Stiže nova knjiga Zorana Milivojevića, autora “Formula ljubavi”, koja govori o emocijama

U novoj knjizi poznati psihoterapeut predstavlja svoju jedinstvenu teoriju o emocijama, otkriva nam kako se nositi s onim neugodnima i kako uživati u ugodnima, a knjiga će biti posebno predstavljena i na Interliberu, 11. studenoga

Big 161 563

Piše Tanja Tolić

Radost, povjerenje, strah, iznenađenje, tuga, gađenje, ljutnja, iščekivanje – osam je temeljnih emocija prema podjeli psihologa Roberta Plutchika iz 1980. godine. Složenije emocije su, po njemu, optimizam, ljubav, pokornost, strahopoštovanje, razočaranje, žaljenje, zadovoljstvo i agresivnost. Ljubav se, primjerice, javlja kad se spoje radost i povjerenje, dok se razočaranje javlja kao posljedica iznenađenja i tuge.

Prema drugoj podjeli, emocije se djele u primarne i sekundarne. Primarne su, primjerice, ljubav, radost, iznenađenje, ljutnja, tuga i strah, dok se u sekundarne ubrajaju žudnja, naklonost, ponos, optimizam, iritacije, bijes, patnja, užas... Ono oko čega se većina psihologa i drugih znanstvenika slaže jest da su emocije svakako složena iskustva, koja imaju i psihološku i fiziološku komponentnu, a mogu ih potaknuti i faktori izvan nas samih.

Pored znanstvenih objašnjenja, ostaje pak obično, ljudsko iskustvo – emocije daju boju našem svijetu, čine nas ljudima i podjednako izazivaju i ugodu i kaos u našem životu. Koje su najvažnije emocije, koje su normalne, a koje patološke, koje su nam ugodne, a koje neugodne – na sva ta pitanja odgovara psihoterapeut dr. Zoran Milivojević u svojoj, za hrvatsko tržište novoj knjizi koja nosi naziv “Emocije”, a ovih će ju dana objaviti nakladnička kuća Mozaik knjiga.

Milivojević je predavač na Sveučilištu “Sigmund Freud” u Beču i psihoterapeut s dugogodišnjim iskustvom u individualnoj, partnerskoj i skupnoj terapiji. Prvi je u istočnoj Europi stekao najviši stupanj međunarodnog supervizora i edukatora Međunarodnog udruženja za transakcijsku analizu. Autor je nekolicine izvanrednih udžbenika i knjiga, a hrvatskoj je publici poznat po knjizi “Formule ljubavi” u kojoj nam je otkrio kako se prestati zavaravati (ljubavnim) iluzijama, emocionalno sazrijeti i stvoriti zreo emotivan odnos koji s punim pravom možemo nazvati ljubavlju.

Njegova knjiga “Emocije” već je objavljena u rodnoj Srbiji, a pored nje autor je i knjiga “Igre koje igraju narkomani” i “Mala knjiga za velike roditelje”. “Emocije” su doživjele veliki uspjeh i u Srbiji se smtaraju najznačajnijom knjigom srpske psihologije 20. stoljeća. U knjizi autor izlaže svoju originalnu teoriju emocija, a iako je prvenstveno namijenjena stručnjacima i studentima, mogu je bez problema čitati i laici te pronaći u njoj načine kako da prevladaju neugodne emocije, a pametno uživaju u onim ugodnima.

Milivojevićeva knjiga bit će posebno prestavljena hrvatskim čitateljima na ovogodišnjem Interliberu, 11. studenoga, od 17 do 18 sati u 5. paviljonu na štandovima 5c i 7c. Dođite i uživajte!
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više