10 najboljih knjiga Fokusa na Interliberu 2023. godine

Fokus iz svoje ponude za ovogodišnji sajam knjiga ističe napeti biografski roman o obitelji Gucci, drugi nastavak stripa prema publicističkom hitu Yuvala Noaha Hararija, izdavačku senzaciju koja je osvojila milijune obožavatelja, prvi nastavak planetarno popularnog knjiškog serijala koji je napisao scenarist serije "Doctor Who", novi roman Joa Nesba o Harryju Holeu, prvi nastavak ljubavnog serijala Kate Stewart, treći nastavak Backmanove suvremene sage o dva grada, jedan jezivi i napeti triler te jednu fantastičnu poslasticu punu magije

Large fokus ilustracija

Saga o modnoj obitelji koja se čita poput najnapetijeg trilera, trinaesti roman o omiljenom skandinavskom detektivu, strip o Homo sapiensu, dva zamamna ljubavna romana, tri nova fantasyja, treći nastavak serijala o Medvedgradu i Hedu te dobra doza jeze – deset je najboljih naslova s kojima će se nakladnička kuća Fokus predstaviti na ovogodišnjem Interliberu koji se održava u Zagrebu od 7. do 12. studenoga.

Fokus ljubiteljima fantastike posebno preporučuje "Četvrto krilo" Rebecce Yarros, serijal o jahačici zmajeva Violet koji je osvojio čitatelje diljem svijeta. Od fantastike na Interliberu će u ponudi biti i "Rijeke Londona" Bena Aaronovitcha čiji glavni junak istražuje ubojstvo uz pomoć – duhova. "Propast" Anthonyja Reynoldsa smještena je pak u svijetu League of Legends, a roman je nikad ispričana priča o Sjenovitom otočju.



Ljubitelje krimića obradovat će novi slučaj detektiva Harryja Holea te napetica Rileyja Sagera, "Preživjeti noć", o studentici koja se vraća kući sa serijskim ubojicom u automobilu. Za ljubitelje ljubića Fokus je pripremio "Jato" Kate Stewart i "Deset malih udaha" K. A. Tucker, dok obožavatelje Fredrika Backmana na Interliberu čekaju "Pobjednici". Čitatelje koji više naginju publicističkom štivu obradovat će biografski roman Sare Gay Forden "Dinastija Gucci" prema kojem je slavni redatelj Ridley Scott snimio istoimeni film te drugi nastavak strip-serijala "Sapiens: Stupovi civilizacije" koji zajednički potpisuju Yuval Noah Harari, David Vandermeulen i Daniel Casanave.


1) Rebecca Yarros
Četvrto krilo
Prijevod Anja Franjić

FANTASTIKA
PRVI NASTAVAK SERIJALA
 

Već se dugo o nekom romanu nije toliko pričalo kao o "Četvrtom krilu". Izdavačka senzacija koja je poharala svijet praktički je preko noći osvojila milijune obožavatelja. I to s razlogom. Pregršt akcije, nevjerojatan svijet i atipični junaci oduševljavaju sve ljubitelje fantasyja, pogotovo zaljubljenike u zmajeve. Dvadesetogodišnja Violet Sorrengail trebala je pohađati Kvadrant pisara i živjeti mirnim životom okružena knjigama. Međutim, njezina majka, ujedno nemilosrdna generalica zbora, naredila je Violet da se pridruži stotinama kandidata koji teže završiti po život opasnu obuku i postati elita kraljevstva: jahači zmajeva. A kad si sitna, niska i krhka, smrt vreba iza svakog ugla... jer zmajevi se ne združuju s nejakim ljudskim bićima. Spale ih.

Kao da joj sve to nije dosta, Violet je trn u oku i prilično poželjna meta svima onima koji zamjeraju njezinoj majci krvavo gušenje pobune protiv kraljevstva. Violet će se morati osloniti na svoju domišljatost da preživi. Hoće li joj Xaden Riorson, prokleto privlačan momak, a ujedno i potomak obitelji koja prezire njezinu majku, u tome pomoći ili odmoći? Može li mu uopće vjerovati? Prijatelji, neprijatelji, ljubavnici. Svi u Vojnom učilištu Basgiath imaju vlastiti cilj. Jer jednom kad si unutra, postoje samo dva izlaza: diploma ili smrt.


