2479 thumb

Milena Jesenská

ČEŠKA REPUBLIKA

Milena Jesenská (1896-1944) bila je češka novinarka, spisateljica i prevoditeljica. Jesenská je studirala u Minervi, prvoj akademskoj gimnaziji za djevojke u Austro-Ugarskom carstvu. Godine 1918. udala se za Ernsta Pollaka, židovskog intelektualca i literarnog kritičara i s njim se preselila u Beč. Brak, zbog kojeg je navodno prekinula sve veze s ocem, bio je nesretan. S obzirom da Pollakovi prihodi nisu bili dovoljni za zajednički život, Milena Jesenská počela je raditi kao prevoditeljica. Godine 1919. pročitala je Kafkinu kratku priču “Ložač” i napisala mu pismo u kojem je tražila dopuštenje da ju prevede s njemačkog na češki. Tako je počelo intenzivno i strastveno dopisivanje. Jesenská i Kafka dvaput su se susreli uživo – proveli su zajedno četiri dana u Beču i jedan dan u Gmündu. S vremenom je Kafka prekinuo vezu, dijelom zato što Jesenská nije mogla napustiti muža, no oboje su čuvali sjećanje na to prijateljstvo.
U Beču je Milena Jesenská i sama počela pisati, novinske članke i ženske kolumne u najpoznatijim praškim dnevnim listovima i magazinima. Godine 1925. Jesenská se razvela od Pollaka i preselila u Prag, a potom upoznala češkog arhitekta Jaromira Krejcara za kojeg se i udala. U Pragu je nastavila raditi kao novinarka, prevoditeljica i urednica dječjih knjiga. Tridesetih godina privukao ju je komunizam, ali su njezine simpatije prema tog ideologiji završile 1936. zbog staljinizma.
U listopadu 1934. po drugi put se rastala – Krejcar ju je napustio i oženio se s latvijskom prevoditeljicom. Nakon njemačke okupacije Čehoslovačke Milena Jesenská je pomogla brojnim Židovima i političkim izbjeglicama da emigriraju. Ona sama odlučila je ostati usprkos posljedicama. Krajem 1939. uhitio ju je Gestapo i zatvorio. U listopadu 1940. deportirana je u konc-logor Ravensbrück u Njemačkoj, gdje je bila moralna i psihološkoga podrška brojnim zatvorenicima i gdje se sprijateljila s Margarete Buber-Neumann koja je nakon rata napisala njezinu prvu biografiju. Milena Jesenská umrla je od zatajenja bubrega u Ravensbrücku 17. svibnja 1944.

Naslovi

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više