10 najboljih naslova Školske knjige na Interliberu 2023. godine

Školska knjiga iz svoje ponude za ovogodišnji sajam knjiga ističe obvezno štivo za sve obožavatelje serijala o Harryju Potteru, portret nepoznatog Loua Reeda, kapitalno djelo o egipatskoj civilizaciji, najobuhvatniju enciklopediju grčke i rimske mitologije, knjigu koja pokreće revoluciju u kuhanju, neizostavnu literaturu za sve ljubitelje nogometa i Vatrenih, jedinstven pregled kolektivnog nasilja u suvremenom svijetu, Zagorku u suvremenom ruhu te nove knjige Ivana Aralice i Petra Gudelja

Large ilustracija %c5%a0k

Novo izdanje "Gričke vještice" i "Kći Lotršćaka" omiljene Marije Jurić Zagorke, dvije izuzetne memoarske knjige jedne mlade filmske zvijezde i jedne kultne rock-zvijezde, čak tri enciklopedijska izdanja – o starom Egiptu, suvremenim ratovima i nogometu, sveobuhvatni vodič kroz antičku mitologiju i vodič kroz svijet začina te nova djela hrvatskih pisaca – deset je najboljih naslova s kojima će se nakladnička kuća Školska knjiga predstaviti na ovogodišnjem Interliberu koji se održava u Zagrebu od 7. do 12. studenoga.

Školska knjiga tako na ovogodišnji sajam knjiga dolazi s dvije svjetske publicističke uspješnice: memoarskom knjigom koja nas vodi iza kulisa života Toma Feltona (utjelovio je zlikovca Draca Malfoya) te zbirku tekstova Loua Reeda o tai chiju. Za ljubitelje staroga Egipta tu je kapitalno djelo o egipatskoj civilizaciji "Stari Egipat – povijest i kultura" jednog od trojice aktivnih egiptologa u Hrvatskoj Mladena Tomorada, a za one koji vole antičku mitologiju Školska knjiga pripremila je enciklopediju "Antička mitologija A – Ž" Annette Giesecke. Među popularno-znanstvenim djelima ističe se i novi priručnik "Znanost začina" dr. Stuarta Farrimonda, nastavak svjetske uspješnice "Znanost kuhanja".Domaći autori Ivica Buljan i Vlado Vurušić napisali su monografiju "Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava", a Hrvoje Barberić jedinstveni pregled kolektivnog nasilja u suvremenom svijetu, bogato opremljenu enciklopediju "Suvremeni ratovi i drugi oblici kolektivnog nasilja nakon 1945. godine". U Školskoj knjizi posebno ističu da nakon pet godina, koliko ih nije bilo na tržištu, ponovno objavljuju Zagorkine romane "Kći Lotršćaka" i "Grička vještica", a na Interliberu će se moći kupiti i novi roman Ivana Aralice "Narukvica" te žanrovski hibridna knjiga "Gora oko dvora" Petra Gudelja.


1) Tom Felton
S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka
Prijevod Ana Briški Đurđevac"S druge strane čarobnog štapića" zapažena je memoarska knjiga koja vodi iza kulisa života Toma Feltona, na velikome ekranu i izvan njega, od čarobnih trenutaka u ulozi zlikovca Draca Malfoya do životnih posrnuća i liječenja od ovisnosti. Potpuno iskreno i s mnogo humora, popularni glumac pripovijeda o odrastanju u čarobnjačkom svijetu i istodobnim pokušajima da se snađe među bezjacima tijekom desetljeća provedenog u središtu golema kulturološkog fenomena. Ta uspješnica New York Timesa obvezno je štivo za sve obožavatelje Harryja Pottera,  duhovito i zabavno. Možda su najdirljiviji upravo dijelovi u kojima Tom Felton govori o trajnim vezama koje je stekao tijekom desetljeća snimanja serijala o Harryju Potteru, uključujući i odnos s glumicom Emmom Watson. "Naše prijateljstvo pomoglo mi je da preživim neke od najtežih trenutaka", zapisala je u predgovoru glumica Emma Watson te istaknula: "Njegovo je srce veliko poput planeta."

Posebno snažan dojam ostavljaju poglavlja o autorovim problemima s mentalnim zdravljem, borbi s ovisnošću i liječenju u specijaliziranim klinikama za odvikavanje. Tom Felton iskreno govori o prednostima terapija koje su mu poboljšale život. Njegova iskustva i otvorenost zasigurno će pomoći mnogima da se osjećaju manje usamljeno u svojim borbama.


