Daniela Uzelac - Čitateljice se najčešće prepoznaju u babuški, a ona je potencijalno najveća boginja

Gotovo tri godine Daniela Uzelac anonimno je objavljivala postove na blogu Put boginje, da bi se svojoj publici predstavila po izlasku knjige “Buđenje boginje“, nastale na temelju jedne od najpopularnijih web lokacija u regiji za buđenje iskonske ženstvenosti. Stranicu je dosad posjetilo milijun čitatelja iz 45 zemalja

Large daniela uzelac

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar
Snimio Siniša Sunara

Gotovo tri godine Daniela Uzelac anonimno je objavljivala postove na blogu Put boginje, da bi se svojoj publici predstavila po izlasku knjige “Buđenje boginje“, nastale na temelju jedne od najpopularnijih web lokacija u regiji za buđenje iskonske ženstvenosti. Stranicu je dosad posjetilo milijun čitatelja iz 45 zemalja. Iako je namijenjena ženama, prati je i 11 posto muškaraca u dobi između 25 i 66 godina.

Publika na webu s odobravanjem je dočekala knjigu, jer su, prateći Put boginje već predlagali da se postovi ukoriče kako bi se sačuvali i proširili i na publiku izvan dometa weba. “Buđenje boginje“ ispunilo je očekivanja i jedan je od najtraženijih darova ovog prosinca jer se često kupuje po više primjeraka odjednom, za krug prijateljica i poslovnih partnerica.

Sljedeće predstavljanje knjige i autorice bit će u Opatiji u knjižari Adamić, u srijedu 21. prosinca u 18 sati, a uoči predstavljanja razgovaramo s Danielom Uzelac o knjizi “Buđenje boginje“, njezinim ranijim projektima i planovima.


* Vaš spisateljski put, koji je započeo ratnim novinarstvom devedesetih, nastavlja se objavljivanjem knjige “Igrači“ 2006., zatim blogom Put boginje 2013., koji je doveo do knjige “Buđenje boginje“ 2016. Zašto su osobne ispovijesti o tome što se može očekivati na razvojnom putu danas tako tražene i čitane?

- Zato što razvojni put i može biti samo osoban. Nemoguće je pisati o tome kakav bi prirodan razvoj kod nekog trebao biti jer onda to ne bi bila prirodnost nego neki novi, umjetni program. Sustav! A razvoj se događa automatski kada iskoračimo iz sustava i isključimo programe. Jer suprotno razmišljanju da razvoj teži nekoj savršenoj ideji sebstva, razvoj je zapravo oslobađanje autentičnosti i stavljanje njezinih potencijala u funkciju, ovisno već o preferencijama osobe, odnosno njezinoj viziji i cilju.


* U uvodu knjige “Buđenje boginje“ spominjete svoju prvu knjigu “Igrači“ iz 2006. godine, u kojoj ste prikupili na tisuće odgovora umjetnika i znanstvenika, poznatih i nepoznatih osoba na pitanja o životu. Koliko su “Igrači“ važni za Put boginje? Crpite li i danas ponekad inspiraciju iz tih razgovora?

- “Igrači“ su također dio Puta, jedna od karika u lancu koja vodi uvećanju svjesnosti. “Igrači“ nisu bili samo važni za “Boginju“ – oni su njezin preduvjet! Jer u Igračima postavljam slična pitanja: tko smo, zašto smo tu, kuda idemo i kuda želimo ići, koja je tajna iscjeljenja, dobrih ljubavnih odnosa, sretne djece, svete prirode, ispunjenog života? Razlika je samo u tome što u “Igračima“, u ulozi novinarke, razgovaram sa tristo ljudi iz našeg javnog života, a u “Boginji“ sa svojom dušom.


* Blog Put boginje pišete svakodnevno od 2013. godine i skupili ste dosad mnogo materijala, a i reakcija publike. Na kakve postove publika najbolje reagira? Po kojem ste kriteriju izabrali postove za knjigu “Buđenje boginje“?

- Publika je odlično reagirala na izvornu ideju Puta. Riječ je o pažljivom promatranju ponašanja energije, ritma misli i boja emocija u svakodnevnim situacijama života žena, kroz kontrast babuške i boginje, a u svrhu njihovog razrješavanja i unapređivanja. Takav pristup osnažuje ženu da se oslobodi vanjskih autoriteta, uvjetovanja i programa, te da svoj život nadalje vodi unutarnjim silama i znanjima. U tom smislu, ova prva knjiga iz ciklusa Put boginje, osvjetljava osnovne pojmove poput žene i antižene, muškarca i antimuškarca, seksa i antiseksa, života i antiživota, razuma i antirazuma.


* U knjizi najavljujete da je “Buđenje boginje“ prvi dio serije Put boginje. Hoće li knjige koje slijede biti koncepcijski slične “Buđenju boginje“? Koje nas teme očekuju u sljedećoj knjizi?

- Iz dana u dan, iz posta u post, iz reakcije u reakciju… jako je uzbudljivo pratiti kako “Boginja“ djeluje na svijest žena. One su nadahnute. Spremne za preobrazbe. Potaknute na djelovanje. Žene se bude… U tom smislu, Put se koncepcijski nastavlja slično, ali s puno dubljim uronima u pitanja odnosa žene prema partneru, djeci, pozivu, strastima, prirodi, životu, svojoj svrsi. To su uroni iz svijeta programa u svijet stvarnosti. Nekakav sinonim za stvarnost u ovoj knjizi je “dan“. Definiram ga kao prostranstvo svih mogućnosti koji svako jutro donosi poruku obnavljanja. Novi dan, nova ja.


* Održali ste dosad tri predstavljanja knjige “Buđenje boginje“ – na Sajmu Mystic i na Interliberu u Zagrebu te na Sajmu ezoterije u Rijeci. Kakva se publika okuplja na predstavljanjima? Kakvu komunikaciju ostvarujete s publikom? Može li se očekivati da će Put boginje jednog dana zaživjeti na predavanjima i radionicama?

- U vezi boginje je sve prekrasno: i knjige, i susreti, i druženja, predavanja, radionice, posebice vrtlarenje i šumovanje. Međutim, to su sve samo putokazi, a ne i stvarnost boginje. Boginju treba osjetiti. Treba je aktivno utjeloviti baš usred banalnosti svakodnevnice, i to posebice unutar onih situacija kada smo navikle reagirati kao babe. Zato je za iskustvo boginje savršena upravo situacija u kojoj si sad! To je ona situacija koju žene ne vole. Jer “sad“ je točka susreta sa sobom. A to je susret od kojeg se okreće glava, koji se protrčava i izbjegava! Jer same smo sebi neprihvatljive. Neadekvatne!

Zato se većina čitateljica Puta boginje pretežno prepoznaje u obrascima babuške. Ali, srećom, najveća babuška je potencijalno najveća boginja. Naime, u njoj je već stvoren, samo neiskorišten, kapacitet za ljubav i svjetlo.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više