Peti nastavak “Pjesme Leda i Vatre” George R. R. Martina bit će objavljen 12. srpnja

Martinovi obožavatelji već šest godina čekaju nastavak fantastičnog serijala po čijem je prvom dijelu, “Igra prijestolja”, HBO snimio seriju koju upravo prikazuje. “A Dance With Dragons”, odnosno “Ples zmajeva”, stiže u knjižare na engleskom jeziku za 41 dan

Big 291 892

Piše Tanja Tolić

Peti nastavak iz fantastičnog serijala George R. R. Martina “Pjesma Leda i Vatre” bit će objavljen 12. srpnja pod nazivom “A Dance With Dragons” (Ples zmajeva). Roman kojeg Martinovi obožavatelji čekaju već šest godina, u engleskom izdanju, kojeg objavljuje Harper Voyager, imat će čak 1040 stranica.

Prvi roman, “Igra prijestolja”, po kojem je HBO snimio odličnu istoimenu seriju koja se upravo prikazuje, predstavljen je čitateljima 1996. godine i imao je 807 stranica. Drugi, “Sraz kraljeva”, bio je gotov dvije godine kasnije i bogatiji za oko 150 stranica. Treći nastavak, “Oluja mačeva”, tiskan je 2000. godine i premašio je tisuću stranica (ukupno 1128), a četvrti, “Gozba vrana”, s ukupno 978 stranica objavljen je 2005. godine.

Nakon “Plesa zmajeva”, Martin je najavio još dva nastavka. Datumi izlaska, očekivano, nisu poznati, no šesti bi se trebao zvati “The Winds od Winter”, a sedmi “A Dream of Spring”. U petom, ovoljetnom nastavku, budućnost Sedam kraljevina i dalje je na nestabilnim nogama. Daleko na istoku Daenerys, posljednja iz kuće Targaryen, čiji su zmajevi narasli do zastrašujuće veličine, vlada kao kraljica grada izgrađenog na pepelu i smrti. Sada, kada svi znaju gdje je, mnogi tragaju i za njom i njezinim zmajevima, a među njima je i patuljak Tyrion Lannister, koji je pobjegao iz Kraljeva Grudobrana, nakon što mu je ucijenjena glava – pogrešno je optužen da je ubio svojeg nećaka, kralja Joffreyja, iako se to ne bi moglo reći za smrt njegova oca, kneza Tywina. Ni na Sjeveru, gdje leži Zid izgrađen od leda i kamena, stvari nisu ništa bolje. Kopile Eddarda Starka, Jon Snow, izabran je za 998. zapovjednika Noćne straže, no ima neprijatelje na svim stranama – i na Zidu i s druge strane Zida, gdje se divlje vojske okupljaju za napad.

Serijal “Pjesma Leda i Vatre” originalno je zamišljen kao trilogija, a četiri dosad objavljena nastavka prodana su, samo u Sjedinjenim Državama, u više od 6 milijuna primjeraka, dok ih je preko sedam milijuna prodano u svijetu. Romani prate tri osnovne pripovjedne linije – prvu koja se odvija među kraljevinama; drugu koja otkriva prijetnju koju pripremaju Divljaci; i treću koja slijedi Danenerys Targaryen, kći kralja Sedam kraljevina koji je ubijen prije 15 godina. Kako serijal napreduje, ove se tri priče isprepliću, a ispričane su u trećem licu, kroz oči glavnih junaka. Do kraja četvrtoga dijela Martin ima čak 17 likova koje pratimo u nekoliko poglavlja te njih još osam kojima je posvećeno tek jedno poglavlje.

U prvom nastavku, kojeg vjerno prati i HBO-ova serija u 10 epizoda (najavljeno je već da će se snimiti i nastavak po drugoj knjizi), upoznajemo Eddarda Starka, Kneza Sjevera i vladara Oštrozimlja, koji je prije petnaest godina kao mladić svoj mač stavio u službu Roberta Baratheona, brata po oružju i nesuđenog muža njegove mlađe sestre Lyanne. Kada su Lyanna i Eddardov stariji brat Brandon pogubljeni po naredbi Ludog Kralja Aerysa II., dvojica tek stasalih mladih plemića podigli su ustanak koji je prerastao u najkrvaviji građanski rat koji je Sedam kraljevstva ikada vidjelo.

