, a prema najavi nakladnika, Bantam Della, Hawking će u njoj preispitati dokaze o teoriji svega, te pokušati odgovoriti na pitanja – zašto postojimo, imamo li slobodnu volju te ima li svemir kreatora

Big 99 335

Piše Tanja Tolić
Nakon gotovo više od deset godina, britanski fizičar Stephen Hawking (68) objavit će svoje prvo novo veliko djelo, knjigu “The Grand Design”, koju je napisao u suradnji s američkim fizičarem Leonardom Mlodinowom (56). Knjiga će, prema najavi nakladnika, Bantam Della koji je dio grupacije Random House, biti objavljena 7. rujna u Sjedinjenim Državama i 9. rujna u Velikoj Britaniji.

U knjizi Hawking i Mlodinow preispituju dokaze o teoriji svega, svetom gralu fizike koji bi trebao objasniti sve sile prirode i u sebi objediniti sve postojeće teorije. Hawking i Mlodinow se u knjizi pozivaju na 40 godina rada proslavljenog britanskog fizičara, ali i na nova astronomska promatranja i teorijska otkrića. Jennifer Hershey iz Ballantine Bantam Della je pak u svibnju 2010. najavila kako je riječ o Hawkingovoj “ultimativnoj knjizi” te dodala kako će se knjiga osvrnuti na pitanja kao što su - zašto postojimo, imamo li slobodnu volju, je li naš svemir trebao kreatora da bi nastao, ali i na druga ključna pitanja koja se postavljaju o svemiru. Također, knjiga traži odgovore na pitanja kako je nastao svemir i kako svemir djeluje.

Posljednju knjigu Hawking je objavio 2001. godine, “Svemir u orahovoj ljusci”, koju je godinu kasnije prevela i objavila zagrebačka nakladnička kuća Izvori. Hawking se proslavio knjigom iz 1988. godine, “Kratka povijest vremena” (Izvori, 1996.). U Hrvatskoj su mu objavljene i knjige “Teorija svega” (V.B.Z., 2009.), “O prirodi prostora i vremena” (Sveučilišna knjižara, 2002.), “Svemirski lov na blago” (Mozaik knjiga, 2009.) i “Tajni ključ svemira” (Mozaik knjiga, 2008.) – obje je napisao s kćerkom Lucy koja je novinarka - i “Budućnost prostorvremena” (Sveučilišna knjižara, 2005.). Mlodinow je fizičar koji radi na kalifornijskom Institutu za tehnologiju i autor je knjige “The Drunkard’s Walk: How Randomness Rules Our Lives”, a s Hawkingom je već surađivao 2005. godine kada su zajedno napisali knjigu “A Briefer History of Time”, zapravo ažuriran Hawkingov bestseler. Mlodinowu je na hrvatski prevedena knjiga “Euklidov prozor” (Izvori, 2007.).
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više