2) Ben Aaronovitch
Rijeke Londona
Prijevod Igor Rendić

FANTASTIKA, KRIMIĆI I TRILERI
PRVI NASTAVAK SERIJALA
 

Prvi nastavak planetarno popularnog serijala Bena Aaronovitcha konačno je preveden na hrvatski jezik. Naši će čitatelji autora možda prepoznati kao scenarista hvaljene serije "Doctor Who", no tek je u "Rijekama Londona" doista dao mašti na volju i oduševio humorom te fantastičnim spojem kriminalističkog romana i fantasyja. Ispod površine sumornog i prometom zagušenog Londona čuči pravi čarobni svijet pun nadnaravnih pojava. Policajac Peter Grant o tome pojma nema. No kad mu se jedne večeri obrati duh, i to kao potencijalni svjedok ubojstva, shvatit će da zločinci doista dolaze u svakom obliku. Najprije će pomisliti da je skrenuo. S duhovitim prevratima i nevjerojatnim situacijama, "Rijeke Londona" vode nas kroz Peterovu preobrazbu iz običnog policajca u detektiva koji se bavi nadnaravnim.


3) Jo Nesbø
Krvavi Mjesec
Prijevod Jelena Loma

KRIMIĆI I TRILERI
TRINAESTI NASTAVAK SERIJALA
 

Premda zapleti nekih autora postaju predvidljivi tijekom godina, isto se ni približno ne može reći za Nesba. Štoviše, ovaj je serijal sa svakim nastavkom sve bolji. Likovi su razrađeniji, odnosi produbljeniji, a radnja ostaje napeta do samoga kraja. Oštrina i svježina koju unosi u svaki svoj roman Nesba čini majstorom neočekivanih obrata. Nakon što mu se život raspao, Harry Hole otputovao je u Los Angeles s namjerom da se tamo opija do smrti. Dok aktivno radi na ispunjenju tog plana, sustižu ga nove drame. Vremešna glumica s kojom provodi vrijeme uvalila se u probleme – život joj ovisi o tome hoće li narkokartelu vratiti ogroman novac koji ni ona ni Harry – nemaju. U isto vrijeme Harryjevi bivši kolege u policiji Osla bave se misterioznim nestancima djevojaka. Kad tijelo jedne od njih pronađu unakaženo, imaju razloga sumnjati da imaju posla s teško poremećenim ubojicom. Točno onakvim kakve je dotad iza rešetki pospremao Harry Hole. I dok kolege zazivaju Harryjev povratak, šefovima ne pada na pamet ponovo ga angažirati.

No zato ga, u ulozi privatnog istražitelja, angažira poznati bogataš iz Osla: mediji ga dovode u vezu s nestalim djevojkama, a on želi dokazati svoju nevinost. U Harryjevoj glavi računica je vrlo jednostavna – ako riješi slučaj, zaradit će honorar kojim može platiti glumičin dug i osigurati joj miran život. Vraća se kući u Norvešku i okuplja prilično osebujan tim: prijatelja iz djetinjstva sklonog dilanju kokaina, korumpiranog policajca i psihologa koji umire od raka. Kartel im je dao deset dana. Sat otkucava, a nad Oslom je najavljen krvavi Mjesec.


4) Kate Stewart
Jato
Prijevod Eli Gilić

LJUBAVNI ROMAN
PRVI NASTAVAK SERIJALA
 

Roman za kojim se stvorila prava pomama odmah po objavljivanju. Napet, mračan, zamaman i potpuno neočekivan. Cecelia je završila srednju školu, ali umjesto da uživa u slobodi prije početka studiranja, mora raditi u očevoj tvrtki godinu dana kako ne bi ostala bez milijunskog naslijeđa. Pomirena sa sudbinom, odlazi u gradić okružen planinama spremna na najdosadniju godinu u životu. Međutim, ondje upoznaje skupinu prelijepih, no problematičnih mladića koje sve krase iste tetovaže gavrana... Jedina zanimacija su im bilijar i neki tajanstveni poslići za koje Cecelia sluti da su nezakoniti.

Ne može odoljeti privlačnosti prema Seanu, tvorničkom nadzorniku, koji je kao zraka sunca u njezinoj tmurnoj svakodnevici. Privlači je i Dominic, crni oblak koji ju prezire jer misli da je razmažena bogatašica. Dok pokušava izabrati jednog (i pita se mora li se uopće odlučiti samo za jednog...), Cecelia doznaje sve više njihovih tajni, od kojih su neke prilično opasne. Svjesna je da tone sve dublje, ali nije sigurna može li se izvući na površinu. Niti želi li to uopće.