Robert Baratheon u prvom nastavku sjedi kao kralj na samotnom Željeznom prijestolju, okružen ljudima kojima ne može vjerovati, njegova jedina prilika da nastavi sa svojim bezbrižnim životom suverena je da nagovori Eddarda da napusti svoj zamak Oštrozimlje i krene s njim na dvor u Kraljev grudobran kao Namjesnik, njegova desna ruka i upravitelj Sedam kraljevina. Rastrgan između obveze prema starom suborcu, prijatelju, kralju i ljubavi spram svoje brojne obitelji, Eddard će, kao uvijek kad je u pitanju dužnost i čast imena Stark, izabrati opasniji put…

U drugom nastavku, “Sraz kraljeva”, davno nestali svijet čarolija ponovo se vraća u Sedam kraljevina, a stvarni se svijet raspada pod naletom samoproglašenih kraljeva. Raštrkana posvuda, djeca kneza Eddarda morat će naglo odrasti ne bi li preuzela uloge koje im je sudbina namijenila. Robb će s mačem u ruci i cjelokupnom vojskom Sjevera pokušati obraniti posjede svojega oca, Bran će u Oštrozimlju od dječaka pokušati postati vladar, Sansa će u zarobljeništvu pronaći svog viteza na najneočekivanijem mjestu, Arya će u bijegu naučiti kako “lasičjom juhom” osvojiti zamak, a Jon će krenuti na svoj prvi pohod s onu stranu Zida. Za to vrijeme njihovi protivnici neće sjediti skrštenih ruku. Najnoviji Kraljev Namjesnik Tyrion ima savršen plan kako izigrati kraljicu Cersei, rizničara Petyra i kneza uhoda, eunuha Varysa.

U “Oluji mačeva”, trećem dijelu, vojske samoproglašenih kraljeva pustoše već poharanom zemljom, a sa Sjevera se sprema seoba naroda. Zima dolazi, ali čini se da nitko osim Jona nije svjestan opasnosti koja stiže na tragu horde Divljaka. Ali, je li Jon svjestan opasnosti koju za njega nosi crvenokosa Ygritte? Zmajevi mlade Daenerys stasat će kroz niz bitaka na dalekom Jugu, dok mlada kraljica stvara novu vojsku za svoj trijumfalni povratak u Zapadne zemlje. No prije toga, kao što proročanstvo kaže, tri će puta biti izdana, samo od koga? Na patuljasta pleća Tyriona Lannistera past će cjelokupna obrana Kraljeva Grudobrana pred naletom flote kralja Stannisa. Sve njegovo lukavstvo neće mu biti dovoljno da predvidi čija to, naoko prijateljska, ruka skriva bodež. Desetogodišnja princeza Arya iskusit će život na dnu, neprestano u bijegu, okružena neprijateljima, sve dok ne spozna snagu čarobnih riječi “valar morgulis”. Jaime Lannister usnut će čudan san i prvi put u životu preispitati svoje postupke. Je li moguće da će najbolji mačevalac Sedam kraljevina u svom srcu pronaći trunku milosti?

U četvrtom dijelu, “Gozba vrana”, bitka za Željezno prijestolje je, barem se tako čini, na trenutak zamrla kad su ugasli životi pretendenata na opasno zanimanje kralja Sedam kraljevstva. Neproglašeno primirje traje dok se skupljaju snage za novi obračun, no tko se usuđuje pokušati podići stijeg u ratom uništenim područjima? Za sada nitko. Cersei vlada kao regent umjesto svog sina Tommena, Ayra u izbjeglištvu želi usavršiti svoje vještine, Samwise će naći novo zanimanje, a Brianne će pokušati ispuniti obećanje i pronaći Ayru i Sansu. “Gozba vrana” zapravo je prvi od dva dijela gigantskog romana koji je nastao kao most između dvije trilogije George R. R. Martina, a kako su u njemu prikazani samo neki od brojnih likova, čitatelji će konačno u “Plesu zmajeva” doznati što se dogodilo s Jonom, Tyrionom i Daenerys.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više