11 publicističkih naslova Naklade Ljevak na Interliberu 2023. godine

Naklada Ljevak iz svoje publicističke ponude za ovogodišnji sajam knjiga ističe knjigu koja je 80 tjedana bila na listi britanskih bestselera, zbirku priča Pedra Almodóvara, kultnu knjigu o banditima, djelo temeljeno na dosad neobjavljenim dokumentima iz nedavno otpečaćenih arhiva Državnoga tajništva Vatikana, novu knjigu Chomskog i Pollina o klimatskim promjenama te prvo hrvatsko izdanje knjige "Sporazum Cvetković–Maček"

Large ljevak publicistika ilustracija

Knjiga o Hrvatskoj u trideset priča, zbirka pisama mladima, putopis kroz Južnu Ameriku, plan B za klimatski krizu, knjiga koja donosi dosad nepoznate dokaze o ulozi Alojzija Stepinca u pokušajima spašavanja progonjenih hrvatskih Židova te priručnik za poboljšanje frazeološke kompetencije – neki su od jedanaest najboljih publicističkih naslova s kojima će se Naklada Ljevak predstaviti na ovogodišnjem Interliberu koji se održava u Zagrebu od 7. do 12. studenoga.

Dvije nove knjige Naklade Ljevak bave se klimatskom krizom: Boštjan Videmšek u "Planu B" posvetio se većim i manjim zajednicama koje su se samoinicijativno uhvatile ukoštac s klimatskom krizom, a Noam Chomsky i Robert Pollin u knjizi "Klimatska kriza i globalni Zeleni New Deal" bave se stabilizacijom klimatskih prilika bez urušavanja društvenog života. Ljubiteljima publicistike mogla bi se svidjeti i knjiga Erica Hobsbawma "Banditi" u kojoj piše o popularnim  herojima banditima koji se ne smatraju običnim kriminalcima ili pak "Ured: Židovi Pija XII." Johana Ickxa, knjiga u kojoj autor piše o dosad neobjavljenim dokumentima iz arhiva Državnoga tajništva Vatikana.



U publicističkoj ponudi Naklade Ljevak je i dirljiva knjiga Raynor Winn "Staza soli", prodana u više od milijun primjeraka, potom zbirka dijelom autobiografskih priča Pedra Almodóvara "Posljednji san", knjiga Nike Kovač "Pisma tebi" u kojoj se bavi problemima i dilemama mladih te izuzetno vrijedan priručnik Branke Barčot, Anite Hrnjak i Lidije Milković "Arijadnina nit". Oleg Maštruko napisao je "Vrt razgranatih staza" kao rezultat tri dugačka, odvojena putovanja po zemljama Latinske Amerike, a Božo Skoko i Zvonimir Frka-Petešić iznimno zanimljivu i zabavnu "Hrvatsku u 30 priča". "Sporazum Cvetković-Maček" Ljube Boban knjiga je pak koja je svojedobno izazvala zanimljivu polemiku, jer je autor optužio Franju Tuđmana da ga je plagirao u svojem doktoratu. 


1) Raynor Winn
Staza soli
Prijevod Vedran Pavlić



Samo nekoliko dana nakon što Raynor sazna da je Moth, njezin suprug s kojim je provela 32 godine, neizlječivo bolestan, par gubi svoj dom i sav izvor prihoda. Ostavši bez ičega i s vrlo malo vremena koje im je preostalo, donose neočekivanu i vrlo hrabru odluku da propješače 1014 kilometara dugu Stazu duž jugozapadne obale Engleske, od Somerseta do Dorseta preko Devona i Cornwalla.