5) Riley Sager
Preživjeti noć
Prijevod Ivan Dominik

KRIMIĆI I TRILERI
 

Sager nas u ovome romanu vraća u prošlost, u doba bez mobitela kad si pomoć na putu mogao pozvati isključivo s govornice. Nostalgičan i s prizvukom noir romana, Sager je istkao jezivi i napeti triler u kojem ništa nije sigurno, čak ni ono čemu smo svjedočili vlastitim očima. U studenom 1991. iz zvučnika u automobilu trešti Nirvana. Ispred njih dvoje samo je pusta cesta. Studentica Charlie Jordan vozi se sa serijskim ubojicom. Možda. Otkako je izgubila roditelje, pati od halucinacija. U glavi joj se odigravaju filmovi koje nitko drugi ne vidi. Nakon što joj najbolju prijateljicu usmrti serijski ubojica, Charlie odlučuje vratiti se kući. Za volanom je Josh Baxter, odlazi s kampusa kako bi se brinuo o bolesnom ocu. No što dalje odmiču, Charlie zamjećuje više nepodudarnosti u njegovoj priči. Jesu li to samo filmovi u njezinoj glavi ili Charlie mora pobjeći?


6) Fredrik Backman
Pobjednici
Prijevod Maja Bitunjac

SUVREMENI ROMAN
TREĆI NASTAVAK SERIJALA
 

"Što je život doli trenuci? Što je smijeh doli jedna mala pobjeda nad tugom? Jedna jedina sekunda, samo jedna jedina, kad unutra, u nama, nije sve uništeno." Neke su priče kao topli zagrljaj, a neke vas potresu do srži. Ova čini oboje. Suvremena saga o dva grada zapravo je dirljiv pogled u složenost ljudske prirode te sve emocije koje čine naše postojanje. Maya Andersson i Benji Ovich vraćaju se u rodni kraj iz kojeg su pobjegli ne bi li našli svoje mjesto u svijetu. U Medvedgradu cvate optimizam, hokejaška nada Amat možda zaigra u NHL-u, sklapaju se nova prijateljstva, rađaju nove ljubavi.

No u samo dva tjedna, sve će se promijeniti. Dvije su godine prošle od događaja koji je potresao cijelu zajednicu. Svi nastoje živjeti dalje, no nešto je u ovim malim, ratobornim i srčanim gradovima što to sprječava. Nakon što ih pohara razorna oluja, ponovno se razbukta rivalstvo između Medvedgrada i Heda. Prisiljeni trenirati na istome klizalištu, i jedni i drugi otkrit će koliko je lako upasti u zamke minulih sukoba. Istraga poslovanja Hokejaškog kluba Medvedgrad poljuljat će zajednicu, no možda i očvrsnuti neke brakove. Za to vrijeme jedan će dječak sâm voditi bitku na koju nitko neće obratiti pozornost. Sve dok ne bude prekasno. Nasilje nikad nije daleko od gradova koji žive i dišu za sport. Na ovaj ili onaj način, sve je s njime povezano. A tako i svi međusobno. No pojedina djela ostavljaju neizbrisiv trag.


7) Anthony Reynolds
Propast
Prijevod Anja Franjić

FANTASTIKA
 

Smješten u svijetu League of Legends, roman je nikad ispričana priča o Sjenovitom otočju. No čitatelji koji nisu igrali popularnu videoigru ni za što nisu zakinuti. Reynolds je uspio izmaštati pravu fantasy-poslasticu punu magije, misterioznih pojava, napetosti i toliko dubokih likova da nitko neće ostati ravnodušan na kraju. Borba između dobra i zla vječna je tema u fantasyju, ali ovdje poprima sasvim novo ruho.

Camavor je nemilosrdna zemlja krvave prošlosti. Kad na prijestolje stupi mladi i drzoviti kralj Viego, njegova će nećakinja i generalica vojske Kalista učiniti sve u svojoj moći da obuzda njegove najgore nagone. No kad otrovana oštrica zaprijeti životu njegove supruge Isolde, sve se čini izgubljenim. Viego se polako predaje ludilu i prijeti povući Camavor za sobom. Kalista će se odvažiti na očajničku potragu za mitskim Svetim otočjem, zemljom blagostanja i mogućeg spasa za kraljicu. No u mračnim labirintima ispod blještava grada vreba trulež. Razapeta između odanosti i časti, Kalista će morati donijeti nemoguću odluku – spasiti voljenog strica od ludila ili spasiti svijet?


8) Sara Gay Forden
Dinastija Gucci
Prijevod Monika Hadrović

SUVREMENI ROMAN
 

Priča o obitelji Gucci toliko je nevjerojatna i puna obrata da je teško povjerovati kako je riječ o stvarnom životu i stvarnim ljudima; više se čita kao obiteljska drama s elementima trilera. I, dakako, neprocjenjivim uvidima u svijet mode. No prije svega, ovo je pouka o tome što se dogodi kad pohlepa i arogancija preuzmu glavnu riječ.

