5777 big

Grégoire Delacourt

Popis mojih želja

Lagano štivo koje čitatelja tjera na razmišljanje o životu

Ivana Smilović

Naša ocjena:

Tko u životu nije sanjao o dobitku na lotu? Kombinacije brojeva koje će vam donijeti bogatstvo dovoljno "za 10 života" vjerojatno i sad imate u glavi. Isto tako je s blizankama u romanu "Popis mojih želja" Grégoirea Delacourta, koje revno svaki tjedan ispunjavaju listiće. Ali nisu one zvijezde priče. Ta čast je pripala njihovoj najboljoj prijateljici Jocelyne.

Majka dvoje djece živi u malenom francuskom gradiću i dane provodi posvećena kitinčarskoj radnji i mužu. Dani su joj pomalo predvidljivi, pretapaju se u mjesece, svaki sličan onom prethodnom. Nije nesretna, ali ponekad razmišlja gdje je "zakopala" snove koje je snivala dok je još bila mlada.

Obična žena s običnim životom, koju će prodrmati dobitak na lotu. Kako to često biva, prvi put kad ispiše listić, iz zabave, osvoji preko 18 milijuna eura. A onda – ostane bez svijesti. Kada je muž probudi, iz nekog razloga odluči mu prešutjeti što se dogodilo. Istu "politiku" ima s prijateljima i djecom. Jednostavno nikome ne želi reći da je osvojila novac, a ček skriva u staroj cipeli.

Zašto je to tako? Ne zna ni sama. Dok mnoštvo ljudi sniva što bi prvo učinilo s tom količinom novca, ona osjeti panični strah da bi zbog velikih zadovoljstava mogla izgubiti ona svakodnevna, mala. Ipak, dopušta sebi sanjarenje i polagano počinje sastavljati popis želja...

"Popis mojih želja" je roman koji govori o onome o čemu maštaju milijuni diljem svijeta, instant novcu koji će nakon zaokruživanja par brojeva "čarobno" leći na račun i učiniti njihove živote boljima. Jer kako ne bi? Nema toga što novac ne može kupiti... Ili ipak nije tako?

U ovom romanu kroz promišljanje Jocelyne i mi počinjemo razmišljati o svim sitnim zadovoljstvima koje bi milijuni na računu jednostavno izbrisali. Istovremeno, uz ekstazu koju donosi dobitak, tu je i crnilo koje nenadano može isplivati, a bilo je dobro skriveno u našim životima.

Naizgled bezbrižna i lagana tema skriva u sebi duboke misli o životu, a roman je toliko lagan za čitanje da se kroz njega doslovno može prošetati. Kada dođete do kraja zapitat ćete se: "Već?", a onda će vam se odjednom sve što ste pročitali sručiti na glavu. Lagano, a zapravo teško štivo.

O ovoj knjizi vjerojatno ćete više vremena razmišljati, nego što će vam trebati da je pročitate. Otvara oči i objašnjava da se sreća ipak ne krije u instant zadovoljstvima koja vam u jednom trenu padnu u naručje. Važnija su ona svakodnevna koje vam izmame osmijeh na lice.

Pazite, knjiga ima jednu ozbiljnu nuspojavu – iznenada zaboravite sretnu kombinaciju brojeva koju ste sigurno barem jednom zaokružili na listiću!


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više