Gotovo potpuno bez novca za hranu i sklonište, prisiljeni su na svojim leđima nositi samo najnužnije za preživljavanje u drevnome, surovu krajoliku litica, mora i neba. Ipak, svakim korakom, svakim susretom i svakim izazovom na putu, njihovo hodanje postaje izvanredno putovanje. "Staza soli" priča je o domu i što znači izgubiti ga, ponovno izgraditi i otkriti na najneočekivanije načine. Raynor Winn debitirala je "Stazom soli" na šestome mjestu najprodavanijih knjiga Sunday Timesa i knjiga je odmah postala bestselerom. "Staza soli" prodana je u više od milijun primjeraka i bila nevjerojatnih 80 tjedana na popisu bestselera Sunday Timesa!


2) Pedro Almodóvar
Posljednji san 
Prijevod Željka Somun



"Ova knjiga ponajviše nalikuje rascjepkanoj, nepotpunoj i ne baš sasvim razgovijetnoj autobiografiji. Usprkos tome, vjerujem da će čitatelj na koncu dobiti ponajviše informacija o meni kao sineastu, kao pripovjedaču (piscu) i o tome kako se u mojem životu sve to uspijevalo ispreplesti s još ponečim." Tako svoje djelo predstavlja Pedro Almodóvar u uvodnom dijelu, predstavljajući ujedno i svaku od dvanaest pripovijedaka od kojih je sačinjeno.

Ima u njemu različitih razdoblja, od kraja šezdesetih pa sve do danas, a u svima se zrcale njegove duboko prisutne opsesije: mračno doba školovanja, slavlje humora, njegov umjetnički razvoj, neugodna strana popularnosti ili utjecaj fikcije na život. Nudeći višestruke slojeve čitanja, "Posljednji san" ustvari je katalog načina pripovijedanja i otkriva nam pisca koji je potajice iznjedrio izuzetno književno djelo.


3) Eric Hobsbawm
Banditi
Prijevod Luka Pejić



Popularni heroji banditi obično se ne smatraju običnim kriminalcima, a Hobsbawm među njima prepoznaje tri tipa koja su se pokazala iznenađujuće univerzalnima, a to su: plemeniti razbojnik, osvetnik i hajduk. Hobsbawm se u svojoj knjizi pita po kakvim su kodeksima ponašanja živjeli? Koje je bilo njihovo mjesto u gospodarstvu i politici pograničnih krajeva? Što razlikuje bandita od revolucionara? I zašto se češće pojavljuje u seljačkim društvima nego u industrijskim?

"Prvi put objavljeni 1969., 'Banditi', sada već klasična knjiga, nadahnuli su potpuno novo područje povijesnog proučavanja. 'Banditi' su razbojnici i odmetnici koji su se uzdigli do statusa osvetnika i revolucionara. Neki, poput Robina Hooda, Roba Roya i Jesseja Jamesa, postali su planetarno popularni; drugi, poput balkanskih hajduka, indijskih dakoita i brazilskih cangaçeirosa, uživaju tek lokalnu slavu", napisao je The New Republic.


4) Boštjan Videmšek
Plan B
Prijevod Anita Peti-Stantić



Klimatska kriza se povećava. Može li se uopće još nešto promijeniti? Autor knjige i novinar Boštjan Videmšek je, zajedno s renomiranim fotografom Matjažem Krivicom, otišao na „put oko svijeta” kako bi pronašao odgovore, ako postoje. Njih su se dvojica posvetili većim i manjim zajednicama koje su se samoinicijativno uhvatile ukoštac s klimatskom krizom. Put ih je vodio od Norveške, u kojoj se odvija izvlačenje ugljikova dioksida iz ispušnih plinova velikih industrijskih postrojenja i njihovo pohranjivanje u geološkim jamama Sjevernoga mora, preko Švicarske, u kojoj se radi na hvatanju ugljikova dioksida neposredno iz atmosfere, i Islanda, gdje se iskorištava geotermalna energija, kao i energija vjetra i sunca, pa sve do grčkog otoka Tilosa, koji je najbolji primjer energetski samoodrživog područja, a onda i do škotskih Orknejskih otoka, na kojima se godinama razvija tehnologija pomoću koje bi se mogla uhvatiti morska energija – energija valova i plime i oseke.


