12 najboljih knjiga Planetopije na Interliberu 2023. godine

Planetopija iz svoje ponude za ovogodišnji sajam knjiga ističe knjigu o tamnoj strani mozga uvaženog njemačkog znanstvenika, sukus harvardskog istraživanje o sreći koje se provodi više od osam desetljeća, knjigu o nezasitnoj molekuli – dopaminu, publicistički hit legendarnog glazbenog producenta i dobitnika devet Grammyja, knjigu o strahu najpoznatijeg zen budističkog učitelja te novu slikovnicu iz pera autorice dječjih knjiga "Ti, moja prekrasna djevojčice" i "Ti, moj predivni dječače"

Large planetopija ilustracija

Životi osam himalajskih mudraca, knjiga koja otkriva tajne pet osjetila, priručnik s više od stotinu primjera koji će vam pomoći da postavite zdrave granice, vodič kroz sistemske i obiteljske konstelacije te knjiga o mitskim arhetipovima u ženskoj psihi – neki su od dvanaest najboljih naslova s kojima će se nakladnička kuća Planetopija predstaviti na ovogodišnjem Interliberu koji se održava u Zagrebu od 7. do 12. studenoga.

Planetopija u ovogodišnjoj ponudi za zagrebački sajam knjiga donosi tri knjige koje su napisali ugledni znanstvenici: Stefan Kölsch u knjizi "Tamna strana mozga" piše o tajnama naše podsvijesti, psihijatar Daniel Z. Lieberman i predavač Michael E. Long u "Nezasitnoj molekuli" predstavljaju dopamin u najboljem i najgorem svjetlu, a Robert Waldinger i Marc Schulz u "Dobrom životu" otkrivaju zaključke najvećeg znanstvenog istraživanja sreće. Ljubitelje zen budizma razveselit će pak klasik budističke misli i prakse "Zen um, početnikov um" Shunryua Suzukija te knjiga "Strah" koju je napisao Thich Nhat Hanh.



Iz ponude praktičnih priručnika Planetopija izdvaja knjigu Melisse Urban "Postavite zdrave granice", zatim vodič Judy Wilkins-Smith "Dekodiraj svoj emocionalni otisak" te knjigu Jean Shinoda Bolen "Boginje u svakoj ženi". O važnosti kreativnosti piše Rick Rubin u svojoj knjizi "Kreativni čin: način postojanja", Pandit Rajmani Tigunait otkriva vječna učenja velikih jogija u knjizi "Mudraci s Himalaja", a Gretchen Rubin u knjizi "Život u pet osjetila" uči nas kako nam čula obogaćuju život. Posebno pak veseli nova slikovnica Nataše Ozmec, koju je ilustrirala Ana Salopek, "Mi smo prijateljice" – prekrasna priča o dvije nerazdvojne prijateljice, Tako i Treba, koje spoznaju pravo značenje prijateljstva tek kada se razdvoje. 


1) Stefan Kölsch
Tamna strana mozga
Sve tajne naše podsvijesti

Prijevod Mirta Lijović



Uvaženi njemački znanstvenik Stefan Kölsch napisao je ovu zanimljivu knjigu koja istražuje važnost i opasnosti podsvijesti na temelju vlastitih eksperimenata i aktualnih istraživanja u svijetu neuroznanosti. Naša podsvijest nevjerojatno brzo prepoznaje opasnosti, pa čak i nagrade, često mnogo prije nego što svjesno registriramo situaciju. Međutim, podsvijest ima i svoju tamnu stranu jer nas navodi da ponavljamo iste greške. Podsvijest je kriva što kružimo u negativnim misaonim petljama, ulazimo u (samo)destruktivne sukobe i upadamo u loša raspoloženja. Fascinantni podaci iz ove knjige pomoći će nam da razumijemo tamnu stranu svog mozga, a time i tamnu stranu mozga drugih, a uz praktične savjete lakše ćemo izbjeći klopke koje si sami postavljamo kako bismo očuvali vlastito zdravlje i dobrobit.


2) Pandit Rajmani Tigunait 
Mudraci s Himalaja
Vječna učenja velikih jogija

Prijevod Bernard Jan



Ova knjiga istražuje živote osam himalajskih mudraca koji su očuvali pročišćeno znanje i snagu svjetskih duhovnih tradicija. Sanatkumara, Vashishtha, Dattatreya, Parashurama, Shankaracharya, Vidyaranya Yati, Madhusudana Sarasvati i Swami Rama s Himalaje pripadali su univerzalnoj tradiciji koja stavlja naglasak na izravno iskustvo istine neograničene pripadnošću određenoj religiji, nacionalnosti, geografiji, eri ili rasi. Pozivajući se na drevne sanskrtske tekstove i 5000 godina staru usmenu predaju, Pandit Tigunait kazuje priče i zabilježeni dijalog koji oživljava iskustva ovih mudraca. Vješto upličući njihova učenja u tkanje privlačnih i čudesnih priča čitatelj s lakoćom razumijeva ono što bi u drugom kontekstu moglo djelovati kao teško shvatljiva filozofija. 


