Pročitajte roman 'Državni prijatelj broj 1' i saznajte tko je opljačkao Hrvatsku devedesetih!

U svojem novom romanu Mario Šoštar bavi se financijskim inženjeringom, a njegov junak Martin Knappe naći će se u velikoj opasnosti kad otkrije da su u kriminal upletene vlada i Narodna banka Hrvatske...

Big 539 1795

Martin Knappe inspektor je Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji dolazi u ratom zahvaćenu Hrvatsku kako bi ispitao je li nova država dovoljno samostalna i ozbiljna da može jamčiti za svoje obveze. Ispostavit će se, međutim, da je Hrvatska duboko ogrezla u financijski inženjering, a u kriminal je upletena čak i Narodna banka Hrvatske - na prednja vrata ulazi guverner, a na stražnja lova za koju nitko ne smije znati. Martin, srećom, nije samo inspektor, nego i iskusan policajac i operativac specijaliziran za bankarstvo, ali s hrvatskim slučajem imat će mnogo više poteškoća nego što se nadao. Do kraja romana od 239 stranica, Martin i njegovi pomagači naći će se u nizu opasnosti jer, kako vrlo brzo postaje jasno, nema te sile koja bi ih mogla zaštititi. Ne preostaje im ništa drugo nego jurišati na glavu hobotnice pokušavajući izbjeći njezine krakove koji sežu stotinama, ako ne i tisućama kilometara daleko...

To je, ukratko, sadržaj novog trilera Marija Šoštara, naziva "Državni prijatelj broj 1", u kojem se autor bavi nikad do kraja razjašnjenim fenomenom iz 90-ih godina u Hrvatskoj kad su financijskim inženjeringom opljačkane desetine tisuća građana i oteta je nikad utvrđena količina novca.

"Roman sam napisao u dva mjeseca 1994. godine, u doba kad su događaji, prema kojima je priča nastala, još bili svježi. Iako je 'Državni prijatelj broj 1'  fiktivno djelo, sličnosti s događajima i likovima iz onog vremena su prepoznatljivi. Da je knjiga bila objavljena odmah kad je i napisana, nisam siguran koliko bi se svidjela tadašnjoj vlasti, s obzirom na to da je vlada iz mog romana upletena u financijski inženjering", objašnjava autor.

Šoštarov drugi objavljeni roman (o prvome, "Mikrofilmu", također smo nedavno pisali) trenutno se može nabaviti samo u elektronskom izdanju po cijeni od 45 kuna na Tookbooku (www.tookbook.com/Mario-Šoštar/Book-Državni-prijatelj-broj-1/978-953-56998-1-1/18455277) i u Vipovoj e-knjižari (eknjizara.vip.hr/vip/eknjige/profil_knjige.html), a tijekom jeseni u prodaji će se naći i tiskano izdanje, koje će vjerojatno objaviti nova nakladnička kuća koju Mario Šoštar planira pokrenuti s urednikom svojih romana Tomislavom Patarčičem. Plan je, u sklopu, nove izdavačke kuće pokrenuti i posebnu biblioteku koja bi nosila naziv "Svježi domaći krimić".

"Državni prijatelj broj 1" sa Šoštarovim prethodnim romanom, "Mikrofilmom", također trilerom, dijeli jednog zajedničkog junaka. Podsjećamo, u "Mikrofilmu" pratimo tajnog agenta Marija Becka koji kreće u potragu za sestrom Martinom. Nju je otela neonacistička organizacija, opasni Četvrti Reich koji se želi dočepati tajanstvenog mikrofilma i zavladati svijetom. Tiskano izdanje "Mikrofilma" može se kupiti u knjižarama Algoritma, Naklade Ljevak te preko web stranice Superknjižare (www.superknjizara.hr/index.php), a moguće ga je downloadati i preko Tookbooka (www.tookbook.com/Mario-Šoštar/Book-Mikrofilm/978-953-56998-0-4/18455269) te Vipove e-knjižare (eknjizara.vip.hr/vip/eknjige/profil_knjige.html).

Inače, Mario Šoštar rođen je 1973. godine u Hrvatskoj, ali veliki dio života proveo je u Njemačkoj. Posljednjih pet godina nalazi se u Afganistanu, gdje radi u tvrtki koja pruža usluge koalicijskim snagama. Ove je godine objavio, u vlastitoj nakladi, dva svoja romana, a napisao ih je dosad ukupno pet, od čega tri još čekaju na objavu. Više o Mariju i njegovim djelima možete doznati na www.mariosostar.com/, a na stranici možete pročitati i ulomke iz njegovih djela.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više