5) Johan Ickx
Ured: Židovi Pija XII.
Prijevod Ivana Šojat



"Ured – Židovi Pija XII." nefikcionalno je djelo temeljeno na dosad neobjavljenim dokumentima iz nedavno otpečaćenih arhiva Državnoga tajništva Vatikana, i to njegova Prvog odjela, odgovornoga ne samo za međunarodne odnose već i za dramatične događaje vezane uz mnoge Židove koji su se tijekom Drugoga svjetskog rata obratili Vatikanu za pomoć, podršku, savjet i zaštitu. Za nas je posebno zanimljiva činjenica što knjiga donosi i dosad nepoznate dokaze o ulozi nadbiskupa, monsinjora dr. Alojzija Stepinca u pokušajima spašavanja progonjenih hrvatskih Židova, kao i Židova koji su spas od nacističkih progona pokušali pronaći u Hrvatskoj.

"Ovo djelo predstavlja prvi znanstveni tekst temeljen na arhivskoj građi nedavno otvorenih Arhiva Svete Stolice iz vremena pontifikata pape Pija XII. Zato je hvalevrijedna brzina kojom se ova knjiga objavljuje u hrvatskome prijevodu", napisala je dr. sc. Naida-Mihal Brandl.

6) Nika Kovač
Pisma tebi
Prijevod Anita Peti-Stantić



Nika Kovač se u knjizi "Pisma tebi" bavi problemima i dilemama mladih. Predstavlja njihove priče prikupljene na brojnim susretima s mladim čitateljima, a pretražila je i svoja osnovnoškolska i srednjoškolska sjećanja te znanja koja je stekla studirajući sociologiju i antropologiju. "Pisma tebi" napisana su u obliku kratkih pisama. To su pisma koja govore o hrabrosti, umoru, sumnji, trijumfima, radosti i strahu; pisma koja ističu važnost skretanja pažnje na nepravdu, ulogu socijalne države i ravnopravnog društva. To su i pisma o iznevjerenim idealima ljepote, kao i shoppingu te prijateljstvu. Prije svega to su pisma koja slave naše mane i različitost.


7) Branka Barčot, Anita Hrnjak, Lidija Milković
Arijadnina nit



Osnovna je svrha ovog priručnika poboljšanje frazeološke kompetencije srednjoškolskih govornika hrvatskoga jezika (ali i ne samo njih). Osim toga, cilj je ovoga priručnika jednako tako i proširenje intelektualnog vokabulara njegovih čitatelja. Uzimajući u obzir činjenicu da ljudski mozak u uzrastu od trinaeste do devetnaeste godine postaje sposoban razumjeti apstraktne koncepte, složene teorije i odnose, "algoritam" koji autorice donose u ovom priručniku temelji se na osnovnoj pretpostavci teorije dvostrukog kodiranja u kojoj se naglašava postojanje dvaju zasebnih podsustava koji pridonose spoznaji pri čitanju i pisanju: jedan je specijaliziran za jezik i verbalne informacije, a drugi za slike i neverbalne informacije. Stoga je svaki rječnički članak u "Arijadninoj niti" popraćen dvjema ilustracijama: ilustracijom doslovne scene iz grčke mitologije i ilustracijom prijenosa značenja.


8) Noam Chomsky, Robert Pollin
Klimatska kriza i globalni Zeleni New Deal
Prijevod Damir Biličić



Nova knjiga Chomskog i Pollina sadrži veliku ideju: stabilizaciju klimatskih prilika bez urušavanja društvenog života, uz bolje poslove, poboljšanje životnog standarda i reduciranje siromaštva u svijetu. Katastrofalne posljedice koje će se pojaviti ne obuzdaju li se klimatske promjene podrobno se opisuju u analizama u ovoj knjizi koje su pripremila dvojica autora – Noam Chomsky, već više od pola stoljeća vodeći javni intelektualac na svijetu, i Robert Pollin, poznat diljem svijeta kao progresivni ekonomist koji već više od desetljeća predvodi borbu u ime egalitarnog zelenog gospodarstva.