Brend Gucci je iz skromne obrtničke radionice izrastao u modno carstvo koje je najprije pokorilo Italiju i SAD, a potom cijeli svijet. Sara Gay Forden detaljno je istražila povijest obitelji Gucci i razvoj njihova modnog biznisa. Satkala je napetu biografiju s elementima poslovnog trilera u kojoj nasljednici ratuju za prevlast i u kojoj investicijski bankari, burze i velika dizajnerska imena obilježavaju prošlost i kroje budućnost tvrtke. Unatoč svim uspjesima i naporima, obitelj ipak nije uspjela zadržati brend u svojim rukama. Priča o Gucciju simbolizira napore s kojima se nose mnoge obitelji i pojedinci u Europi koji su stvorili vlastite biznise, a koje na kraju moraju predati u tuđe ruke kako bi preživjeli. Prema biografiji Sare Gay Forden slavni redatelj Ridley Scott snimio je film "Dinastija Gucci" u kojem glume Lady Gaga i Adam Driver.


9) Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave
Sapiens: Stupovi civilizacije
Prijevod Iva Ušćumlić

PUBLICISTIKA, STRIP
DRUGI NASTAVAK SERIJALA
 

"Sapiens: Kratka povijest čovječanstva" bilo je revolucionarno djelo o razvoju naše vrste. Sada o samima sebi možemo čitati u beskrajno zanimljivom i poučnom stripu. U ovome svesku veći je naglasak na društvenoj organizaciji ljudske vrste pa tako doznajemo da birokracija nije isključivo moderna boljka – napatila je i naše daleke pretke. Skačući iz razdoblja u razdoblje i u pratnji prekrasnih ilustracija, Harari vješto dočarava kako se Homo sapiens nosio sa svim promjenama koje su ga snašle, kako ugodnima, tako i neugodnima.

Poljoprivredna revolucija bila je ključna promjena u našoj prošlosti koja nam je odredila tijek budućnosti. Obećavala je trajna skloništa, zalihe hrane i konačni predah od lovačko-sakupljačkih dana. No je li opravdala očekivanja? Ili je samo stvorila plodno tlo za ratove, bolesti, glad i nejednakosti? Yuval, Zoe, profesorica Saraswati, detektivka Lopez i Doktorica Fikcija ponovo putuju ljudskom prošlošću i istražuju što se događalo s Homo sapiensom pošto je napokon pustio korijenje. Put će ih odvesti na američki jug, u drevni Babilon, a naći će se i u zapetljanom labirintu birokracije sve kako bi otkrili što uopće znači biti čovjekom i kakve si to priče pripovijedamo ne bismo li uspješno surađivali. Predivne ilustracije i nezaboravni likovi i u ovome svesku na duhovit, razumljiv i poučan način raščlanjuju ljudsko društvo i tragaju za uzročno-posljedičnim vezama koje su istkale današnji svijet.


10) K. A. Tucker
Deset malih udaha
Prijevod Vjera Bogati

LJUBAVNI ROMAN
PRVI NASTAVAK SERIJALA
 

Romani K. A. Tucker više su od ljubavnih. Prikazuju važnost podrške, prijateljstva, oprosta i prihvaćanja. Ni u jednom njezinu romanu to ne dolazi više do izražaja od ovog, "Deset malih udaha". Kacey je puno propatila u životu, no ipak se ne predaje. Tucker nas uspijeva toliko zarobiti u svoj svijet da se nađemo kako zajedno s njezinim likovima proživljavamo sve njihove emocije i unutarnje borbe. A Kacey toliko prirasta srcu da ne možemo ne navijati za nju.

Cijeli život Kacey Cleary raspao se prije četiri godine nakon stravične prometne nesreće kojoj je kumovao alkohol i koja je ostavila ožiljke duboke poput ponora na njezinom srcu. No briga o mlađoj sestri Livie tjera je naprijed. Kao da im nije dovoljno teško, Kacey i Livie prisiljene su pobjeći. Započinju novi život u stambenom kompleksu u Miamiju, zajedno s mrzovoljnim stanodavcem, perverznjakom na katu i zabavnom susjedom s umjetničkim imenom koje savršeno odgovara poslu kojim se bavi. No, sve to Kacey nimalo ne brine. Može se nositi sa svim i svakim. Onaj s kim se ne može nositi je Trent Emerson u stanu 1D. Zbog njega Kacey počinje vjerovati da bi možda mogla ostaviti prošlost tamo gdje joj je mjesto i krenuti ispočetka. Ali Kacey nije jedina koja je slomljena... Naizgled savršeni Trent sa sobom nosi i svoje tajne – mučne, teške i pitanje koliko premostive... (NK Promo)

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više