“Dark Sonata“ – prva hrvatska horor grafička novela u kojoj likovi izgledaju poput Egipćana

Autor digitalne novele od 64 stranice na engleskom jeziku je Boris Benko, a specifičnost je “mračne sonate“ što manje izgleda kao strip, a više kao infografika. Benko nam otkriva zašto mu je trebalo pet godina da je nacrta, te kakve veze s njegovim likovima, Adamom i Annabel, imaju Dylan Dog i Edgar Allan Poe

Big 866 2897

Piše Tanja Tolić
Fotografije i ilustracije Arhiv Borisa Benka


Neočekivani telefonski poziv pretvorit će Adamov život u noćnu moru. Prije nekoliko dana nestala je ljubav njegova života, Annabel, a sada će ga niz bizarnih događaja najprije odvesti na groblje, a potom i u čudnu staru kuću. Adam polako shvaća da je sve moguće, ali i da ništa nije onakvim kakvim se čini... To je ukratko sadržaj grafičke novele “Dark Sonata“, hrvatskog ilustratora i autora Boris Benka (39), ujedno jedinstveni pothvat na ovim područjima. Benko, naime, svoju prvu grafičku novelu nije nacrtao rukom nego upotrebom vektorskog grafičkog softwarea. Drugim riječima, njegova mračna sonata manje izgleda kao strip, a više kao – infografika.

Pojam grafičke novele, objašnjava Benko, vezan je više uz američko tržište, gdje su uobičajeni stripovi s manjim brojem stranica u nastavcima, takozvani comic books, dok se grafička novela uglavnom veže uz cjelovite priče na većem broju stranica koje se ne objavljuju u nastavcima već čine zasebnu cjelinu. Ponekad je ovaj pojam vezan i uz objedinjeno izdanje nekoliko kraćih, žanrovski i tematski povezanih vizualnih priča. On voli i čita grafičke novele, a nada se da “Dark Sonata“, koja je zapravo horor priča, neće biti jedina koju će napraviti.

“Obično na grafičkim novelama, odnosno stripovima radi barem dvoje autora – tekstopisac i ilustrator, ponekad i više njih. Na projektu 'Dark Sonate' bio sam i u ulozi autora i u ulozi ilustratora“, objašnjava Benko koji je pomoć imao tek u prijevodu. Naime, “Dark Sonata“ objavljena je na engleskom jeziku, isključivo u digitalnom izdanju, a prijevod i editiranje napravila mu je Merita Arslani, novinarka i autorica tri romana, s kojom je niz godina radio u redakciji Jutarnjeg lista.

 

Boris je na “Dark Sonati“ radio ukupno pet godina! Na web stranici www.dark-sonata.com uspoređuje kako je za čitanje grafičke novele u prosjeku potrebno oko 30 minuta. Najviše vremena potrošio je na planiranje, pripremu, prikupljanje materijala, razradu priče, definiranje vizualnog stila, a potom je krenuo “pravi“ rad: za izradu samo jedne stranice novele (ukupno ih ima 64) trebalo mu je minimalno desetak radnih sati.


“Budući da dosta pažnje polažem na detalje u vizualnom smislu, događalo se da neke stranice radim više puta iznova. Samo sam naslovnicu izradio u nekih 15-ak verzija prije nego sam se odlučio za finalni oblik. Bilo je i noćnih i dnevnih smjena i rada na godišnjem odmoru“, objašnjava Boris koji je oženjen i otac preslatkih djevojčica, blizanki.

U “Dark Sonati“, rekli smo, ništa nije nacrtano rukom, već upotrebom vektorskog grafičkog softwarea – kombiniranjem i transformiranjem osnovnih geometrijskih oblika dobiven je jednostavan, pomalo ukočen “flat“ 2D stil. U cijeloj priči čitatelj zbog toga neće naići ni na jedan prikaz iz poluprofila: likovi su uglavnom postavljeni ili en face ili u profilu, na tragu starih egipatskih crteža.

“Zasad još nisam naišao na nešto slično, ali vjerojatno postoji negdje još netko tko razmišlja na sličan način. Vizualni stil koji sam koristio je, prije svega, ciljani odmak od standardnog stripovskog načina prikazivanja likova i radnje, isto se odnosi i na sadržajni dio. Nema superjunaka, redova mišića, mnoštva udaraca, borbe i slično. Sve je drugačije, radnja teče polako“, pojašnjava.

Ideja za “Dark Sonatu“ na početku je bila ideja za kratki film, slično jednoj epizodi “Zone sumraka“, ali ubrzo je shvatio da to neće biti moguće lako realizirati pa se na kraju odlučio za formu grafičke novele. Izdavač je L'Eprouvette Magique, tvrtka osnovana početkom ove godine u Karlovcu, zapravo kreativni laboratorij koji se bavi proizvodnjom vizualnog sadržaja. Digitalno izdavaštvo bit će tek jedna od njezinih aktivnosti. Dakle, sve veoma slično onome čime se Benko bavi već godinama.

Boris je, naime, više od deset godina bio na čelu malog, ali efikasnog odjela za dizajn, ilustracije i informacijsku grafiku u jednoj domaćoj medijskoj kući. Kako je globalna kriza uzimala maha, sve više se i njegov profesionalni angažman počeo okretati prema inozemstvu, što ga je dovelo do osamostaljenja i pokretanja vlastitih projekata. Zasad je, kaže, najuspješniji servis za produkciju informacijske grafike Infographic Box IDS, putem kojeg su on i suradnici u tri godine realizirali više od 250 projekata za renomirane klijente, međunarodne korporacije, medijske kuće, humanitarne organizacije i slično, uglavnom iz SAD-a, Velike Britanije i Australije. Radili su tako, primjerice, za IBM, Western Digital, Bloomberg, Goldman Sachs, Google, Red Bull, USA Today, The Huffington Post...

 

 

“Što se tiskanog izdanja tiče, malo ću pričekati i vidjeti kako će cijela stvar funkcionirati u digitalnom obliku, a zatim odlučiti hoću li ići i u tom smjeru. Vjerojatno ću izbaciti neku manju tiražu u tiskanom obliku za najzagriženije fanove, ako ih bude naravno“, kaže Boris i dodaje kako “Dark Sonata“ ima i svoju FB stranicu.

“Dark Sonata“, iako napisana i ilustrirana u žanru horora, nije namijenjena tinejdžerima nego odraslim čitateljima. Razlog je što je, između ostaloga, prepuna referenci i na neke od Benkovih uzora – književnih i glazbenih. Primjerice, Benko je veliki obožavatelj Edgara Allana Poea, a ako vas “Dark Sonata“ dok je čitate podsjeti na Dylana Doga, asocijacija vam neće biti pogrešna. Benko priznaje da i danas čuva čitavu kolekciju stripova o kultnom istražitelju nadnaravnog.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više