Chomsky snažno podupire globalni program Zelenog New Deala koji Pollin ocrtava u ovoj knjizi pokazujući kako je kriterije za takav program lako postići, čak i kad ih se promatra strogo iz perspektive tehničkih i ekonomskih prepreka koje treba prijeći. Izvan kruga takvih tehničkih i ekonomskih izazova, najveća prepreka na putu do uspjeha upravo je prikupljanje potrebne političke volje. 


9) Ljubo Boban
Sporazum Cvetković–Maček



Naklada Ljevak donosi prvo hrvatsko izdanje knjige "Sporazum Cvetković–Maček" povjesničara Ljube Bobana, o jednom od ključnih dokumenata koji su prethodili II. svjetskom ratu na prostoru Jugoslavije, a koji je anticipirao i neka kasnija pitanja i probleme. Ova je knjiga vrlo rano izazvala zanimljivu polemiku, do koje je došlo nakon što je 1965. na Filozofskom fakultetu u Zadru obranom disertacije "Uzroci krize monarhističke Jugoslavije od ujedinjenja 1918. do sloma 1941." doktorirao Franjo Tuđman. Ljubo Boban u Telegramu je iznio ozbiljne optužbe da ga je Tuđman plagirao, osobito u dijelovima svoga rukopisa gdje objašnjava postanak Sporazuma Cvetković-Maček i Banovine Hrvatske. U polemiku se uključio i Tuđmanov mentor Vaso Bogdanov, koji je imao primjerak Bobanove još neobjavljene disertacije o Sporazumu Cvetković–Maček. Bilo je očito da je Tuđman neovlašteno došao do Bobanova rukopisa i da ga je prekomjerno koristio.


10) Oleg Maštruko
Vrt razgranatih staza



Ova knjiga nastala je kao rezultat tri dugačka, odvojena putovanja po zemljama Latinske Amerike. Svodeći račune svojih dosadašnjih putovanja i putopisa, Maštruko odlučuje pisati o Južnoj Americi kao kontinentu koji je do sada, uz Europu, najviše proputovao. Detaljno je proputovano ili barem dotaknuto devet zemalja. Bolivija, Paragvaj, Argentina, Urugvaj, Dominikanska Republika, Panama, Kolumbija, Peru i – najveća na kontinentu – Brazil. Skoro sav materijal za knjigu nastajao je na licu mjesta, na terenu, na laptopu koji uvijek nosi sa sobom upravo radi pisanja, slanja na društvene mreže te pohrane i obrade fotografija. Tekst na nekim mjestima i nakon dorade i lekture zadržava određenu dozu kaosa, sirovosti i spontanosti koje odražavaju način na koji je nastao.


11) Božo Skoko i Zvonimir Frka-Petešić
Hrvatska u 30 priča



"Hrvatska u 30 priča" omogućit će čitateljima da iz potpuno drugačije perspektive dožive Hrvatsku i Hrvate, njihov mentalitet i način života, povijest i sadašnjost, doprinose i mane, razlike i sličnosti s drugim europskim narodima, a doznat će i zašto Hrvati toliko vremena provode ispijajući kavu, zbog čega su Šveđani nekada plašili malu djecu Hrvatima, zašto su Hrvati europski rekorderi u doniranju organa, a ipak teško podnose tuđi uspjeh, zašto je Hrvatska bila jedna od prvih kršćanskih zemalja koja je priznala islam kao tradicionalnu religiju, koja je Hrvatica bila muza velikog Pabla Picassa, čime su Hrvati oduševili francuskog kralja Luja XIV. i zašto bi američki ribari i vinogradari trebali biti zahvalni Hrvatima. (NK Promo)

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više