Lara Mitraković - Prvi prozak usred balkanske turneje Grupe 90+

Na festival Prvi prozak na vrh jezika Lara Mitraković stigla je s nagradom "Zdravko Pucak", koju dodjeljuje Grad Karlovac

Big 1124 3488

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar

Od Visa do Karlovca bio je dug put za Laru Mitraković, koja je kao gimnazijalka počela objavljivati u viškom glasilu Matice hrvatske "Hrvatska zora", a zatim u zbirkama književne grupe Poeziranje, časopisima Mogućnosti i Zarez sve do zbornika "Hrvatska mlada lirika 2". Na festival Prvi prozak na vrh jezika Lara Mitraković stigla je s nagradom "Zdravko Pucak", koju dodjeljuje Grad Karlovac.


* Osvojili ste nagradu karlovačkog ogranka Matice hrvatske "Zdravko Pucak" čije je laureate književni teoretičar Krešimir Bagić nazvao pucakovcima. Primjećujete li neke zajedničke osobine vaše poezije i poezije dosadašnjih dobitnika?

- Iskreno, od svih dobitnika "Pucaka" susrela sam se samo s poezijom Perice Dujmovića, Šime Majić i Maje Urban. Rekla bih da smo različiti u svojoj sličnosti, ako se mogu tako izraziti. Većinom je tu riječ o slobodnome stihu, izbjegavanju interpunkcije, neologizmima, motivima iz svakodnevice, humoru i sl., ali i dalje svatko od nas njeguje zaseban i prepoznatljiv stil.


* U jednom ste od intervjua primijetili kako je u nagrađenoj zbirci "Brojenje pogrešaka" dosta pjesama o otoku. Koliko vas je odrastanje na otoku odredilo? Koliko vam danas znači Komiža?

- Do samog slaganja pjesama u cjeline nisam shvatila o koliko se velikom broju pjesama radi. Otok je uvijek barem podsvjesno dio mene, takav način života ostane pod kožom, nekad kao dobra stvar, ali istovremeno i zloćudni tumor. Otok kao blagoslov i prokletstvo u jednom. Komiža je za mene centar mira gdje uključim autopilot i odmorim se od mjeseci zagrebačkog asfalta. Sigurna sam da ću joj se zauvijek vraćati.


* Pišete od petog razreda. Otkad šaljete poeziju na natječaje? Što je bio poticaj da se počnete javljati na natječaje?

- Pišem od petoga razreda osnovne, ali bih rekla da se time ozbiljnije bavim posljednje tri godine otkad sam počela više promišljati o postupcima, leksiku i sintaksi, više čitati, dakle općenito više raditi na poeziji. "Pucaka" smatram svojim prvim natječajem zato što je to prvi natječaj na koji sam poslala rukopis koji je bio smisleno složen. Prije toga sam bila poslala rukopis na Goranovo proljeće, ali njime nisam bila zadovoljna.

Teško mi je odrediti što me je točno potaknulo na javljanje na natječaje, vjerojatno je to bila želja za reakcijom na tekstove - kakva god ona bila - čisto da dobijem odgovor na pitanje ima li uopće smisla nastaviti s time što radim ili nema. Što ne znači da bih bila prestala pisati u slučaju da se poezija nikome nije svidjela, ali bih je u tom slučaju ubuduće zadržala za sebe.


* Članica ste književne grupe 90+. Koje su prednosti članstva u grupi? Koji su vam zajednički ciljevi?

- Prednosti članstva u grupi su velike, imate 4-5 (i više) bliskih ljudi koji stalno čitaju vaše radove i daju vam konstruktivne kritike. Osim komentiranja radova, preporučujemo si knjige, a i s vremenom smo postali jako dobri prijatelji, što značajno olakšava zajednička čitanja i "turneje". Trenutni ciljevi su nam dovršiti balkansku turneju - krajem ovoga tjedna čitamo u Beogradu i Novome Sadu - i biramo rukopise za zbornik 90+ za koji se nadamo da će ugledati svjetlost dana sljedeće godine.


* Studirate kroatistiku i sociologiju u Zagrebu. Zašto kroatistika, zašto sociologija? Kakvi su planovi nakon fakulteta?

- Kroatistika je ljubav iz osnovne škole, oduvijek sam znala da ću to studirati, a sociologija je došla naknadno, više slučajno jer nisam upala na komparativnu književnost, ali na kraju nisam požalila jer me je oblikovala u jednom potpuno drugačijem smjeru, što je na kraju isto utjecalo na motive i način razmišljanja u poeziji. S obzirom na situaciju u književnosti i državi općenito, trenutno mi je lakše ne razmišljati o planovima nakon faksa, ali ipak dijelom živim u nadi da će se stvari već složiti kako treba.


BIOGRAFIJA
Lara Mitraković rođena je 1992. u Splitu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je na otoku Visu. Studira kroatistiku i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poezija joj je objavljena u "Hrvatskoj zori", glasilu Matice hrvatske Vis, u dvije zbirke književne grupe Poeziranje - "Poeziranje" i "ODgovori", časopisu Mogućnosti, časopisu Zarez te u zborniku Društva hrvatskih književnika "Hrvatska mlada lirika 2". Godine 2016. pobijedila je na natječaju za hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca "Zdravko Pucak" rukopisom "Brojanje pogrešaka". Članica je mlade književne grupe 90+.



Lara Mitraković gostuje u sklopu trećeg festivala Prvi prozak na vrh jezika koji se održava u Zagrebu od 7. do 9. lipnja. U četvrtak, 8. lipnja, u caffe baru "U dvorištu", Jurja Žerjavića 7/2, u 20.30 sati, predstavit će se zajedno s dobitnicom nagrade Ulaznica Mimom Juračak.

Više o festivalu možete doznati na FB stranici www.facebook.com/ppnvj/ ili na stranici Kultipraktika kultipraktik.org/index.php

 


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više