2) Lou Reed
Vještina ravne crte – moj tai chi
Prijevod Marko Maras

 

"Vještina ravne crte – moj tai chi" sveobuhvatna je zbirka tekstova Loua Reeda o tai chiju, drevnoj borilačkoj vještini koja je tom glazbeniku, pjevaču, tekstopiscu, pjesniku i osnivaču legendarne rock-skupine Velvet Underground pomogla da probudi životnu energiju, uskladi duh i tijelo te promijeni svakodnevicu neurednog života rock-zvijezde. Knjiga sadržava njegove tekstove o tehnici, praksi i svrsi borilačkih vještina, zatim eseje te promišljanja o meditaciji i životu.

Lou Reed je volio govoriti o tai chiju i oduševljeno ga je prenosio drugima. No, knjigu nije uspio dovršiti prije smrti. To je umjesto njega učinila njegova supruga, umjetnica Laurie Anderson, zajedno s još tri urednika i Louova prijatelja: Stephanom Berwickom, Bobom Curriejem i Scottom Richmanom. Srećom, istaknuti je glazbenik imao mnogo prijatelja i kolega koji su vježbali tai chi. Zajedno s njegovim riječima, njihovi glasovi i raznolika gledišta stvaraju bogat i dubok tekst knjige "Vještina ravne crte". O autoru knjige govore njegovi kolege glazbenici, umjetnici, suradnici, prijatelji, učitelji i ljubitelji tai chija, uključujući Hala Willnera, Yongeya Mingyura Rinpochea, Iggyja Popa, Roberta Wilsona i Wima Wendersa. "Vještina ravne crte" koristan je i konkretan "priručnik" o profinjenom umijeću tai chija, ali i uzbudljiva slika jedne strane Loua Reeda koju su rijetki poznavali.


3) Mladen Tomorad
Stari Egipat – povijest i kulturaNova knjiga hrvatskog egiptologa izv. prof. dr. sc. Mladena Tomorada prikazuje sve aspekte egipatske civilizacije – povijest, umjetnost, arhitekturu, jezik, književnost, magiju, religiju, ali i njezine posljedice na današnju kulturu, umjetnost, filmove i videoigre. Bogato ilustrirana znanstvena monografija na 750 stranica, s više od 1000 najrecentnijih fotografija i povijesnih zemljovida, namijenjena je svim zaljubljenicima u staroegipatsku civilizaciju u Hrvatskoj i regiji. 

Ljubitelji jedne od najstarijih i najdugovječnijih ljudskih civilizacija u tome će kapitalnom djelu naći baš sve što je potrebno znati o staroegipatskom društvu i svakodnevici, gradovima i lokalitetima, povijesnim izvorima, povijesti i razvoju egiptologije, hrvatsko-egipatskim vezama, najvažnijim staroegipatskim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu, jeziku i pismu, književnosti i umjetnosti, vjeri, pogrebnim običajima, egiptomaniji i doživljaju starog Egipta u modernoj kulturi. Mladen Tomorad jedan je od trojice aktivnih egiptologa u Hrvatskoj. Svako njegovo izdanje, a posebno ono o drevnom Egiptu, izaziva veliku pozornost stručne i najšire javnosti te je redovito rasprodano.


4) Annette Giesecke
Antička mitologija A – Ž (Enciklopedija – Bogovi i božice, junaci i junakinje, nimfe, duhovi, nemani i mjesta)
Prijevod Marko MarasSve što ste oduvijek željeli znati o antičkim mitovima, tim zadivljujućim pričama i legendama iz drevnih vremena s očaravajućim junacima, koji tisućljećima zaokupljaju maštu zapadne civilizacije, sadržano je u "Antičkoj mitologiji A – Ž (Enciklopedija – Bogovi i božice, junaci i junakinje, nimfe, duhovi, nemani i mjesta)", koju je napisala Annette Giesecke, profesorica antičke književnosti, umjetnosti i kulture te pročelnica katedre za staru Grčku i Rim na američkom Sveučilištu Delaware.

Ta briljantna enciklopedija – u kojoj autorica pregledno, opširno i pronicavo opisuje stotine glavnih i sporednih likova te desetke mjesta, poprišta zbivanja priča neprolazne ljepote – nezaobilazan je izvor znanja za sve čitatelje koje zanimaju mitovi, a pogotovo za one koji žele razumjeti mitološke aluzije prisutne u umjetničkom svijetu zapadnoeuropskog kruga. U knjizi je opisano više od sedam stotina likova i mjestā – od bogova i božica s Olimpa i junaka Trojanskog rata do drevnih zvijeri i hibridnih bića poput satira i sirena te ključnih mjestā kao što su Delfi, Itaka i Had. 


