Nobelovu nagradu za književnost u 2016. godini dobio Bob Dylan

Glazbenik Bob Dylan postao je 259. Amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu i prvi nakon Toni Morrison, 1993. godine, koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost. Dylan je deveti Amerikanac koji je osvojio tu nagradu, otkako je ustanovljena 1901. godine

Big 1057 3305

Glazbenik Bob Dylan postao je 259. Amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu i prvi nakon Toni Morrison, 1993. godine, koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost. Dylan je deveti Amerikanac koji je osvojio tu nagradu, otkako je ustanovljena 1901. godine.

Od Amerikanaca, Nobelovu nagradu za književnost dosad su osvojili Sinclair Lewis (1930), Eugene Gladstone O'Neill (1936), Pearl Back (1938), T. S. Eliot (1948), William Faulkner (1949), Ernest Hemingway (1954), John Steinbeck (1962) i Toni Morrison (1993).

Izbor ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost iznenadio je dio javnosti, jer se Dylan primarno percipira kao pjevač, a manje kao pjesnik. Kao najveći favoriti prije objave dobitnika isticani su kenijski književnik Ngũgĩ wa Thiong'o, Haruki Murakami i sirijski pjesnik Adonis.

U obrazloženju dodjele Nobelove nagrade za književnost Bobu Dylanu stoji kako ju je dobio "jer je stvorio novi poetski izraz unutar velike američke pjesničke tradicije". Dylan je dugo bio na popisu favorita za Nobelovu nagradu za književnost, no njegovo ime na listi uglavnom se u javnosti doživljavalo kao jedna od najdugovječnijih šala na račun dodjele Nobelovih nagrada.

Prošle godine Nobelovu nagradu za književnost dobila je Bjeloruskinja Svetlana Aleksievič. (N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više