Društvena mreža za ljubitelje knjiga, Goodreads, dosegla 10 milijuna korisnika

Goodreads je lansiran u siječnju 2007. godine. Omogućuje svojim korisnicima da otvore profil i slažu virtualne biblioteke onoga što su pročitali, što čitaju ili planiraju pročitati. Knjige mogu i ocjenjivati te za njih pisati recenzije, slično kao na našoj stranici

Big 545 1809

Imajući na umu da je nastala u jednoj dnevnoj osobi, onoj Otisa i Elizabeth Chandler, društvena mreža za ljubitelje knjiga, Goodreads, prevalila je dugačak put i postigla veliki uspjeh – početkom ovoga tjedna njezini su osnivači objavili da broji 10 milijuna korisnika! Stranici je trebalo četiri i pol godine da dosegne 5 milijuna korisnika te samo 15 mjeseci da taj broj članova udvostruči. Naravno, članstvo je i dalje besplatno.

Stranica Goodreads lansirana je u siječnju 2007. godine, a iako nije bila prva takva (postojao je već LibraryThing koji je omogućavao korisnicima da katalogiziraju svoje bioblioteke online…), ipak je donijela nešto novo - omogućila je online osnivanje knjiških klubova, chatove i vrlo je skoro prerasla u vodeću stranicu na kojoj se “virtualno” raspravljalo o knjigama. U međuvremenu je zašla i u stvaran život pa njezini korisnici organiziraju razmjenu knjiga ili se sastaju uživo i jednako strastveno debatiraju o onome što su pročitali.

Danas je najveća grupa čitatelja na Goodreadsu ona koja raspravlja u skupini “paranormal romance” i “urban fantasy” koja broji 12.507 članova, a prva sljedeća je “sword & laser”, koja voli romane SF i fantastične tematike, a koja ima 11.395 članova. Neočekivano, poezija je peta najpopularnija grupa, s čak 7771 članom. Goodreads koji živi od reklamiranja knjiga danas zapošljava oko 30 ljudi, a svake sekunde dodaju šest novih knjiga na svoju stranicu. Katalog u ovom trenutku bilježi nevjerojatnih 360 milijuna knjiga.

Ljubav prema čitanju Otis Chandler vjerojatno ima zahvaliti svojem djedu koji je bio nakladnik Los Angeles Timesa. Svoj je, isprva mali biznis, bazirao na ideji kako je važno mišljenje običnih ljudi, osobito prijatelja, kad razmišljamo o novoj knjizi koju bismo pročitali. Osobna preporuka, dokazuje Goodreads, ima mnogo veći značaj od onih algoritamskih koje, primjerice, izračunava Amazon na temelju prijašnjih kupnji na svojoj stranici.

“Krenuli smo od ideje kako će prijateljska preporuka biti mnogo korisnija nego bilo koja druga”, objasnio je svojedobno Chandler. Svojim korisnicima omogućio je da na Goodreadsu otvore profil te dodaju knjige koje trenutno čitaju, one koje su pročitali, kao i one koje bi željeli pročitati. Uspjeg stranice dokazuje da nisu istinite tvrdnje kako ljudi danas manje čitaju ili kako je internet smanjio želju za čitanjem. Dapače, zahvaljujući stranici Goodreads čitanje se pretvorilo u popularnu online društvenu aktivnost, pa se i na mnogim Facebook profilima mogu vidjeti virtualne biblioteke pohranjene na Goodreadsu. Goodreads svojim korisnicima omogućuje i da ocijene i recenziraju knjige (slično kao i na našoj stranici, Najbolje knjige).

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više