5) dr. Stuart Farrimond
Znanost začina  
Prevoditelj Vjekoslav Čulo

 

Novi priručnik "Znanost začina" dr. Stuarta Farrimonda nastavak je svjetske uspješnice "Znanost kuhanja" čije je prvo hrvatsko izdanje munjevito rasprodano prije godinu dana, samo četiri mjeseca nakon izlaska. U njemu je autor odgovorio na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi te potaknuo čitatelje da oslobode svoju kreativnost na temelju kvalitetnog razumijevanja znanosti o hrani i kuhanju.

U novoj knjizi "Znanost začina", pouzdanom vodiču u svijet gastronomskih užitaka, istaknuti znanstvenik i liječnik odlazi korak dalje i nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će potpuno promijeniti način na koji upotrebljavamo začine. U prvom dijelu knjige čitatelji doznaju o osnovnim paletama začina koji su karakteristični za više od 40 svjetskih regija; u drugom je dijelu opisano 60 najpoznatijih začina uz izvorne i inovativne recepte s tradicionalnim začinskim mješavinama. Kao znanstvenik nadahnut svijetom kemije, dr. Farrimond smislio je periodni sustav začina u kojemu su glavni začini organizirani u dvanaest skupina okusa, ovisno o tome koji je kemijski spoj najvažniji u njegovu profilu okusa. Autor daje opširne upute kako se služiti periodnim sustavom te stvoriti vlastite kombinacije i jedinstvene mješavine začina. 


6) Ivica Buljan i Vlado Vurušić
Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstavaU monografiji "Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava" autora Ivice Buljana i Vlade Vurušića opisane su sve nogometne utakmice odigrane u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava – od prvoga, davne 1930., pa sve do 2022. godine! Upravo su svjetska nogometna prvenstva stvarala i mijenjala nogometnu igru i učinila je profesionalnom te boljom, bržom i snažnijom. Stvorila su "najvažniju sporednu stvar na svijetu".

Jedino uz dobro poznavanje povijesti nogometa, rezultata i ljudi koji su za njih zaslužni može se razumjeti nogomet. Zato novo, dopunjeno izdanje knjige "Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava", s više od 600 izvrsnih fotografija, donosi rezultate svih nogometnih utakmica odigranih na svjetskim nogometnim prvenstvima te imena i kratke biografije svih igrača, trenera i sudaca. Uz pregledne statistike i mnogobrojne zanimljivosti, to vrijedno publicističko djelo sadržava i poseban dodatak o povijesti hrvatskog nogometa te predgovor Zlatka Dalića, izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. "Autori Ivica Buljan i Vlado Vurušić potrudili su se pronaći puno zanimljivih detalja koji odlično dopunjuju sve nabrojene činjenice, rezultate, utakmice i velika imena koja su pisala povijest svjetskih prvenstava, a time i svjetskog nogometa. Čestitam svima koji su dali doprinos ovom vrijednom izdanju! Kada pročitamo ovakvu knjigu i kada spoznamo težinu, doseg i utjecaj svjetskog prvenstva, doista možemo razumjeti vrijednost uspjeha koje je hrvatska reprezentacija ostvarila na svjetskim prvenstvima", zapisao je Zlatko Dalić.


7) Hrvoje Barberić
Suvremeni ratovi i drugi oblici kolektivnog nasilja nakon 1945. godineEnciklopedija "Suvremeni ratovi i drugi oblici kolektivnog nasilja nakon 1945. godine" Hrvoja Barberića pruža osnovni uvid u uzroke, tijek i posljedice najvažnijih ratova i ostalih oblika kolektivnog nasilja koji su se dogodili između 1945. i 2022. godine. U bogato opremljenoj knjizi ponajprije se obrađuju ratovi, kao najteži oblik kolektivnog nasilja, ali i važnije terorističke kampanje, kampanje državnog terora i građanskog nasilja te vojni udari.

U uvodnom dijelu knjige predložena je i opća tipologija oblika kolektivnog nasilja koji postoje u suvremenim društvima te je dan kratak pregled pojmova, čime se nastoji razjasniti česta pogrešna ili dvosmislena uporaba navedenih termina u javnom diskursu. Bogato ilustrirana knjiga namijenjenima je povjesničarima, novinarima, diplomatima, studentima i svim čitateljima koji posjeduju osnovnu razinu poznavanja činjenica iz svjetske povijesti 20. stoljeća. Enciklopedijsko djelo Hrvoja Barberića rezultat je dvadesetdvogodišnjeg istraživanja teme kolektivnog nasilja. Kao razloge nastanka knjige njezin autor navodi nedostatak sličnih izdanja na hrvatskom i regionalnom tržištu, relativnu nepouzdanost informacija dostupnih na mrežnim stranicama te sklonost stranih knjižnih izdanja da zbivanja iznose iz subjektivne perspektive pojedine zemlje. 


