Debitantski roman Beatrice Salvioni "Zlokobna" priča je o ženskom prijateljstvu u Mussolinijevoj Italiji

Salvioni je svojim debitantskim roman zaradila laskave usporedbe s "Genijalnom prijateljicom" Elene Ferrante, izdavačka prava za "Zlokobnu" otkupljena u više od trideset zemalja, a priprema se i televizijska adaptacija

Large naslovna ilustracija

U Italiji 1935. godine Francesca svaki dan s mosta promatra djevojčicu koja se zadignute suknje i bosonoga igra uz rijeku s dvojicom dječaka. To je Maddalena, dijete iz skromne radničke obitelji, koju sumještani zovu Zlokobna govoreći da je ukleta i da donosi nesreću. No nešto prkosno i buntovno u toj djevojčici te duh nesputane slobode Francesci su, koja potječe iz buržoaske obitelji i odrasta okružena društvenim konvencijama, silno privlačni. Jedan spontani nestašluk bit će dovoljan da se između njih dvije rodi neočekivano prijateljstvo.

Dok u konzervativnoj provinciji prolaze osjetljivo mladenačko doba, Francesca uči koliko je važno glasno izražavati svoje misli i osjećaje. Ipak, u društvu u kojem vlada zakon jačega, a licemjerje izbija iz svih pora društvenih struktura, hrabrost dviju djevojčica često je na kušnji. Hoće li njihovo prijateljstvo preživjeti čak i kada je potrebno ustati protiv moćnika i zloporabe moći unatoč neodobravanju cijele zajednice? 



Tako počinje roman "Zlokobna" mlade talijanske spisateljice Beatrice Salvioni (Monza, 1995.) koja je svojim debitantskim romanom osvojila svjetsku književnu scenu te su izdavačka prava otkupljena u više od trideset zemalja, a priprema se i njegova televizijska adaptacija. Roman "Zlokobna" upravo je objavila nakladnička kuća Sonatina u prijevodu Deana Trdaka.

Beatrice Salvioni diplomirala je modernu filologiju na Katoličkom sveučilištu u Milanu, a pohađala je i studij kreativnog pisanja u poznatoj školi koju je u Torinu osnovao Alessandro Baricco, Scuola Holden. Za kratku priču "Il volo notturno delle lingue mozzate" osvojila je Nagradu Calvino (2021.), a dobitnica je i Nagrade Raduga (2021.).

Beatrice Salvioni

Njezin roman "Zlokobna" dobio je odlične kritike u talijanskim medijima. Primjerice, Corriere della Sera piše kako "mlada spisateljica svježim i uvjerljivim glasom gradi priču o intimnom i građanskom odrastanju i oslikava cijelu fresku likova svijetlo-tamnim tonovima. Njezinu naraciju karakteriziraju britak stil i još britkiji dijalozi." Il Sole 24 Ore smatra pak kako je “Zlokobna“ više romana u jednome. "Priča je to o prijateljstvu između dviju djevojčica koje odrastaju u žene, potom društveni i politički presjek Italije tridesetih godina u kojoj se nasilje potpiruje zahvaljujući licemjerju i gradića u kojima se glasine i predrasude uzimaju zdravo za gotovo. Ali to je prije svega propitivanje privida, fikcionalna reportaža o djeliću povijesti koji bi istodobno trebalo zaboraviti i ispripovijedati, ma koliko to bolno bilo."

Il Foglio roman Beatrice Salvioni uspoređuje s "Genijalnom prijateljicom" Elene Ferrante, a La Republlica piše: "Naizgled zlokobna protagonistica čiju pobunu pratimo kroz priču maleno je 'utjelovljenje pakla', jedna od onih opasnih pojava što bi u srednjem vijeku završile na lomači [...] Maddalena je uvjerljiv i topao lik koji izranja sa stranica toliko opipljivo da gotovo možemo osjetiti svaki njezin dah." (N. K.)

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više