3) Gretchen Rubin
Život u pet osjetila
Kako nam čula obogaćuju život

Prijevod Suzana Szabo



Gretchen Rubin, autorica velikog svjetskog hita "Projekt sreća", u svojoj novoj knjizi otkriva neočekivane radosti koje nam pružaju pet osjetila: užitak gledanja, milinu slušanja, zavodljivost mirisanja, slast kušanja i ushit dodirivanja. U knjizi koja sažima spoznaje iz njezinog godinu dana dugog eksperimenta objedinila je znanstvena istraživanja, filozofiju, literaturu i vlastita iskustva te uvide dobivene iz svakodnevnih posjeta muzeju Metropolitan. Njezino je pitanje: možemo li svaki dan proživjeti svjesno, smisleno, radosno i povezano – jer u našem užurbanom životu čula nam nude trenutno olakšanje, odmor i užitak fizičkog svijeta, ali i način da osjetimo pa i dodirnemo ono onkraj osjetila.


4) Michael E. Long, Daniel Z. Lieberman 
Nezasitna molekula
Kako samo jedan kemijski spoj u mozgu potiče ljubav, seks i kreativnost – i kako će on odrediti sudbinu ljudske vrste
Prijevod Jasna Mati



Zašto smo opsjednuti onim što želimo, a dosadi nam kad to dobijemo? Zašto se ljubav tako brzo promijeni iz strasti u ravnodušnost? Zašto su neki ljudi zagriženi liberali, a drugi nepokolebljivi konzervativci? Odgovor leži u dopaminu. Dopamin nam je na početku omogućio da preživimo kao vrsta. Sada, tisućama godina kasnije, izvor je našeg svakodnevnog ponašanja, razvoja civilizacije i kulture, ali i naše mračne strane. U ovoj izvanrednoj knjizi, koja je pravi bravado kroz znanost i čita se bez daha poput napetog trilera, psihijatar Daniel Z. Lieberman i predavač Michael E. Long predstavljaju dopamin u najboljem i najgorem svjetlu. Uz niz primjera iz svakodnevnog života, anegdota i bizarnih znanstvenih eksperimenata objašnjavaju djelovanje dopamina te nam nude neobičan uvid u mračnu stranu ljudskog ponašanja i slave vrhunce kreativnosti i genijalnosti.


5) Melissa Urban 
Postavite zdrave granice
Sačuvajte energiju i zaštitite svoje mentalno zdravlje
Prijevod Matija Pospiš



Obzirno postavljanje zdravih granica ponekad je jedini način da sačuvamo energiju, vodimo brigu o onima koje volimo, a da pritom ne žrtvujemo svoje zdravlje i sreću. Kako se prestati opravdavati, umanjivati osjećaje i ispričavati se za nešto što ne želite kako bi vaši odnosi postali kvalitetni, zdravi i ispunjavajući, tema je ove knjige. Više od 100 primjera pomoći će vam da postavite granice u odnosu sa šefom i kolegama, ljubavnim partnerom, roditeljima i svojtom, prijateljima, susjedima, strancima i samim sobom; praktični savjeti daju nam smjernice o jasnom komuniciranju vlastitih potreba uz savjete o uspješnom nošenju s osjećajem krivnje, pritiskom i neprimjerenim ponašanjem, te tehnike za razvoj zdravih navika u vezi s hranom, alkoholom i tehnologijom. 


6) Judy Wilkins-Smith 
Dekodiraj svoj emocionalni otisak
Vodič kroz sistemske i obiteljske konstelacije
Prijevod Lena Bastaić

Uz fizički DNK, rođenjem dobivamo i onaj emocionalni – otisak misli, osjećaja, uvjerenja i djelovanja naših predaka koji se ponavlja kroz generacije. Obiteljske i sistemske konstelacije metoda su koja na površinu izvlači te skrivene obrasce i omogućuje nam da sagledamo probleme, uđemo s njima u interakciju i stvorimo nove ishode. Ova nas knjiga uči kako prepoznavati poruke tijela i jezik kojim izražavamo štetne i nesvjesne obrasce te na koji način utječu na sva područja života – odnose, novac, zdravlje, karijeru i zadovoljstvo. Veliki metaobrasci kao što su rat, spol, prirodne katastrofe i religija često nam izazivaju stres, nezadovoljstvo i osjećaj neadekvatnosti, pa ih je važno osvijestiti i razriješiti.


7) Rick Rubin
Kreativni čin: način postojanja 
Prijevod Jasna Mati



Legendarni glazbeni producent, dobitnik 9 nagrada Grammy, pomogao je brojnim glazbenim umjetnicima da se povežu sa svojim vrelom kreativnosti. Tijekom godina razvijao je vlastitu kreativnost, ali i promatrao stvaranje ideja i umjetničkih djela te je naučio da umjetnika ne određuju specifični rezultati već njegova povezanost sa svijetom. Kreativni čin je prekrasna studija koja osvjetljava put umjetnika koji svatko od nas može i treba slijediti kako bismo razvili umjetnički i doživljajni aspekt svoje osobnosti. Rubin je svu svoju mudrost pretočio u sjajno čitateljsko iskustvo koje nam približava moć stvaranja trenutaka, ali i života, ushićenosti i transcendencije.


