Domaći roman godine "Zavičaj, zaborav", a debitantski "Anđeli će samo zaspati"

Pulski sajam knjiga objavio je ovogodišnje dobitnike Kiklopa, jedne od najuglednijih domaćih knjižnih nagrada. Zbirka priča Alice Munro dvostruki je dobitnik – za inozemno djelo i najbolji prijevod, a nagrada za životno djelo otišla je u ruke Predraga Matvejevića

Big 414 1341

Roman Ludwiga Bauera, "Zavičaj, zaborav", u nakladi Frakture, proglašen je danas najboljim hrvatskim proznim djelom 2011. godine, na 17. pulskom festivalu knjigu. Kiklopa za debitantski roman godine, jednu od najuglednijih domaćih knjižnih nagrada, dobila je pak Merita Arslani i njezin prvijenac "Anđeli će samo zaspati", kojeg je objavila Naklada Ljevak. Inozemnom knjigom godine proglašena je pak zbirka priča kanadske spisateljice Alice Munro, "Služba, družba, prošnja, ljubav, brak", koju je objavila Naklada OceanMore. Munro je ujedno i jedina dvostruka dobitnica na ovogodišnjoj dodjeli Kiklopa, jer je zbirka kratkih priča osvojila i nagradu za najbolji prijevod koji potpisuje prevoditeljica Maja Šoljan.

Nagradu za najbolju pjesničku zbirku godine dobila je Darija Žilić za "Pleši, Modesty, pleši", u nakladi zagrebačkog Algoritma, dok je u kategoriji knjige eseja Kiklop otišao u ruke Andree Zlatar i njezinog "Rječnika tijela: dodiri, otpor, žene", također u izdanje Naklade Ljevak, kao i debitantski roman godine.

Publicističkom knjigom godine proglašena je ona Nikole Batušića, "Četiri godišnja doba: memoarski putopisi", u izdanju Profila, a Kiklopa je za znanstvenu knjigu godine dobio Viktor Žmegač, za "Prošlost i budućnost 20. stoljeća: kulturološke teme epohe", u nakladi Matice hrvatske.

Slikovnicom godine proglašena je knjiga Sanje Pilić i Katarine Halužan "Maša i gosti", u izdanju Mozaik knjige, a knjigom godine za djecu i mladež "One misle da smo male" Julijane Matanović i Anke Dorić, također u nakladi Mozaik knjige.

Kiklopa za leksikografsko djelo godine dobio je Tomislav Ladan za svoj "Osmojezični enciklopedijski rječnik", u nakladi Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a urednicom godine proglašena je Irena Lukšić.

Kiklopa za životno djelo, što je trinaesta, počasna kategorija, dobio je pak Predrag Matvejević. "Nisam navikao na ovakve trenutke. Dobivao sam nagrade u svijetu, ali već dugo ne i u svojoj zemlji. Ovo je sajam susreta, susreta s pravim ljudima, zato mi je ova nagrada toliko draga. Ona je i ugledna, čime deprovincijalizira ovaj grad - grad na ovom graničnom prostoru, blizu Italije, u kojoj sam puno boravio. Zbog svega toga mi je ova nagrada toliko na srcu", rekao je Matvejević.

Ove se godine, nakon sedam dodjela, sajam oprostio od brončanih statua Kiklopa akademskog kipara i slikara Josipa Diminića, a za nove je "jednooke" bila zadužena pulska keramičarka i skulptorica Marina Orlić.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više