Gitarist Keith Richards: Nakon što sam pao s palme, promijenio sam život

Autobiografija Keitha Richardsa, “Life”, vjerojatno bi imala i više od 500 stranica da se gitarist Rolling Stonesa može svega sjetiti. Od onoga što droga nije izbrisala, Richards je napisao sočnu knjigu u kojoj ne štedi Micka Jaggera, Johna Lennona, ali ni samoga sebe

Big 154 539

Piše Merita Arslani

Cijeli sam život posvetio tome da ne upadnem u nevolje i nevjerojatno kako sam uspio napraviti toliko pizdarija, jedna je od legendarnih rečenica Keitha Richardsa, gitarista Rolling Stonesa čija je autobiografija “Life” ovih dana ugledala svjetlo dana.

Izdavačkoj kući “Little, Brown & Co” isplatio se svaki od pet milijuna dolara kojeg su dali Richardsu za ovu knjigu u kojoj Richards bez skrupula, ograda, srama i zadrške govori o svojim danima na kokainu i heroinu, ženama, odnosu s Mickom Jaggerom i brojnim velikanima rock‘n’rolla koji su prodefilirali kroz njegov život. Ulomci iz knjige koji su objavljene u britanskim i američkim medijima pokazuju da je “Life” jedan od najiskrenijih i najboljih memoara u povijesti rocka. Uostalom, što drugo reći za knjigu u kojoj Richards detaljno opisuje svoja oblokavanja, kako je skrivao drogu po autima, kako je uspio zapaliti kupaonicu u kuĆi Hugha Hefnera... Knjiga bi imala sigurno i više od 500 stranica da se Richards može sjetiti svega što je radio posljednjih pedeset godina, iako je već u ovoj ponudio toliko priča i tračeva da mu se ono što je zaboravio spomenuti lako može oprostiti.

“Od svega što sam napisao, Mick Jagger je tražio da samo jednu stvari izbacim iz knjige, a to je priča kako je išao na satove pjevanja. Naravno da nisam htio to izostaviti. Istina je važnija od Jaggera”, piše Richards u knjizi, a Jaggeru je posvetio dosta prostora.

“Jaggera sam zvao Vaše Visočanstvo ili Brenda, a živjeti s njim je bilo kao da živite s nekom iritantnom pticom koja stalno krešti. Sve do sredine sedamdesetih naš je odnos bio odličan. Bili smo nerazdvojni i kao prijatelji i partneri. Međutim, onda je odjednom nešto puklo između nas i obojica smo otišli nekim svojim putem, neovisno o bendu. Mick je u to vrijeme postao nepodnošljiv, išao mi je na živce. Bio je užasno posesivan i imao sam osjećaj kao da ne želi da imam druge prijatelje osim njega. Činilo mi se da je Mick mislio da sam njegovo vlasništvo, a to mi se nimalo nije sviđalo. Ja već dvadeset godina nisam ušao u njegovu garderobu dok smo na turnejama”, priča Richards.

Richards i Jagger se znaju od kada je Richards imao samo osam godina i Richards navodi da je u prijateljstvu koje traje pedeset godina valjda normalno da dođe do zasićenja, iako ne propušta kazati da je Jaggerov karakter takav da je s njim nemoguće ostati u sjajnim odnosima. Richards se često i sprdao s Jaggerom, a naročito kada su u pitanju bile žene.

Naime, za Stonese je bilo nekako logično da povremeno dijele žene, što zaista nije bilo čudno jer je za njima stalno hodala horda obožavateljica, pa je bilo za očekivati da će s vremena na vrijeme završiti s istim ženama u krevetu. No, Richards tvrdi da su žene bile puno zadovoljnije s njim nego s Jaggerom, jer je imao “malog”, a to je znao zato jer su mu to rekle ljubavnice koje su prije Richardsa bile s Jaggerom. Jedna od njih je Marianne Faithfull, uz koju je zajedno s Richardsom vezana jedna od najvećih legendi šezdesetih.

“Marianne i ja smo bili u mojoj kući u Sussexu. Bila je to noć seksa i LSD-a. Odjednom je u kuću upala policija s nalogom za pretragu i naravno da su našli hrpu LSD-a. Kroz razne priče koje su se pričale o toj noći, ispalo je da je Marianne u trenutku kada je upala policija bila u nekakvoj kompromitirajućoj pozi s čokoladicama Mars. Naime, kada ste na LSD-u padne vam šećer i raste vam potreba za slatkim i zato smo imali gomilu čokoladica po krevetu. Sve ostalo što ste čuli o tim čokoladicama, da je Marianne s njima tko zna što radila, nije istina. Kunem vam se da ih je samo jela”, piše Richards, koji nije očekivao policiju na vratima te noći.

“Bio sam pun LSD-a i bio sam u takvom stanju da kada je policija pod punom opremom upala u kuću uopće nisam shvatio da je to policija. Mislio sam da je to neka grupa identično odjevenih patuljaka koji su se došli sa mnom igrati”, priznaje Richards.

