Large zrinka posavec

Zrinka Posavec

HRVATSKA

Zrinka Posavec, akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica, producentica i pjesnikinja, rođena je 16. lipnja 1981. u Đakovu. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je glazbenu kulturu, a zatim se usmjerila isključivo na usavršavanje glasa te diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studij pjevanja u klasi profesorice Lidije Horvat-Dunjko. Nakon završetka Muzičke akademije glas je usavršavala kod eminentnih vokalnih pedagoga i opernih umjetnika Hrvatske i regije (Vitomir Marof, Martina Gojčeta i Olivera Miljaković).

U spoju tradicijske glazbe, kojom se počela baviti već u ranom djetinjstvu, i klasične glazbene naobrazbe započela je solističku karijeru 2014. Njezini su koncerti etnoglazbe Hrvatske i regije prepoznati kao iznimno značajni glazbeni događaji. Njezine vokalne izvedbe stilski su snažne, osobito u izražavanju emocija, koje svojim glasom s vrsnom lakoćom pretače u različita glazbena stanja. Na taj način čini spoj autorskoga glazbenog izričaja i tradicijske glazbe. U njezinim se glazbenim recitalima isprepleću klasičan stil pjevanja, jazz i zvuk Orijenta. Zrinka Posavec bavi se, između ostaloga, i etnomuzikologijom, zapisujući i obnavljajući tradicijsku građu cijele Hrvatske. Surađuje s nizom kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj i inozemstvu te sa školama folklore i institucijama koje se bave tradicijskom kulturom.

Također je 2007. osnovala ženski vokalni ansambl Zwizde, čiji su nastupi zapaženi i cijenjeni. Urednica je i producentica glazbenog albuma "Op, lonci lončići" (Croatia Records, Zagreb, 2015.). Taj je album nominiran za diskografsku nagradu Porin 2016. u kategoriji folklorne i etno glazbe. Svoj prvi samostalni album "Pantomima – Sevdah & Panonika" (MAST produkcija) objavila je 2016. Drugi samostalni album "Gradovi i sela" (MAST produkcija), na kojemu su uz njezine autorske snimljene i tradicijske pjesme, objavila je 2018. U listopadu 2021. objavila je treći u potpunosti autorski album "Pjesme o ljubavi i tijelu" (Croatia Records). Nominirana je za diskografsku nagradu Porin 2017. U rujnu 2020. praizveden je njezin koncert sakralne glazbe za glas i orgulje "Zdravo, zvizdo morska", pisan na tekstove iz kantuala Filipa Vlahovića Kapušvarca iz 1736. u suradnji s orguljašicom Katarinom Javorom. Također, 2020. piše glazbu za kazališnu predstavu "Opera Ćelava pjevačica" prema motivima "Ćelave pjevačice" E. Ionesca, izvedenu u produkciji Dramske akademije u Zagrebu. Uza sve ostalo djeluje kao vokalna pedagoginja, radeći kao nastavnica pjevanja u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici. Dosad je objavila tri knjige poezije: "Soba za buđenje" (Matica hrvatska, ogranak Đakovo, Đakovo, 2015.), "Pjevaj, Molly" (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2020.) i "Maria Callas se baca u more" (Fraktura, Zagreb, 2022.).

Foto: Nina Anić

Naslovi

Povezani sadržaj

Large zrinka fb

PROZOR U POEZIJU Zrinka Posavec: Sedam pjesama

"Autentična poezija Zrinke Posavec u ovom je konceptualnom pjesničkom projektu zaista rezonantna kutija, pjesnička sonda u svijet pjevanja, koje je u njezinim pjesmama istovremeno i erotsko iskustvo, i neprestana metamorfoza, i otvaranje rana, i njihovo zacjeljivanje, i pitanje identiteta", zapisala je Monika Herceg o njezinoj zbirci "Maria Callas se baca u more"

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više