8) Marija Jurić Zagorka
"Grička vještica" i "Kći Lotršćaka"Nakon pet godina, koliko ih nije bilo na tržištu, Zagorkini romani "Kći Lotršćaka" i "Grička vještica" ponovno su među nama, i to u sjajnoj novoj opremi mlade dizajnerice Tesse Bachrach Krištofić. Djela Marije Jurić Zagorke, majstorice povijesnih romansi koja cijelo stoljeće svojim pitkim prozama oduševljava naraštaje čitatelja, objavljena su u suvremenom ruhu, u kojem ih željno iščekuju generacije novih obožavatelja odraslih na prozama Georgea R. R. Martina i J. R. R. Tolkiena.

Dugo sustavno prešućivana, osporavana i estetski diskriminirana, proglašavana autoricom "šunda" koja u svojim djelima podilazi najnižim čitateljskim instinktima, Marija Jurić Zagorka danas je nezaobilazno ime ne samo kad se govori o procesu širenja hrvatskoga čitateljskog kruga, nego i o razvijanju jednoga oblika proznog pisma bez kojega bi hrvatska književnost bila znatno osiromašena. Zagorkin najpoznatiji povijesni roman "Grička vještica" uzbudljiva je priča obogaćena ljubavnim zapletima, a sastoji se od sedam svezaka: "Tajna Krvavog mosta", "Kontesa Nera", "Malleus Maleficarum", "Suparnica Marije Terezije I", "Suparnica Marije Terezije II", "Dvorska kamarila Marije Terezije" i "Buntovnik na prijestolju".


9) Ivan Aralica
Narukvica

 

Novi roman Ivana Aralice "Narukvica" četrdeseti je svezak objavljen u dugovječnoj biblioteci Djela Ivana Aralice potaknutoj u Školskoj knjizi 2010. godine. U tome najopsežnijemu, monumentalnom izboru iz piščeva opusa, svaki je svezak obogaćen predgovorom ili pogovorom vodećih kroatista koji Araličinu djelu prilaze iz perspektive znanosti o književnosti koja isključuje dnevnopolitičko tumačenje njegova djela.

Opsežan roman "Narukvica" upotpunjava niz djela kojima taj veliki pripovjedač zauzima jedno od važnijih mjesta u suvremenoj hrvatskoj autobiografskoj prozi. Roman je podijeljen u šest priča koje su i zasebne cjeline, a zasijeca u gotovo sve važne događaje i teme piščeve nacionalne i zavičajne povijesti od Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata i poraća. Važno mjesto u novom romanu imaju autorove opsesivne teme: složeni hrvatsko-srpski odnosi i ideološka zloćudnost jugoslavenskoga socijalističkog režima. U mnoštvu likova i sudbina koje na bilo koji način dolaze u doticaj s pripovjedačevim, to jest autorovim životom, posebno mjesto zauzimaju ženski likovi.


10) Petar Gudelj
Gora oko dvoraŽanrovski hibridna knjiga "Gora oko dvora", u izdanju Školske knjige, svojevrsni je nastavak djela "Za svojim pjesmama" i "Dva ili tri ljeta, dvije ili tri zime" jednoga od najvećih hrvatskih suvremenih pjesnika. U toj memoarskoj prozi s lirskim elementima Petar Gudelj opsesivno traga za kućom u šumi podno Medvednice, za grobnim mjestom ispred crkve u Podosoju, za priznanjem unutar kanona hrvatske književnosti…

Uz to što otvara bolno pitanje pripadnosti, tuži se zbog zdravstvenih tegoba u poodmakloj dobi, osluškuje blizinu smrti i jedinoga pravog sugovornika pronalazi u prirodi i šumi, među omorikama i javorima, žunama, kukavicama i prepelicama. Od prvih do posljednjih redaka, neovisno o temama, poetski naboj Gudeljevih stihova i zapisa ne gubi uvjerljivost i snagu. Petar Gudelj nije dobio zasluženo mjesto u suvremenoj hrvatskoj poeziji, no gotovo nema živoga hrvatskog pjesnika koji bi bio cjenjeniji od Gudelja, ističe autor pogovora Damir Pešorda. "Knjige mu izlaze kod najvažnijega hrvatskog izdavača, kritička je recepcija njegovih djela, unatoč autorovu vajkanju, iz godine u godinu sve bolja, o njegovim djelima pišu se osvrti, diplomski i znanstveni radovi, utemeljena je u rodnom mu Podosoju, pjesnička manifestacija njemu u čast." (NK Promo)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više