Izložba Penguinovih naslovnica u Ljubljani, u galeriji Vžigalica, od 23. studenoga

U galeriji Vžigalica moći će se razgledati najbolje od najboljeg što su ilustratori i dizajneri kreirali za Penguin u proteklih 10 godina. Izložba je nastala na temelju knjige “Penguin 75” koju je uredio Paul Buckley, kreativni direktor Penguina

Big 166 608

Sir Allen Lane bio je vizionar još prije 75 godina. Njegove visokokvalitetne, a opet iznimno jeftine knjige, u mekom izdanju, preživjele su do današnjih dana, a uspjeh njegove nakladničke kuće, Penguin, dokazuje, već više od sedam desetljeća, kako postoji masovna publika za ozbiljne knjige. Naravno, pod uvjetom da nisu skupe.

Uspjehu Penguin, danas je jasno, uvelike su doprinijele i njegove naslovnice – šarene, duhovite, odvažne, prelijepe, moderne, vizionarske, kao i sam Lane.

Kako bi obilježio 75. obljetnicu Penguin Booksa, dugogodišnji kreativni direktor Penguina Paul Buckley odabrao je 75 najljepših naslovnica iz proteklog desetljeća i ukoričio ih u knjigu “Penguine 75: Designers, Authors, Commentary (the good, the bad…)”, koja je objavljena ove godine. Knjiga ne govori samo o naslovnicama, nego i o jednostavnim i složenim, zabavnim i tragičnim pričama iza dizajna, kao i o tome kako se odabire konačna naslovnica između, nerijetko, i 20 predloženih vizualnih rješenja. Što je dobro, a što nije? Koja je bila ideja ilustratora ili dizajnera? O čemu je autor razmišljao? Knjiga tako uključuje i komentare pisaca kao što su Paul Auster, David Byrne, Elizabeth Gilbert, Hanif Kureishi i mnogih, mnogih drugih.

“Listajući ovu kolekciju dizajna, trebalo bi biti jasno da štogod fokus grupe govorile o kupcima knjiga i kako ih je svakim danom sve manje, dizajneri, usprkos njihovoj krhkosti, sigurno su sofisticirana bratija. Dok su nekad tipografija i ilustracija zajedno surađivale na tome da upropaste narativni moment, i prije nego bi knjiga bila otvorena, slovo i slika danas djeluju neovisno, nagovještavajući raspored, osjećaj ili klizavo stanje uma, sve harmonično s naslovom knjige (ili očekivanjima što bi naslov mogao sugerirati). Takav neopisiv pristup dizajnu, više je nego ikad prije u skladu s visokim stremljenjima literature…”, napisao je u predgovoru knjige Chris Ware.

“Izdavači i urednici naučili su slušati kuknjavu art direktora i dizajnera o tome kako se njihovi najbolji radovi zanemaruju. Također su navikli slušati i kuknjavu pisaca kako nema šanse da je dizajner pročitao njihovu knjigu i kako će ta očajna naslovnica sasvim sigurno upropastiti njihovu karijeru. A onda ti nesretni urednici i nakladnici moraju nježno navigirati između ove dvije skupine, nadajući se dobrom ishodu za sve. Predivan dizajn prolazi. Uskoro slijedi masovna prodaja knjige. Vjerojatno. Ali ne zapravo. Dobro, ponekad. Ali nikad tako često koliko bismo htjeli”, napisao je u predgovoru knjige Paul Buckley.

Sve te predivne naslovnice sada dolaze u naše susjedstvo. Paralelno s knjigom, Penguin Group i Emzin Institute organizirali su i istoimenu izložbu grafičkog dizajna “Penguin 75”, koja se otvara u utorak, 23. studenoga, u Ljubljani, u galeriji Vžigalica, Trg francoske revolucije 7. Izložba će se moći razgledati do 15. prosinca, od utorka do nedjelje, od 10 do 18 sati, pa ako ste u Ljubljani, svakako navratite!

Obavezno pogledajte galeriju Penguinovih naslovnica (kliknite na fotografiju)!
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više