8) Robert Waldinger, Marc Schulz 
Dobar život
Najveće znanstveno istraživanje sreće
Prijevod Nenad Patrun



Harvardsko istraživanje već više od osam desetljeća bavi se vječnim pitanjem: što život čini smislenim i ispunjavajućim? Iako se možda čini da je odgovor zamršen, istina je zapravo vrlo jednostavna: dobri odnosi. Voditelji najdugovječnijeg istraživanja sreće u ovoj knjizi donose važna saznanja na temelju priča sudionika koje istraživači prate od adolescentske dobi sve do duboke starosti, kao i rezultate drugih istraživanja koja su se bavila pitanjem kvalitete života. Odnosi svih vrsta – prijateljstva, ljubavne veze, obitelj, s poslovnim kolegama – pridonose sretnijem i zdravijem životu, a "Dobar život" pokazuje da nikad nije kasno da osnažimo odnose koje imamo, ili izgradimo nove. Uz tople priče i znanstvene spoznaje ova knjiga pokazuje kako pronaći smisao kroz povezanost s drugima.


9) Jean Shinoda Bolen 
Boginje u svakoj ženi
Mitski arhetipovi u ženskoj psihi
Prijevod Aleksandra Barlović



Zašto jedna žena cijeni brak i djecu, dok druga najveću važnost pridaje neovisnosti i postignućima? Zašto žena u jednom okružju može biti ekstrovertirana, pedantna i vođena logikom, dok se u drugom okružju preobražava u introvertiranu osobu? Odgovore na ova pitanja jungovska psihoanalitičarka i psihijatrica, potražila je u grčkoj mitologiji. Atena, Artemida, Hestija, Hera, Demetra, Perzefona i Afrodita moćni su arhetipovi koji nam mogu objasniti negativne sklonosti, ali i istaknuti naše kvalitete. Što je žena složenija, to je veća vjerojatnost da su u njoj aktivne mnoge boginje i potrebno je odlučiti koje ćemo razvijati, a koje prevladati. Ova briljantna i jedinstvena knjiga pokazuje kako postići ravnotežu.


10) Shunryu Suzuki 
Zen um, početnikov um
Klasik budističke misli i prakse
Prijevod Ksenija Premur



Nastala na temelju autorovih predavanja i govora, ova knjiga ubrzo je postala klasik koji je brojnim zapadnjacima približio zen-budističko učenje. Shunryu Suzuki smatrao je da je um lišen svakog iskustva savršen za razvijanje zen uma jer je spreman prihvatiti, sumnjati i tako ostati otvoren za sve mogućnosti. Kombinirajući drevnu metodu poučavanja, jednostavan ali poetičan rječnik i prispodobe iz svakodnevnog života, Shunryju Suzuki pokazuje kako vježbati sabranost i zadubljenost održavajući um čistim. Za mnoge čitatelje ovo je neizostavna i precizna knjiga uputa kako vježbati zen, ali i snažan poticaj kako prozrijeti i spoznati vlastitu prirodu, vlastiti zen um.


11) Thich Nhat Hanh 
Strah
Mudrost za najteže trenutke
Prijevod Suzana Szabo



Čak i ako imamo sve uvjete za sreću, život je nepotpun ako se usredotočimo na prošlost ili se brinemo zbog budućnosti. Svi osjećamo strah, ali možemo naučiti kako izbjeći da nam on oblikuje i kontrolira život. Najpoznatiji zen budistički učitelj Thich Nhat Hanh istražuje podrijetlo našeg straha i osvjetljava put prema miru i slobodi kroz praksu svjesnosti. O izvornom strahu, otpuštanju strahova od budućnosti, o preobražavanju straha u ljubav uz jasan opis praksi za preobrazbu straha poput vježbi disanja ili metta meditacije, ovu malu knjigu čini velikim vodičem za umirivanje straha.


12) Nataša Ozmec, Ana Salopek 
Mi smo prijateljice 



Autorica hit slikovnica "Ti, moja prekrasna djevojčice" i "Ti, moj predivni dječače", donosi novi naslov za djecu "Mi smo prijateljice". Pronaći prijatelja s kojim zajedno otkrivamo svijet i dijelimo radost i ljubav nešto je najljepše što nam se može dogoditi, a dječja prijateljstva posebno su divna. Ali što se dogodi kada se prijatelji previše isprepletu i ponašaju se kao da su jedno? Nataša Ozmec napisala je prekrasnu priču o dvije nerazdvojne prijateljice, Tako i Treba, koje spoznaju pravo značenje prijateljstva tek kada se razdvoje. Uz živopisne, čarobne ilustracije Ane Salopek, ova slikovnica poučit će i male i velike vrijednosti prijateljskih odnosa koji naš život čine neopisivo ljepšim i sretnijim. (NK Promo)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više