Marianne Faithfull je u to vrijeme ‘hodala’ s Jaggerom, a Richardsova epizoda s njom je zapravo bila osveta Jaggeru. Par mjeseci ranije Richards je bio u vezi s njemačkom glumicom Anitom Pallenberg, kojoj se ubrzo Jagger počeo jako sviđati. Anita je prevarila Richardsa s Jaggerom, a iako Richards nikada nije bio ljubomoran tip, za ovo mu je ipak vratio.

“Uvijek smo se ‘klali’ oko žena. Marianne i Anita nisu bile prve, a naše borbe oko žena bile su kao nekakav rat između dva alfa mužjaka. Iskreno, i danas je tako.”

Keith Richards je prije trideset godina zadnji put probao heroin, dok se kokaina ostavio prije četiri godine kada je nadrogiran pao s palme na Fijiju. Morao je na operaciju glave i pritom su mu u lubanju ugradili metalnu pločicu. Od tada je, tvrdi, čist.

“Mnogi misle da sam i danas na drogama. Na heroinu sam zadnji put bio 1976., a do tada sam svaki dan konzumirao ‘koktel’ heroina i kokaina. Bio je to doručak šampiona. Kokain sam zadnji put uzeo na Fijiju. Kada sam pao s palme i skoro poginuo, bila je to poruka od Boga. A s njim nema šale”, ispovijeda se Richards, koji u knjizi otkriva tajnu kako je uopće uspio ostati živ nakon što je u sebe sasuo tone droge.

“Nije tajna samo u tome što sam imao dovoljno novca trošiti najkvalitetniji kokain i heroin koji se mogao naći na tržištu. Bio sam oprezan i nikada mi nije palo na pamet uzeti još koji gram viška da bi me više diglo. E, tih par grama viška je zajebalo mnoge. Samo, znate što? Slava je ubila puno više ljudi nego droga. Pa evo, Jimi Hendrix nije umro jer se predozirao. Njega je ubila slava”, tvrdi Richards.

Iako su dani dopa i koke iza njega, Richards se i danas šali na račun tih dana. Kaže kako je sada čist, ali da zapravo čeka da se izmisli neka nova droga koja bi njemu bila dovoljno interesantna da bi je probao.
“Spreman sam biti pokusni kunić kad nađu nešto što bi mi bilo zanimljivo za probati”, poručuje Richards.

Njihova turneja 1972. imala je nekoliko nadimaka, a najpoznatiji je onaj “Cocaine and Tequila Sunrise tour”. To je bilo vrijeme kada su Stonesi za turneje počeli rezervirati cijeli kat nekog hotela na kojem nikome nije bio dozvoljen pristup. Tako su imali potpunu privatnost i kontrolu nad onim što su izvodili po hotelima. S njima je cijelo vrijeme putovao i ‘doktor Bill’, koji je imao spremne sve moguće tablete koje su im trebale, a Bill je zauzvrat tražio samo jednu stvar - neograničen pristup obožavateljicama koje su Stonesi vodili sa sobom.

No, u Chicagu nijedan hotel nije imao dovoljno slobodnih soba za njih, pa ih je u svoj Playboy Mansion pozvao Hugh Hefner. Stonesi su tamo ostali tjedan dana, ali Richardsu se Hefnerova kućerina i nije previše svidjela.

“Stalno su oko nas hodale zečice, a mi smo se opuštali po saunama u kući. To je zapravo pravi bordel koji mi se nije pretjerano sviđao. Ali, Hefner je sigurno zažalio što je nas je uopće pozvao, jer smo mu ja i naš saksofonist Bobby Keys zapalili kupatilo. Sjedili smo na podu kupatila i slagali kokain na podu, a Bobby je odjednom shvatio da su kupatilo i soba u dimu. Međutim, nismo bili baš previše svjesni toga i nastavili smo slagati koku po podu, a onda se odjednom upalio protupožarni alarm. I dalje smo sjedili na podu, a u sobu je upalo Hefnerovo osoblje i počelo gasiti požar. Iskreno, nemam pojma kako je izbio i zbog čega”, kaže Richards.

Otprilike su tako izgledali dani kada bi Richards bio pun “smeđeg ili bijelog”, a ni u njegovoj kući nije nedostajalo sliČnih ekstravagancija kada su u pitanju droge. Redoviti gosti takvih “orgija” u njegovom domu su bili John Lennon i Yoko Ono.

“Lennon nikada nije napustio moju kuću a da ga nisu morali iznositi van. Sam nikada nije iz nje izašao. Jednom smo ga našli skroz ušlagiranog kako grli zahodsku školjku u kupaonici. Kada sam mu prišao da ga dignem, rekao mi je: ‘Nemoj, molim te. Pusti me još malo. Imaš predivne pločice’”, prepričava Richards, te navodi kako je Lennonu dao savjet kako da bolje svira gitaru.

“Rekao sam mu: ‘Čovječe, držiš gitaru previsoko. Nije ti to violina. Nije ni čudo što zvučiš bezveze dok sviraš!’”

Richardsov sin Marlon je inače i prijatelj Johnnyja Deppa, koji je često bio gost u njihovoj kući. Međutim, Richardsu je trebalo dvije godine da skuži da je to Depp. “Dvije godine sam mislio da je Depp diler mog sina. Onda sam jedan dan za ručkom sjeo, pogledao Deppa i rekao: ‘Jebote, pa ti si Edward Škaroruki!’”
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više