PROZOR U POEZIJU Nada Topić: Pet pjesama

Ljubavno je ovo pismo majci koja je stvarna, bivša radnica što joj iz usta izlazi prašina, lapor, tvornica je cementa, i istodobno iz vizure djeteta čarobnica: majka koja čuva u rukama sunce što malo odmara, veže oblake za drveće, izbriše tanku granicu između neba i zemlje

Large nada topi%c4%87
Foto: Jakov Teklić

MAJKA STAVLJA NAOČALE

Za sitna slova
što bježe po papiru

Zbunjena

Kao da bere listiće peršina
sa stabljike ružmarina

🌿 🌿 🌿 🌿 🌿
🌿 🌿 🌿 🌿 🌿

Čita
knjigu pjesama


MAJKA, GORKA TRAVA S LIVADA

Iz tanjura plavih rubova
gledaju nas riblje glave

<●       <●       <●

Kosti malih životinja

Umjesto mlijekom
majka nas hrani krvlju
i gorkom travom
s livada


MAJKA PROLAZI KROZ VRTAL

Za njom se okreću
glavice
kupusa

ο ο  ο ο  ο
ο  ο  ο   ο ο



MAJKA, SUNCE, ZRNO KUKURUZA

Iz mraka izlazi
U mrak ulazi

Svjetlost svijeta u očima
Zrno kukuruza u rukama

(٠)

To sunce malo odmara

Majka ga ne ispušta


MAJKA NE PRIMJEĆUJE KAKO SE SMANJUJE

Njene ruke, noge i obrve
postaju nevidljive
zrake i grančice

Ona ulazi u sebe

Skuplja se
u madeže-sjemenke

. .   .
 ..  .   .


Kada ih posije
naraste drvo
sunce
gnijezdo za ptice


(Preuzeto iz: Nada Topić, Majka, vlastita naklada, 2022.)


O PJESNIKINJI

Malo tko je u suvremenoj hrvatskoj poeziji s toliko ljubavi napisao cijelu zbirku pjesama posvećenu najprije ocu, potom sestri i sada majci. Njihovim imenima-obiteljskim ulogama nazvane su tri zbirke poezije – "Otac", "Sestra", "Majka" – koje je pjesnikinja i prozaistica Nada Topić objavila u vlastitoj nakladi u rasponu od tri godine. Najprije je bio „Otac“ (2019) "koji je mrtav, ali u viđenju koje nam nudi poezija Nade Topić taj je otac neživo živ, ili živi mrtvac", piše Irena Matijašević. On je i prašina koju ponekad obrišu s namještaja, i paučina između zidova, i krušne mrvice, zrak koji grije papuče tijekom noći, lik koji živi u kartonskoj kutiji na vrhu ormara. Potom je 2020. stigla "Sestra". Pjesnikinja je pomno svakodnevno promatra i donosi nam svoja kratka opažanja o njoj, iz kojih uopće nije važno razabrati njezin karakter ili eventualno je psiho-profilirati, nego je Nadi Topić važno nešto drugo. Sačuvati sjećanje na ono najintimnije, ono suštinsko koje počiva u "malim", dapače, najmanjim stvarima. 

Ocu i sestri 2022. godine pridružila se majka. "Iako smo taj način doživljavanja bližnjih – kroz vrlo kratke crtice koje kao da miješaju svakodnevicu i nadrealizam – već vidjeli na djelu u spomenutim ciklusima o ocu i sestri, Topić nas opet iznenađuje svježinom svojih zapisa, i pokazuje da ponavljane istog poetičkog pristupa može itekako donijeti zanimljivo pa i novo štivo", piše Irena Matijašević. 

U trećoj zbirci iz ciklusa posvećenoga obitelji, koju čini četrdeset pjesama, majka i svijet koji je okružuje trodimenzionalno oživljuju: Nada Topić koristi simbole, grafizme, kako bi prikazala majku kako bere listiće peršina, pravi kolač od mramora, za njom se okreću glavice kupusa, u kanti nosi krumpirove zlatice, gubi kvačice i točkice ili, kad se vraća iz brda, leti s kozama, "kao mladenka/ na Chagallovim slikama". Ljubavno je ovo pismo majci koja je stvarna, bivša radnica što joj iz usta izlazi prašina, lapor, tvornica je cementa, i istodobno iz vizure djeteta čarobnica: majka koja čuva u rukama sunce što malo odmara, veže oblake za drveće, izbriše tanku granicu između neba i zemlje.



Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više