László Krasznahorkai danas u Zagrebu predstavlja novu knjigu

U sklopu Festivala europske kratke priče s Lászlóm Krasznahorkaijem danas u 19 sati u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema razgovarat će Petar Milat. Razgovor se vodi na mađarskom uz simultani prijevod na hrvatski

Big 1215 3639

Kultni pisac i scenarist, dobitnik više najprestižnijih svjetskih književnih nagrada, među kojima i nagrade Man Booker International, László Krasznahorkai je sasvim sigurno jedan od najoriginalnijih svjetskih autora današnjice. U Hrvatskoj mu je upravo objavljena upravo izlazi nova knjiga „Uvijek za Homerom“ (MAMA Zagreb i Booksa), priča o priči koja stoji u temelju naše civilizacije, savršena za razgovor o temi ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče, homo narransu. U sklopu Festivala europske kratke priče s Lászlóm Krasznahorkaijem danas u 19 sati u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema razgovarat će Petar Milat. Razgovor se vodi na mađarskom uz simultani prijevod na hrvatski.

Program Festivala europske kratke priče jučer je počeo i u Rijeci, a u nastavku teksta donosimo detaljan raspored događanja u oba grada.ČETVRTAK, 6. LIPNJAZAGREB


18 sati
STRIP-RAZGOVOR U DVA KVADRATA
Helena Janečić, Irena Jukić Pranjić

Helena Janečić za svoje priče koristi jezik američkog i talijanskog mainstream stripa kako bi govorila o temama koje uglavnom ne pripadaju žanrovskim okvirima stilova iz kojih proizlaze. Superjunački strip parodira kroz svoju junakinju Horny Dyke, koja nadnaravne moći koristi kako bi damama u nevolji pomogla da, recimo, operu prozore, a zatim ih privila u svoje naručje, kako već priliči kada su u pitanju oni koji spašavaju i one koje su spašene, osvjetljavajući mnoge aspekte suvremenog queer diskursa.
KLUB BOOKSA, FRA GRGE MARTIĆA 14D, ZAGREB


19 sati
PREDSTAVLJANJE KNJIGE: Uvijek za Homerom
László Krasznahorkai

Na poziv svojeg hrvatskog izdavača, u jesen 2016. László Krasznahorkai otputovao je u Dalmaciju. „Uvijek za Homerom“, novela koju je tom prilikom napisao, priča je nadahnuta mediteranskim krajolikom, ali i djelima njegovih prijatelja – crtežima Maxa Neumanna i bubnjarskim solažama Elija Keszlera. Oba su umjetnika potom na Krasznahorkaijevu novelu odgovorila svojim radovima te tako „Uvijek za Homerom“ čini jedinstveni triptih ili spoj književnosti, slikarstva i glazbe. Rezultat suradnje uglednih suvremenih umjetnika, „Uvijek za Homerom“ dokument je neprekidnog eksperimentiranja, u mnogočemu nalik Odisejevu nemirnom putovanju.
MODERIRA: PETAR MILAT
KAPTOL BOUTIQUE CINEMA, NOVA VES 17, ZAGREB20.30 sati
ČITANJE: Pjesničke priče
Marija Andrijašević, Miroslav Kirin, Suzana Matić, Antun Zlatko Stolica, Marina Šur Puhlovski

Kakve priče pišu pjesnici? Podrazumijeva li pjesnički background određene supermoći ili pak superprobleme kada se stupi na tlo proze, makar i kratke? Je li kratka priča bliža romanu, po logici proznog srodstva, ili pjesmi – po logici preciznosti, jezika, ritma? S petero autora o teoriji i praksi bivanja između poezije i kratke priče razgovara nagrađivani pjesnik i prozaik Miroslav Mićanović.
MODERIRA: MIROSLAV MIĆANOVIĆ
VINYL, BOGOVIĆEVA ULICA 3, ZAGREB
RIJEKA


19 sati
RAZGOVOR: Pisci i migracije
Andrés Neuman, Antonio Ortuño

U početku bijaše migracija. Ne samo ona koja je nakon Španjolskog građanskog rata roditelje Andrésa Neumana odvela u Argentinu, a roditelje Antonia Ortuña u Meksiko − već i one kojima se njih dvojica u svojim djelima vraćaju: migracija kao nužda, kao potreba, kao izbor, možda i kao sudbina. Dobitnici prestižnih nagrada, autori koje je ugledni časopis Granta proglasio ponajboljim novim romanopiscima španjolskog jezika govore o granicama i prelascima, u književnosti i izvan nje.
MODERIRA: ELA VAROŠANEC
OMLADINSKI KULTURNI CENTAR PALACH, KRUŽNA UL. 8, RIJEKA20.30 sati
LITERARY EUROPE LIVE PLUS
ČITANJE I DODJELA NAGRADE FEKP19 – NATJEČAJ ZA KRATKU PRIČU ZA MLADE AUTORE
HOMO NARRANS

Senko Karuza (HRV), Dunja Matić (HRV), Colum McCann (IRL/USA), Semezdin Mehmedinović (BiH/USA), Andrés Neuman (ARG/ESP), Adania Shibli (PSE)
OMLADINSKI KULTURNI CENTAR PALACH, KRUŽNA UL. 8, RIJEKA

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više