1032 thumb

Nawal El Saadawi

EGIPAT

Nawal El Saadawi rođena je 1931. godine u malom mjestu Kafr Tahla, u blizini Kaira, u kojemu je odrasla i školovala se. Diplomirala je psihijatriju 1955. na Medicinskom fakultetu u Kairu. Godine 1972., nakon objave knjige "Žene i spol" u čijim pojedinim poglavljima se bavila osudom genitalne mutilacije žena i uzročno-posljedičnom vezom između seksualnih problema žena s političkom i ekonomskom represijom, bila je prisiljena odstupiti sa svih javnih dužnosti, kao i ugasiti časopis Zdravlje koji je pokrenula i uređivala tri godine. Godine 1981. završila je u zatvoru kao politička disidentica koja se suprotstavila režimu Anwar El Sadata, a poslije izlaska iz zatvora napisala je knjigu "Sjećanja iz ženskog zatvora". Godine 1982. osnovala je Arapsku organizaciju ženske solidarnosti, čiji je rad vlast zabranila nakon tri godine djelovanja.
Od 1988. do 1993. njezino se ime nalazilo na smrtnoj listi islamskih ekstremista, zbog čega je bila prisiljena napustiti Egipat i otići u Sjedinjene Američke Države, gdje je predavala na Sveučilištu Duke u Durhamu i Državnom sveučilištu Washington u Seattleu. Vraća se u Egipat 1997. godine kako bi nastavila pisati i baviti se ženskom organizacijom. Zatim se 2004. godine kandidirala na predsjedničkim izborima, ali se povukla pod prijetnjom državnoga progona. Rekla je da je njena akcija povlačenja kandidature bila simbolična kako bi ukazala na nedostatak demokracije.
Nawal El Saadawi dobitnica je nekoliko nacionalnih i internacionalnih nagrada za svoje književno stvaralaštvo. Predaje na nekoliko sveučilišta, ima više od deset počasnih doktorata. Jedna je od vodećih egipatskih spisateljica, psihijatrica, feministica i zagovornica prava arapskih žena. Jedna je od najproduktivnijih i najcitiranijih arapskih feminističkih spisateljica 20. stoljeća, čija su djela prevedena na više od 30 jezika. Autorica je brojnih kratkih priča, romana, drama, ali i znanstvenih radova i kritičkih eseja, u kojima se bavi suvremenim problemima arapskoga društva. Jedna je od prvih arapskih žena koja je javno iznijela pitanje seksualne opresije i općenito javno govorila i pisala o spolnom činu i ženskoj seksualnosti, seksualnim zlostavljanjima i genitalnom sakaćenju žena.

Naslovi

Povezani sadržaj

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više