Muški pjesnički blok na Besplatnim elektroničkim knjigama: Bajsić, Bulić, Glamuzina, Katunarić, Šodan…

Besplatne elektroničke knjige upravo su objavile sedam novih besplatnih pjesničkih naslova suvremenih hrvatskih pjesnika. Objavom novog bloka čitateljima su na mrežnim stranicama projekta BEK na raspolaganju čak 139 pjesničkih zbirki i izbora iz opusa

Large mu%c5%a1ki pjesni%c4%8dki blok 2022
Foto: Besplatne elektroničke knjige

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) ovogodišnji muški pjesnički blok sa sedam novih naslova: "Pobuna obješenih" Tomice Bajsića, "100 komada" Vlade Bulića, "Je li to sve" Drage Glamuzine, "Nominativ" Hrvoja Jurića, "Znak u sjeni" Dražena Katunarića, "Café Apollinaire" Damira Šodana i "Mrtvom je jasno" Ivana Zrinušića. S ovim naslovima zainteresiranim čitateljima besplatno je dostupno ukupno 278 od 312 dosad objavljenih. Novi naslovi su objavljeni uz financijske potpore Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

 

Tomica Bajsić

Zbirka "Pobuna obješenih" upečatljiv je spoj lirskih i putopisno-proznih tendencija pjesništva Tomice Bajsića; prevladavajuće stvarnosnog registra, putopisni subjekt njegove poezije prolazi kako egzotičnim krajevima, tako i bližom i daljom osobnom, nacionalnom i globalnom poviješću, mitologijom, iskustvom.

 

Vlado Bulić

Bulićeva zbirka stihova, naslovljena "100 komada", dobila je Nagradu SC-a za prvu knjigu, a po ocjeni Branka Maleša, riječ je, uz svojedobnu zbirku Tatjane Gromače, o jednoj od najboljih prvih knjiga poezije s kraja prošlog i početka ovog stoljeća.

 

Drago Glamuzina

Stihovno bilježeći ponekad dramatične, ponekad posve uobičajene fragmente iz obiteljske svakodnevice, Glamuzina stalno miješa dnevno i oduhovljeno, što podcrtava neke nove smjerove njegova poetskog nacrta, ostajući dakako i dalje vjeran strategiji koju uglavnom prepoznajemo kao jednu od inačica lirske neoegzistencije, ističe u svom osvrtu na zbirku "Je li to sve" Marko Pogačar.

 

Hrvoje Jurić

Goranom za mlade pjesnike nagrađena zbirka "Nominativ" Hrvoja Jurića pojavljuje se četvrt stoljeća nakon uknjiženja u svojem izvornom, dosad neobjavljenom obliku, kako ju je autor u početku zamislio. Svojim postrazlogovskim neoegzistencijalizmom, s elementima ekspresionizma, Jurićev lirski i proznolirski svijet unosi svježinu u domaće pjesničko polje, ali se potvrđuje i kao jedan od preteča suvremenih poetičkih strujanja.

 

Dražen Katunarić

Možda najveća privlačnost najrecentnije pjesničke zbirke Dražena Katunarića "Znak u sjeni" (dobitnik Nagrade "Dragutin Tadijanović" Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti), krije se u njezinoj raznovrsnosti: ciklusi u koje je podijeljena "u znaku" su elemenata, pa se tako mijenja i fokus Katunarićevih pjesama. Iako su sjećanje i prolaznost, važni motivi teksta, Katunarićev se znak, pored ostalog, "igra" i "putuje", pa ćemo u zbirci pronaći bilješke s dalekih lutanja, kao i nekoliko razigranijih, dosjetljivih sastavaka.

 

Damir Šodan

Pišući o Šodanovoj zbirci "Café Apollinaire" Sanjin Sorel ističe kako su rijetke knjige koje iznenađuju lakoćom, a da su miljama daleko od brbljanja o svakodnevnim banalijama; knjige koje još uvijek njeguju kultiviranost, koje se ne iscrpljuju u tautologijama, one gotovo da su arhaične, no utoliko su poželjnije, namijenjene pažljivijem čitatelju.

 

Ivan Zrinušić

"Mrtvom je jasno", kao uostalom i sve druge Zrinušićeve poetske zbirke i proze, upečatljivi su, u domaćem pjesničkom polju možda najuspjeliji komadi neobitničke poetike; izravnost, ironija, lirska sažetost i stvarnosna narativnost neka su od najvidljivijih obilježja ove poezije.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više