Ovogodišnji Festival europske kratke priče otvara Hanif Kureishi

Dvadeset prvi FEKP traje od 5. do 10. lipnja, a program se odvija u Zagrebu i Zadru. U šest dana o glavnoj temi festivala, promjenama, razgovarat će četrdeset četvero autorica i autora iz deset država

Large hanif 2

Tema ovogodišnjeg, 21. Festivala europske kratke priče (FEKP) su promjene, a u šest dana – od 5. do 10. lipnja u Zagrebu i Zadru – o njima će razgovarati 44 autorica i autora iz deset zemalja. U različitim zagrebačkim i zadarskim prostorima kulture, najavljuju organizatori, saznat ćemo koliko se promijenio svijet za autore i autorice, koliko su se promijenili sami autori i, na koncu, što se dogodilo s književnosti u (post)pandemijskom vremenu. FEKP otvara Hanif Kureishi 5. lipnja, u 20 sati, u zagrebačkom Petom kupeu, a Roman Simić s njim će razgovarati o tome što se zaista dogodilo posljednjih nekoliko godina.

Festival europske kratke priče ne bježi od spajanja proze s drugim oblicima umjetnosti, a ove je godine naglasak na spajanju likovnosti, muzike i kratke priče. Tako će posjetitelji na otvaranju, nakon razgovora s Kureishijem, kroz maštu i kist Danijela Žeželja te muziku braće Sinkauz i Marca Quarantotta spoznati kako priča, slika i glazba surađuju. Također, Andrija Škare, pisac, novinar i kroničar vremena, u četvrtak, 9. lipnja, u Malom pogonu Tvornice kulture na FEKP će dovesti svoj poznati program Slušaj me, u kojem će pisci pričati o svojim najdražim pjesmama, a publika će ih imati priliku i čuti. 

 

Katarina Brajdić, Roman Simić, Tomislav Kuzmanović i Korana Serdarević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg FEKP-a

Talijanski pisac Andrea Bajani objasnit će na koliko se načina sve može napisati autobiografija, dok će islandsko-palestinski autor Mazen Maarouf otkriti što su to točno šale za snajperiste i zašto mu je upravo to naslov knjige. FEKP će ugostiti i jednu od najuzbudljivijih francuskih autorica (usto i dobitnicu Goncourtove nagrade), Jakutu Alikvazović, a predstavit će se i Patricia Esteban Erlés svojim fantastikom i začudnošću prožetim kratkim pričama.

Program pod nazivom "Regija i ja: Me & Yu", koji će moderirati Boris Postnikov, okupit će jaku regionalnu ekipu koja će se predstaviti i na večernjim čitanjima – dolaze Rumena Bužarovska iz Skopja, Lejla Kalamujić iz Sarajeva, Danilo Lučić iz Beograda i Lana Bastašić. Riječ je o hvaljenim autoricama i autorima koji su se proslavili izvan granica svojih zemalja, svi su objavljivani i čitani u Hrvatskoj i svi su vrlo aktivni u književnom polju – Lana Bastašić jedna je od osnivačica škole književnosti Bloom u Barceloni i katalonskog književnog časopisa; Rumena Bužarovska koautorica je i suorganizatorica večeri pripovijedanja ženskih priča, Danilo Lučić urednik je portala i časopisa, a Lejla Kalamujić je queer autorica i dobitnica mnogobrojnih književnih nagrada. Domaće boje branit će vrsni pisci kao što su Želimir Periš, Dalibor Šimpraga, Ivica Đikić, Marija Andrijašević, Ivan Jozić, Dinko Kreho, Espi Tomičić, Senko Karuza, iz Zadra stižu Igor Eškinja, Iva Pejković i Staša Aras, a predstavit će se i mlade nade Lucija Butković, Marija Katalinić, Luca Kozina i Marina Negotić.

 

U kontekstu mladih autora svakako valja istaknuti ovogodišnji natječaj za najbolju priču za mlade koju FEKP provodi u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU u okviru Europske godine mladih. Godina 2022. proglašena je Europskom godinom mladih, čime Europska unija želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti te mladima približiti prilike koje im nude europski programi E+, ESS i Kreativna Europa. Širom Hrvatske registrirano je već preko 150 događanja, a sva događanja u okviru kampanje Europska godina mladih mogu se pronaći na Europskom portalu za mlade.

Jedno od njih je i FEKP-ov natječaj za kratku priču; čijim žirijem predsjedava književnica Korana Serdarević, a koji čine još i pisci, urednici i književni kritičari: Stjepan Balent, Antonela Marušić, Ivana Peruško i Ivan Tomašić.

Kao i svake godine, Festival putuje u grad partner, a ove je godine riječ o Zadru, gdje će 7. lipnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru opet gostovati Hanif Kureishi s kojim će razgovarati Vesna Ukić Košta. Kasnije te i sljedeće večeri u Kazalištu lutaka Zadar održavat će se večernja čitanja, dok će se 8. lipnja u istom prostoru održati i Književna regata Zadar – Vis – Dubrovnik.

Kraj priče označava promjenu, zaokret, kulminaciju svega doživljenog i pročitanog, a Festival europske kratke priče drži se te recepture. U petak, 10. lipnja, u Malom pogonu Tvornice kulture o književnim nagradama govorit će njihovi dobitnici i organizatori. Nešto kasnije posjetitelji će imati priliku uživati u mikropričama i inim mikroformama u programu Kratkiši, dok samu kulminaciju čini dodjela FEKP-ove nagrade kratke priče za mlade autorice i autore, koja je organizirana u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU.

Ulazak na sve programe je besplatan, priče i razgovori sa stranim piscima bit će prevođeni na hrvatski jezik, a festival će biti moguće pratiti i online putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i YouTube kanalu Festivala. Više o programu saznajte na: https://europeanshortstory.org/ (N. K.)

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više