Ivana Bodrožić dobitnica Nagrade "Meša Selimović" za roman "Sinovi, kćeri"

Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije i njome se tradicionalno završavaju međunarodni književni susreti u Tuzli

Large ivana
Spisateljica Ivana Bodrožić

Hrvatska spisateljica Ivana Bodrožić jučer je za svoj roman "Sinovi, kćeri" dobila nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman 2020. godine u sklopu dvadesetih Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis. Nagradu joj je dodijelio peteročlani žiri u sastavu: Semezdin Mehmedinović (predsjednik), Senka Marić, Ivica Đikić, Milorad Popović i Mirjana Đurđević, a roman "Sinovi, kćeri" odabran je kao pobjednik od predloženih šesnaest romana za ovogodišnju nagradu "Meša Selimović". Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije i njome se tradicionalno završavaju međunarodni književni susreti u Tuzli.

Predsjednik žirija Semezdin Mehmedinović u obrazloženju odluke žirija između ostalog je rekao: "Ivana Bodrožić opisuje kolaps intime u porodici, opisuje društvo neslobode, opisuje prirodu konzervativnog sistema u kojem je drukčije i manjinsko izloženo nasilnoj kontroli isključivanja. Ova hrabra knjiga s brutalnom otvorenošću govori o problemima koji se uglavnom prešućuju, a književnost ih je nepravedno zaobilazila. Knjiga 'Sinovi, kćeri' je poziv na promjenu. U pitanju je hrabrost udružena s književnim darom."

Prilikom preuzimanja nagrade autorica je istaknula: "Osobno, vjerujem u književnost koja mijenja, vjerujem u lojalnost tekstu koji nas suočava sa svijetom u kojem živimo, i smatram da toj lojalnosti treba pretpostaviti svaku drugu. Raspadom zemlje u kojoj sam rođena i u kojoj su mnogi od nas živjeli, rekla bih da smo najviše od svega, pored ljudskih žrtava, ostali bez ljudskog dostojanstva, neovisno na kojoj strani smo bili. Upravo zato drago mi je što sam nagrađena baš ovom nagradom koja je jedina na tragu težnje za razumijevanjem, koja inzistira na našim sličnostima i zanemaruje male razlike."

U užem izboru bili su i romani "Kontraendorfin" Svetislava Basare, "Putujuće kazalište" Zorana Ferića, "Posavljak: Izvedeni iz kičmi" Amile Kahrović te "Mladenka kostonoga" Želimira Periša. Selektori šireg izbora, koji su predložili šesnaest romana za ovu nagradu, bili su Hadžem Hajdarević (za BiH), Vladimir Arsenić (za Srbiju), Jagna Pogačnik (za Hrvatsku) i Aleksandar Radoman (za Crnu Goru).

U romanu "Sinovi, kćeri" Ivana Bodrožić donosi priču o obitelji, ljubavi, tijelu, ženskosti i slobodi ispripovijedanu iz tri perspektive: jedne kćeri, jednog sina i jedne majke. Na momente lirski, a s izraženom dramskom napetošću koja se najbolje uočava u odnosu između majke i kćeri, ovaj nam roman donosi i priču o drugosti, prvenstveno drugosti u tijelu. Ukazuje i na neraskidivu vezu između naših privatnih sloboda, ljudskog dostojanstva i društvenih okolnosti te posredstvom empatije kao najvažnijim rekvizitom, razbija okove i otključava naše živote, zapretene obiteljske odnose i zabranjene ljubavi.

Ivana Bodrožić spisateljica je i pjesnikinja rođena u Vukovaru 1982. godine. Diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Već je njezina prva zbirka poezije "Prvi korak u tamu", objavljena 2005. godine, bila zapažena i nagrađena osvojivši nagrade Goran za mlade pjesnike na Goranovom proljeću i Kvirin Matice hrvatske, za najboljeg pjesnika/pjesnikinju do trideset pet godina, te je prevedena na španjolski jezik. Roman Hotel Zagorje, objavljen 2010. godine, također je ovjenčan brojnim nagradama: Josip i Ivan Kozarac, Kočićevo pero, Kiklop (najbolje prozno djelo u 2010. godini), Prix Ulysse (za najbolji debitantski roman s područja Mediterana). Prema motivima romana nastala je istoimena predstava – autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić – izvedena ove godine u Gradskom dramskom kazalištu Gavella.

Svoju drugu zbirku pjesama "Prijelaz za divlje životinje" objavila je 2012. godine, a 2014. izlazi joj zbirka kratkih priča "100% pamuk", za koju je dobila nagradu Edo Budiša za najbolju zbirku priča autora do trideset pet godina. Roman "Rupa", objavljen 2016. godine, proglašen je najboljim kriminalističkim romanom recentne domaće književne produkcije po izboru čitatelja (Nagrada Balkan Noir za 2017.), a njegovo se američko izdanje očekuje u proljeće 2021. godine. Zapažena zbirka pjesama "In a sentimental mood" izlazi 2017. godine, a prvi naslov za djecu, slikovnica "Klara Čudastvara" 2019. godine.

Roman "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić objavio je Corto Literary u imprintu Hermes. Roman je uvršten i u finale književne nagrade Tportala za najbolji hrvatski roman, sprema se i američko izdanje, a NSK ga je odabrala za listu 18 najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga, dizajn naslovnice i grafičko oblikovanje radila je Ivana Pamuković. (T. T.)

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više