Ovogodišnji Festival europske kratke priče posvećen je razumu i osjećajima

Na festivalu koji se od 14. do 18. lipnja održava u Zagrebu i Zadru gostuju njemačka autorica Shida Bazyar, španjolska spisateljica Sara Mesa, talijanska spisateljica Giulia Caminito, mađarski novinar i pisac Sándor Jászberényi te brojni domaći pisci

Large 22. fekp pressica  marinko ko%c5%a1%c4%8dec  goga mati%c4%87  roman simi%c4%87  foto fekp  3  1
Press konferencija FEKP-a na kojoj su govorili Marinko Koščec, Gordana Matić i Roman Simić

Festival europske kratke priče (FEKP) koji se ove godine održava dvadeset drugi put, od 14. do 18. lipnja u Zagrebu i Zadru, posvećen je razumu i osjećajima te piscima koji ih u svojim djelima tematiziraju i prepliću na umjetnički izazovan, društveno angažiran, uzbudljiv i poticajan način, najavili su organizatori dana u Malom pogonu zagrebačke Tvornice kulture. 

"Sve što posljednjih godina proživljavamo tjera nas da propitujemo ono što smo još do jučer smatrali razumnim ili racionalnim. Uzdrmana je kolektivna percepcija stvarnosti, a potresi, pandemija, društvene podjele, ratovi i globalna kriza u nama su (baš kao i u društvima u kojima živimo) stvorili emotivne turbulencije, cunamije osjećaja s kojima se pokušavamo suočiti, o njima progovoriti i razumjeti ih. Stoga danas propitujemo i stvari koje smo još do jučer smatrali posve (ne)razumnim i sve je manje stvari koje uzimamo zdravo za gotovo", rekao je umjetnički direktor festivala Roman Simić. 

FEKP otvara njemačka autorica Shidu Bazyar 14. lipnja u 20 sati predstavljanjem svojeg drugog romana "Nas tri" (Fraktura, prijevod Snježana Božin) koji je kritika proglasila književnim iznenađenjem i jednim od najvažnijih njemačkih romana 2021. godine. U pitanju je roman o trima mladim ženama koji se hvata u koštac s problemima suvremenog društva – marginalizacijom drukčijih, rastućom ksenofobijom, jačanjem radikalne desnice – a ujedno naglašava važnost prijateljstva, zajedništva i humanosti. S autoricom koja je Europi ponudila zrcalo u kojemu se ogledaju rastuća ksenofobija i jačanje krajnje desnice, svijet u kojemu je kudikamo lakše biti domaćin, bijelac i muškarac, u Vintage Industrial Baru razgovarat će spisateljica i aktivistica s berlinskom adresom Mima Simić.



Gordana Matić iz Organizacijskog odbora FEKP-a najavila je nagrađivanu španjolsku autoricu Saru Mesa, koja piše poeziju, kratke priče, romane i eseje. Dosad je objavila šest romana i tri zbirke priča, a za svoj je spisateljski rad višestruko nagrađivana. Mesa u svojim djelima često istražuje problematične, uznemirujuće međuljudske odnose, načine na koji ljudi zadržavaju bol za sebe i nanose je drugima te odstupanja od normi, izolaciju, opsesije i društveno licemjerje. 



Talijanska spisateljica Giulia Caminito autorica je romana "Jezerska voda nikad nije slatka" koji je u prijevodu Alje Gudžević objavila Fraktura. Roman je 2021. ušao u uži izbor za talijansku književnu nagradu Premio Strega te osvojio ugledne nagrade Premio Strega Off i Premio Campiello. Postao je bestseler u Italiji i preveden je na više od dvadeset jezika. S autoricom će 15. lipnja od 19.30 sati u Knjižari Fraktura razgovarati Tatjana Peruško.



Sándor Jászberényi mađarski je novinar i pisac koji je kao ratni dopisnik za mađarske medije, New York Times i Egypt Independent izvještavao o Arapskom proljeću, sukobima u Gazi, Darfurskoj krizi, Siriji... "Kada je 2014. okupio svoja bliskoistočna novinarska iskustva u knjizi 'Vrag je crni pas: priče s Bliskog istoka i šire', kritika ga je dočekala s oduševljenjem: proglašen je osebujnim novim glasom, svojevrsnim enfant terribleom mađarske književnosti", rekao je Marinko Koščec, također član Organizacijskog odbora Festivala europske kratke priče. Sa Sándorom Jászberényijem razgovarat će 15. lipnja od 18 sati u Knjižari Fraktura novinar i publicist Jerko Bakotin te prevoditeljica Patricija Horvat.



Nakon prva dva dana festivalski gosti odlaze u Zadar, gdje će im se na pozornici Gradskog kazališta lutaka pridružiti provjerena domaća kratkopričaška ekipa. Program počinje 16. lipnja u 19 sati, predstavljanjem zbornika "Dalmacija Noir" koji je uredila Marina Vujčić. U razgovoru sudjeluju Frane Herenda, Iva Pejković, Marina Vujčić i Lada Vukić, a moderator je pisac Edi Matić. Od 20.30 sati pozornica je rezervirana za čitanja domaćih i stranih autora te razgovor u kojem će sudjelovati Shida Bazyar, Marinko Koščec, Sara Mesa i Želimir Periš, a moderirat će ga Gordana Matić, Patricija Horvat i Roman Simić.

Festival europske kratke priče zatvara se u nedjelju, 18. lipnja od 20 sati u Malom pogonu Tvornice razgovorom i čitanjem, u kojima sudjeluju Ivica Prtenjača, Josip Radić i Lovorka Sršen te Roman Simić. (N. K.)

Svi su programi besplatni, a detaljan raspored događanja možete pronaći ovdje: 
https://europeanshortstory.org/program-2023/

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više