Book stijena tanios 2d velika

Stijena Tanios

Jezik izdanja: Hrvatski
Broj stranica: 304
Uvez: Tvrdi
Prevoditelj: Maja Vukušić Zorica
Nakladnik: Naklada Ljevak
Godina izdanja: 2022
ISBN: 978-953-355-634-5
Cijena knjige: 21.90 €

U bajkolikom libanonskom mjestašcu Kfarjabda, u libanonskim gorama, postoji neobična stijena koju prati prokletstvo. Želeći proniknuti u njenu tajnu, pisac pripovijeda o ljubavi, osveti i političkim intrigama, kopa po davnoj zavičajnoj prošlosti i pokušava povezati dijelove jednog ljetopisa s početka 19. stoljeća sa seoskim sjećanjima na burno vrijeme sukoba lokalnih feudalaca, turskog sultana i egipatskog paše, a preko njih i zapadnih sila i kolonijalnih rivala, opisujući svu složenost Libanona u vrijeme Osmanskog carstva. Čitatelj upoznaje mnoštvo živopisnih likova, poput donhuanovskog šejha Francisa, učenog mazgara Nadera koji čita jašući, engleskog pastora koji otvara školu u muslimanskom selu, gruzijske prostitutke, patrijarha koji je na nišanu engleskog konzula ili prelijepe Lamije koja svoju ljepotu nosi kao prokletstvo, a ponajprije zagonetnog sjedokosog mladića Taniosa, koji postaje heroj omiljene legende. 

Smrt, fanatizam i krv zapečatit će sudbinu mnogih Maalofovih junaka i primorati mladog Taniosa da krene na put progonstva u potrazi za vlastitim identitetom. "Stijena Tanios" pustolovno je romaneskno putovanje na tajanstveni i izmaštani Orijent, no u ovom romanu pripovjedač istražuje i umiješanost vlastite obitelji u legendu o Taniosu: nesretni je Tanios ubio prelata nakon što mu je ovaj ukrao ženu i potom trideset godina lutao Mediteranom prije nego što je i sam ubijen i pretvoren u stijenu.

Povezani sadržaj

Large ilustracija diop maalouf

Preporuka za čitanje: David Diop i Amin Maalouf

"Brat po duši" potresni je roman Davida Diopa, prvog francuskog pisca koji je dobio prestižnu nagradu International Booker. Govori o senegalskom vojniku koji u ratu izgubi najboljeg prijatelja što ga otjera u ludilo. Amin Maalouf autor je pak bajkovitog romana "Stijena Tanios", dobitnika Goncourtove nagrade: Tanios je bio Lamijin sin, a Lamia je nosila svoju ljepotu kao križ…

Povezani naslovi

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više