Otkrivena kabala: kako egoizam zamijeniti altruizmom

Kabala je vrlo kompleksna mudrost i stara oko 5000 godina, a svoje tajne čuva u knjizi Zohar, knjizi u kojoj je dekodiran Stari zavjet. Po kabalističkom učenju, Stari zavjet nije samo knjiga sa zanimljivim pričama; svaka od tih priča je kod čije se pravo značenje nalazi duboko u svakom hebrejskom slovu i njihovim kombinacijama

Big 64 262

Piše Danijela Gašparović

Što se to događa oko nas? Globalna kriza vreba na svim razinama, raspadaju se moćni ekonomski sustavi, tope se ledenjaci, vulkani prizemljuju avione, potresi urušavaju gradove kao kule od karata, brakovi nestaju poput Titanika, depresija i stres svojim ljepljivim prstima modeliraju nas u bezumnu masu i mi, tako izbezumljeni, trčimo u svojim rutinama i sve više ostajemo bez daha. I, naravno, ako preživimo sve te apokalipse, tsunamije i mrgodne šefove, uvijek je tu, u blizini, neki Bin Laden da nas posjeti kako naši životi mogu biti znatno kraći nego što smo prvobitno očekivali.

Jedna drevna kineska uzrečica kaže: "Kada želiš nekoga prokleti reci mu: 'Dao Bog da živiš u zanimljivim vremenima!'" Izgleda da živimo u vrlo "zanimljivim“ vremenima, ali čini se da ova kriza ne proizlazi zbog tamo nečega izvana, ona je samo odraz onoga što se događa u nama.

Znam, sad odmahujete glavom i negodujete, mrmljate sami sebi u bradu kako je to nemoguće, kako ste vi samo jedan mala, jadna kap u ovom moru i za ništa niste krivi!

A je li baš tako?

Sve se više ljudi okreće sebi postavljajući pitanja: "Tko sam u stvari ja? Što je moja svrha, što je moja stvarnost i što je stvarnost uopće? Ima li život nekih pravila ili je sve ovo samo igra sudbine?“ I pitanja sežu u nedogled. Knjiga "Otkrivena Kabala" Michaela Laitmana pokušava odgovoriti upravo na ova pitanja, otkrivajući mudrost kabale, uvid u novu mogućnost sagledavanja života ili, kako sam autor knjige kaže, mogućnost da bar nakratko zavirite u beskonačnost.

Dr. sc. Michael Laitman magistrirao je biokibernetiku i stvarao je uspješnu znanstvenu karijeru, okrećući se kabali (kao mnogi veliku umovi - od Platona, Leonarda ili Newtona) kako bi produbio svoja znanstvena istraživanja. Doktorirao je filozofiju i kabalu na moskovskom Institutu za filozofiju Ruske akademije znanosti. Njegovi dobri prijatelji su mnogi poznati kvantni fizičari, matematičari i ostali tragači za integralnom teorijom svega koja će, kako oni vjeruju, napraviti smislenu sintezu duhovnosti i znanosti.

U ovoj knjizi nećete naći nikakav skriveni misticizam, veliku magiju ili površnu slatkorječivosti new age literature, umotanu u boje konzumerizma i opću prihvatljivosti, kao što je slučaj s hit-knjigom "Tajna“. Ova knjiga nije napisana s ciljem da vam se svidi, da je čitate radi zabave, odmaka od stvarnosti ili razbibrige. U njoj nema ništa tako slatko i umirujuće. "Otkrivena kabala“ vrlo koncizno i suštinski objašnjava osnovne postavke kabale, vodi nas na put nastanka svijeta i otkrivanja smisla života. Na zadivljujuće britak i umno razigran, gotovo znanstveni način, Laitman je sažeo ovu veliku mudrost na tek stotinjak stranica, tražeći od nas punu pažnju i jednako tako otvoreni um kako bi posložili sve kockice u jednu veliku sliku koja će nam se otkriti na kraju.

Sama kabala je vrlo kompleksna mudrost i stara oko 5000 godina, a svoje tajne čuva u knjizi Zohar, knjizi u kojoj je dekodiran Stari zavjet. Po kabalističkom učenju, Stari zavjet nije samo knjiga sa zanimljivim pričama; svaka od tih priča je kod čije se pravo značenje nalazi duboko u svakom hebrejskom slovu i njihovim kombinacijama.

Kabala tvrdi kako nema slučajnosti, sve što se događalo i što će se ikada dogoditi ima smisla i svoje zakone, postoji uzrok i posljedica. Govori nam da je Priroda (što je sinonim za Stvoritelja) cjelovita, altruistična i jedinstvena, a mi ne samo da moramo razumjeti njene zakone, nego moramo i tu razinu postojanja ugraditi u same sebe ako želimo dostići pravu svrhu postojanja i beskonačno zadovoljstvo.

No ova knjiga nam ne prizemljujem samo filozofiju kabale, uopćene zakone Prirode. kada shvatimo te principe djelovanja, fokus se okreće otkrivanju rješenja kako izaći iz ove lažne slobode u kojoj smo svi zarobljeni. Postajemo svjesni da smo vođeni načelom užitka i boli, odnosno snažnom voljom za primanjem koju egoizam drži u svojim rukama. Ako naučimo „deaktivirati“ svoj egoizam, obnoviti prvobitnu vezu sa Stvoriteljem, Laitman nam vrlo jasno osvjetljava ideju da ćemo, bez sebičnosti, ponovno otkriti jednakost forme s Njim, kakva već postoji u duhovnom svijetu. Obustavljanje egoizma u ime altruizma početak je našeg uspona duhovnim ljestvama i početak procesa ispravljanja.

Kada zatvorimo zadnju stranicu knjige postaje nam sasvim jasno zašto nam se događaju sve one stvari nabrojene na početku, a jednako tako više ne možemo zanijekati vlastite postupke i našu ulogu u ovoj egoističnoj paradi trenutnih zbivanja.

A ako ne vjerujete svemu ovome, nema veze, bogatiji ste za jedno saznanje. U međuvremenu, dok ne nađete nešto bolje, ipak razmislite - altruizam nije nikome donio ništa loše; treba pokušati. Možda negdje veliki blistavi osmijeh čeka da ga otkrijete! Bilo bi šteta propustiti ga zbog tvrdoglavosti vlastitog ega. Zar ne?
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više